Італійська Шампань. Чому вам варто побувати у Франчакорті

14 травня 2021, 20:43

Раджу планувати подорож на кінець серпня або вересень

Я закохалася у Франчакорту з першим ковтком холодного брюта, який приємно лоскотав піднебіння, відгукуючись яскравим присмаком квіткового нектару і перших яблук. Це була виноробня Ferghettina, де, як я дізналася пізніше, виробляють приблизно 500 тисяч пляшок на рік, до того ж брют виноробні представлений і в Україні.

Відео дня

Виноробна зона Франчакорта — це італійська «Шампань», яка розташована на півночі країни, в Ломбардії. Саме тут з 1967 року офіційно виробляють однойменні ігристі вина за класичною технологією шампанізації — методом вторинного бродіння.

Італія славиться своїм ігристим вином просекко, ви напевно про нього чули, а, ймовірно, і пробували. А ось про франчакорту більше говорять знавці, які глибоко цікавляться вином і звикли експериментувати. Також хочу відзначити, що просекко і франчакорта — абсолютно різні ігристі вина, і виробляють їх за різною технологією.

Теруар (фр. terroir від terre — земля) — сукупність ґрунтово-кліматичних факторів і особливих характеристик місцевості (рельєф, роза вітрів, наявність водойм і лісових масивів, інсоляція, навколишній тваринний і рослинний світ) у Франчакорті досить неоднорідний і налічує приблизно 70 мікротеруарів. Завдяки цьому вина виходять різноманітні, з більш вираженою кислотністю або навпаки, квіткові, фруктові — все залежить від того, де розташований виноградник. Плюс фірмовий стиль самого винороба. Все в комплексі даруватиме вам приємні відкриття і нові відтінки смаку, але завжди це буде якісне ігристе вино, вироблене класичним методом шампанізації.

За ті ж гроші, що коштує базова Шампань, можна придбати більш гідний зразок з Італії

Вина Франчакорти не так відомі, як французьке шампанське, водночас відрізняються меншим тиражем пляшок на рік і пильнішою турботою виноробів. Тобто за ті ж гроші, що коштує базова Шампань, можна придбати більш гідний зразок з Італії.

Для порівняння: в Шампані максимальна врожайність становить 15,5 тонн винограду з гектара, щільність посадки лоз — 7−8 тисяч на гектар. Мілезимні вина (певного року врожаю) з Шампані відносяться до вищої лінійки і коштують дорожче, ніж базові позиції.

Для вин Франчакорти врожайність не перевищує 10 тонн винограду з гектара, а щільність посадки лоз 2,5 тисячі — 4,5 тисячі на гектар.

І більшість місцевих виноробів виробляють свої вина з урожаю одного року, бо володіють невеликими виноградниками. Це не завжди вказується на пляшці, але навіть базове вино може бути мілезимним.

Істотна різниця і в кількості пляшок на рік: у Франції випускається 300 млн, у Франчакорті цифра значно менша — 14 млн.

Ви запитаєте, як же йдуть справи з їжею? Винороби, які виробляють гідне вино, розуміються на добрій їжі. Який цінитель не бажає гідного акомпанементу своєму келиху ігристого у вигляді не менш гідної закуски або страви? Впевнена, що у Франчакорти серйозні перспективи стати значущим місцем на гастрономічній карті не тільки Італії, але і світу. Рекомендую вам скористатися тим, що поки цей регіон не є популярним туристичним напрямком, і вирушити в еногастротур. Тут смачно скрізь, і не важливо, ви дотримуєтесь рекомендацій путівника Мішлен або подорожуєте на авто і плануєте перекусити в першому-ліпшому придорожньому кафе. Неймовірно смачні сири, ковбаси, прошутто, полента в різноманітних варіаціях, і, звісно, вам всюди запропонують ідеальний пейрінг з вином.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Ось кілька моїх рекомендацій, з яких виноробень варто почати знайомство з італійським шампанським.

Одна з найбільших виноробень — Berlucchi, є прабатьком франчакорти. Експерти відзначають дуже схожий стиль вин на французький.

Також я б рекомендувала придивитися до Bellavista, і якщо буде можливість, не тільки відвідати дегустацію, а й прогулятися територією виноробні. Ви зможете побачити сучасні інсталяції з глибоким змістом і трохи пофілософствувати, дивлячись на них з келихом брюта в руках. Впевнена, цей келих запам’ятається вам надовго.

А далі… Просто відкрийте карту і виберіть виноробню, в яку ви зможете зазирнути по дорозі, або куди готові вирушити спеціально — вирішувати вам.

Моя порада — планувати подорож у Франчакорту на кінець серпня або вересень (залежить від середньої температури влітку). Саме тоді починається вендемія — збір винограду. У вас буде унікальна можливість не тільки побачити повний цикл виробництва вина, а й власноруч зібрати виноград, поспілкуватися з виноробами і разом з ними відсвяткувати закінчення вендемії.

Крім того, двічі на рік — навесні і восени, у Франчакорті відбувається винний фестиваль. Однак водночас не винороби збираються в одному місці, а ви самі, слідуючи карті, переміщуєтесь від виноробні до виноробні. На кожній з них проводяться екскурсії та організовуються фудкорти з їжею або спеціальні еногастродегустаціі, де можна спробувати унікальні вінтажі разом з підібраними під них стравами. І знову ж таки дізнатися про вино з перших вуст — від власників виноробень. Зазвичай це абсолютно сімейна історія багатьох поколінь.

А ще у Франчакорті неймовірні заходи сонця і шалено п’янке повітря — італійська Шампань закохує в себе з першого ковтка.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X