Навіть якщо немає алергії. Кому варто відмовитися від продуктів із глютеном

14 лютого, 23:03
Анастасія Голобородько: «Здорові — можна хороший хліб на заквасці» (Фото:KucherAndrey/Depositphotos)

Анастасія Голобородько: «Здорові — можна хороший хліб на заквасці» (Фото:KucherAndrey/Depositphotos)

Бажаєте ЗСЖ — шукайте пекарні, які вирощують власну якісну закваску

Є деякі стани, за яких продукти із пшениці, жита, ячменю та вівса варто вилучати з раціону. Про це має сказати фахівець чи аналіз. З іншого боку, просто їсти пшеницю не щодня — робочий інструмент, який може використовувати кожен.

Відео дня

Глютен — він же клейковина — це водонерозчинний білок, який при регулярному вживанні рафінованих злаків втручається в нормальну роботу ворсинок кишківника і погіршує їхню роботу. Згодом це може сприяти подразненню слизової оболонки та «злипання» ворсинок — вистилання кишечника, сприяючи підвищеній проникності. Це не порушує, але уповільнює всмоктування поживних речовин, сприяє розвитку псевдоалергій та інших захворювань, пов’язаних із дисбіозом, може погіршити дефіцити. Глютен повинен бути виключений при автоімунних захворюваннях, синдромі роздратованого кишечника та в період, коли активний хелікобактер.

Здоровим людям глютен можна

Глютен має властивість пов’язувати кальцій у кишковій стінці, в результаті порушується її цілісність. Частина циститів і молочниці — несподівані гості, що залетіли з ШКТ. Навіть якщо немає алергії на глютен еліакія дійсно поодинока), його виключення допоможе швидше відновитися кишечнику, «наростити» мікроворсинки. Якщо ви алергік, прибирайте глютен на 1−2 місяці і побачите, що в сезон не буде таких яскравих загострень.

Факт, який полегшує життя — здоровим людям без скарг глютен можна. Вибирайте хліб на заквасці, ферментація без дріжджів руйнує глютен і полегшує перетравлення. Проте глютен руйнується лише частково.

При цьому ферментація майже не впливає на кількість гліфосату (гербіцид, що часто використовується) у пшениці, який у більшої кількості людей викликає негативні реакції. Гліфосат не просто використовується, як гербіцид, він також активно розпорошується, як осушувач, коли культура готова до збирання. Проблема сучасної пшениці — її гібридизована складна молекула гліадину та 42 хромосоми порівняно з 14 у протопшениці. Класні старі сорти — камут, ейнкорн та інша протопшениця, жито.⠀

А взагалі — не переймайтеся. Здорові — можна хороший хліб на заквасці. Іноді. Помірну порцію. Бажаєте ЗОЖ — шукайте пекарні, які надто турбуються про якість борошна та вирощують власну якісну закваску. На здоров’я.

Іще: у спельті глютен є, це просто сорт пшениці.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X