Соковиті та солодкі. Чим корисні груші

7 вересня 2021, 23:03

Цінні речовини містяться не тільки в м’якоті, а й в шкірці

Щоб груша більше припала до смаку, розповім вам про її корисні властивості.

По-перше: що це за фрукт? Ці солодкі, соковиті і ніжні плоди мають особливість — характерну зернисту м’якоть. Цим груша зобов’язана кам’янистим клітинам, або склереїдам, названих так за свою твердість. Склереїди підтримують і захищають м’які тканини плоду.

Відео дня

Чим корисна груша? Це натуральне джерело харчових волокон. У 100 г — 14% добової потреби. Також вона містить кремній — 17%, мідь — 10%, залізо — 12% та калій — 6%.

Вітаміну С в ній небагато — 5−6% (наприклад, в яблуці — 11% від добової потреби в 100 г). Серед інших цінних компонентів — вітаміни групи В, особливо фолієва кислота (В9), фенольні сполуки та дубильні речовини (таніни). Ці корисні речовини містяться переважно в шкірці плода.

При загостренні хвороб органів травлення від груш краще утриматися

Сполуки калію мають сечогінні властивості та сприяють виведенню солей. Фолієва кислота відіграє важливу роль в процесах кровотворення, фенольні сполуки зміцнюють капіляри, мають протизапальну дію.

У м’якоті простих вуглеводів 10−12 г на 100 г. Переважає фруктоза, як і в яблуці, але груша містить ще й солодкий сорбітол, тому вона солодша яблука. Слідкуйте за вживанням солодких фруктів. Надмірне споживання не тільки солодощів але і фруктів може призвести до надлишкової ваги.

При загостренні хвороб органів травлення від груш краще утриматися: в них багато клітковини, яка подразнює слизову оболонку кишечника і посилює перистальтику, і багато фруктози, яка при надмірному вживанні може викликати підвищене газоутворення.

Як її зберегти? За зовнішнім виглядом груші важко визначити її стиглість. Плоди збирають і продають недостиглими. Стиглу легко пошкодити. Груші дозрівають при кімнатній температурі. Для прискорення цього процесу плоди можна покласти в паперовий пакет разом з бананами. Стигла груша в холодильнику зберігається 3−4 дні. Якщо перетримати, то перезрілий плід поміняє консистенцію і буде несмачним через оцтову і молочну кислоти, яких немає в стиглій.

Що можна приготувати? Соковиту грушу можна використовувати для приготування різних десертів, як начинку для пирогів, фруктових салатів та інших страв.

Груша не тільки смачна, але і дуже корисна.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X