Зимовий напій. Як приготувати глінтвейн
Для смачного глінтвейну ідеальним буде хороше вино на щодень
Який напій у вас асоціюється з зимовою хуртовиною, морозним гірським повітрям і засніжених лісом? Упевнений, це глінтвейн. Дійсно, найсмачніший і найароматніший глінтвейн ми пробуємо взимку в горах, і згадуємо про нього весь рік. І справа не тільки в атмосфері зимової казки, а й у деяких особливостях, пов’язаних з атмосферним тиском, температурою закипання вина в горах і швидкістю дифузії ароматів у морозному повітрі. Але давайте не про фізику, а про рецепти глінтвейну.
Спочатку розповім пару секретів (а може, для вас це й не секрети) смачного глінтвейну.
1) Використовуйте вино, яке любите пити. Я не кажу про унікальні сорти, кращі роки та іншу аристократичну манеру. Мова про те, що для глінтвейну не потрібно брати найдешевше вино, як і найдорожче. Для смачного глінтвейну ідеальним буде хороше вино на щодень, «table wine»
2) Червоне вино або біле? Та на любителя, насправді. Якщо берете червоне вино — у вас буде насичений глінтвейн, і можна використовувати практично будь-які спеції з «солодкого» набору. А ось із білим вином потрібно бути трохи делікатнішим, і підбирати легші, цитрусові ароматизатори.
3) Чи кип’ятити глінтвейн? Довше проварите — більше алкоголю випарується з вина. Та й ефірні олії — предмет летючий. Якщо будете варити на слабкому вогні, повільно доводячи до кипіння, тоді й спеції віддадуть аромат, й алкоголь збережеться. Моя порада — нагріти вино зі спеціями до 70−80℃. Цей момент легко визначити навіть без термометра — пальцю вже гаряче, пара починає виділятися, але вино ще не почало «шуміти».
4) Мед чи цукор? Кажуть, що в процесі нагрівання меду виділяються небезпечні для здоров’я речовини. Але їх кількості настільки мізерні, що солодка газована вода або смажена картопля будуть шкідливішими. А ось корисні свої властивості мед дійсно втрачає, залишається тільки смак й аромат. Тому я рекомендую якщо й використовувати мед, то додавати його після того, як зняли глінтвейн із вогню.
5) Й остання порада — сміливо можете використовувати абсолютно будь-які фрукти, які любите. І практично всі улюблені спеції. Якщо раптом у вас є манго, каєнський перець і листя лайма — чому б і ні! Буде смачний азійський глінтвейн.
А ось кілька варіантів глінтвейну, які я рекомендую спробувати.

Варіант традиційний
На 1 пляшку червоного сухого вина:
- 1 паличка кориці
- 2−3 зірочки анісу
- 3−4 коробочки кардамону
- цедра половини апельсина, можна додати й сік
- 5−6 сухих бутонів гвоздики
- 2−3 горошини чорного перцю
- мед або цукор — за смаком
Варіант цитрусовий
На 1 пляшку червоного сухого вина:
- 1 паличка кориці
- 3−4 коробочки кардамону
- цедра половини апельсина, можна додати й сік
- цедра лимону
- гілочка лемонграсу
- 3−4 мандарини, порізати цілком
- 5−6 сухих бутонів гвоздики
- мед або цукор — за смаком
Глінтвейн із білого вина
На 1 пляшку сухого білого вина
- 1 паличка кориці
- 2−3 зірочки анісу
- 1 ч ложка сушеної суданської троянди
- 3−4 коробочки кардамону
- цедра 1 апельсина
- 1 середнє солодке яблуко
- 5−6 сухих бутонів гвоздики
- 2−3 горошини чорного перцю
- 2 горошини запашного перцю
- 1/6 стручка гострого перцю чилі
- мед або цукор — за смаком
Технологію приготування глінтвейну можна описати кількома реченнями — нарізаємо всі фрукти, додаємо до вина разом зі спеціями і повільно прогріваємо, не доводячи до кипіння. Пробуємо, балансуємо солодкість. А потім накриваємо кришкою і даємо 5−10 хвилин настоятися.
Приємного зимового глінтвейну!
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life