Їсти чи не їсти. Що таке глютен і в яких продуктах він міститься

26 квітня 2019, 08:21

Чи варто платити за продукти з позначкою gluten free?

Глютен – це білкова речовина, клейковина, яка міститься в більшості злакових культур: пшениця, жито, ячмінь. Він відповідає за клейку текстуру хліба і складається з двох видів білка: глютеніну і гліадину.

Відео дня

Сам собою глютен абсолютно не небезпечний для здорових людей.

Але, є така хвороба – целіакія, непереносимість глютену, при якій людський організм не в змозі засвоювати клейковину. Це захворювання є генетичним і зустрічається приблизно у 1-2% населення.

Також потрібно сказати про чутливість до глютену – я маю на увазі алергічні реакції. Така чутливість спостерігається в середньому у 6-15% людей. Це всі можливі алергічні реакції на вживання глютеновмісних продуктів – дискомфорт і здуття кишечника, шкірні висипання, свербіж і екзема, а в деяких випадках були відзначені розлади психіки та депресивні стани.

Глютен абсолютно не небезпечний для здорових людей

Як перевірити, чи є у вас чутливість до глютену? Все просто: якщо ви спостерігаєте у себе схожі реакції на вживання хліба і глютеновмісних круп, просто виключіть ці продукти з раціону на чотири тижні. А потім додайте щось одне, наприклад шматок хліба до супу або до сніданку, і простежте за реакцією організму.

Або, для самих просунутих, можна здати кров на генетичні маркери і зрозуміти, чи безпечний глютен для вашого організму.

Ще раз хочу наголосити: якщо ви або ваша дитина не належите до тих  1-2% людей з целіакією і не спостерігаєте у себе симптомів чутливості до глютену, не потрібно виключати продукти, в яких міститься глютен, зі свого харчування. Цей білок не шкідливий для здорових людей. А продукти, які його містять, навпаки, дуже корисні і є невід'ємною частиною здорового раціону.

Цільні злаки – це джерело вітамінів, мінералів і клітковини. А масове захоплення продуктами gluten free – не більше ніж нав'язаний маркетологами тренд. Це продукція для вузької категорії людей, проте маркетингові бюджети покликані збільшити широту ринку збуту.

Будьте усвідомлені у виборі продуктів для свого харчування. Їжте просту і натуральну їжу, і буде вам і щастя, і здоров'я.

Інші рекомендації Лори Філіппової можна знайти тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X