«Прованське масло». Як приготувати справжній майонез

23 грудня 2020, 21:13

У процесі збивання віничком важливо не змінювати швидкість і напрямок збивання

Хто б що не казав, а майонез — класичний соус французької кухні.

У 1742 році соус називався «Прованське масло», і містив зубчики часнику, зварені у воді, подрібнені з сіллю, перцем, каперсами і анчоусами, а потім змішані з маслом. Цей рецепт ближчий до знаменитого соусу айолі.

Відео дня

Тільки через 70 років під час емульгування масла почали використовувати курячі жовтки.

Сьогодні для домашнього майонезу рекомендую такий рецепт:

  • 140 мл оливкової олії холодного віджиму
  • 2 жовтки найсвіжіших яєць
  • 20 грамів справжньої діжонської гірчиці
  • 20 мл рослинних вершків
  • 10 мл лимонного соку
  • сіль і перець за смаком

Викладіть яєчні жовтки в неіржавну, скляну або фарфорову миску. Додайте сік лимона, сіль, білий перець і гірчицю. Збийте цю суміш.

Майонез не можна нагрівати і використовувати під час запікання

Потім почніть додавати олію краплинами, продовжуючи енергійно збивати. Коли майонез почне набувати форми, ви можете продовжувати додавати олію легким струменем, не припиняючи збивання, до отримання ідеальної текстури.

У процесі збивання віничком важливо не змінювати швидкість і напрямок збивання.

Додайте рослинні вершки і доведіть до смаку.

Консистенція залежить від того, як ви хочете використовувати майонез: злегка рідкий, аби додати його в салат, або густіший, щоб використовувати його в бутербродах.

Майонез має постояти кілька годин після приготування в холодильнику.

Рекомендую скуштувати майонез, поклавши ложечку соусу на скибочку свіжозвареної теплої картоплі. Таким чином знайомий аромат дитинства ліпше проявляється.

Майонез добре поєднується з відвареним язиком, холодною телятиною, креветками і лангустинами та холодною курячою грудинкою.

Майонез можна нагрівати і використовувати під час запікання.

Шеф Яннік Аллено рекомендує збивати майонез дерев’яною ложкою, проте він француз і, можливо, хитрує.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X