Ера сиквелів. Рецензія на фільм жахів Хелловін

29 жовтня 2018, 20:37

Чи зможе перезапуск класики затьмарити оригінал?

Сімдесяті подарували глядачам оригінальний фільм жахів.

У «нульові» з ним трапився рестарт.

А у 2018-му зійшло переосмислення.

Ідею зняти власне продовження, відкинувши численні чужі сиквели, широким масам активно почав доносити Джеймс Кемерон, який взявся особисто гнути лінію «Термінатора 2», ігноруючи незрозуміле «Повстання машин», цілком стерпного «Нехай прийде Спаситель!» І особливо ту серію, де Джон Коннор перетворився на Скайнет. Невідомо, чи підслухав Кемерона підприємливий Джон Карпентер разом зі своїм молодим підмайстром Девідом Гордоном Гріном, або ж схожа думка сама вдарила в голову сивочолому творцеві, але якщо «Термінатор-6» імені Кемерона вийде таким самим, як і «Хелловін» продюсерства Карпентера, то до небес вознесеться не одна тисяча молитов за здоров'я голлівудських патріархів.

Історія «Хелловіна» поточного року розгортається в тих самих локаціях, що й сюжет «Хелловіна»-1978. Поки Мойсей 40 років водив пустелею свій народ, Лорі Строуд (Джеймі Лі Кертіс) всі ці 40 років готувалася до можливого повернення маніяка Майкла Майєрса (Нік Касл), який намагався вбити її прохолодної жовтневої ночі на заході сімдесятих. Переживши тоді сильний стрес, вона все своє життя провела в страху. Кілька разів Лорі була заміжньою і виховала дочку, «нагородивши» ту своїми комплексами і неврозами. Втім, останній пощастило потроху позбутися «материнського капіталу», створивши повноцінну сім'ю і перервавши всі стосунки з матір'ю. Візаві Лорі Строуд, Майкл Майєрс, всі ці сорок років провів у психлікарні, не зронивши жодного слова. Під час транспортування до іншої лікарні для душевнохворих він тікає, щоб завершити розпочату колись справу.

У фільмі найгостріші предмети – це ніж у руках маніяка і регулятор звуку в пальцях монтажера

Режисер дуже дбайливо поставився до першої частини, що природно при патронаті автора оригінальної історії і здоров'ї виконавців провідних ролей. З мелодії початкових титрів і аж до фінального затемнення глядача чекає перманентне наростання градуса майбутньої зустрічі двох головних персонажів усієї серії, а уважного глядача – низка делікатно обіграних алюзій на оригінальний фільм. Композиторам звітної стрічки занадто пітніти не довелося, тому у фільмі найгостріші предмети – це ніж у руках маніяка і регулятор звуку в пальцях монтажера. Якщо Майєрс передбачувано шматує своїх жертв у пошуках тієї самої, то монтажер ріже аудиторію спочатку гнітючою тишею, а одразу за поворотом – різким скрімом.

Віддаючи данину творінню Карпентера, новий «Хелловін» запрягає у стилі класичних фільмів жахів, що заради стимулювання глядацької фантазії залишає безпосередній акт насильства поза кадром. Але пройшовши екватор хронометражу, зусиллями антагоніста в гумовій масці стрічка робить метаморфозу в слешер, набуваючи при цьому характерних косяків представника жанру, на кшталт розсипу картонних героїв із життєвим циклом 5-10 хвилин або затягнутих порожніх діалогів.

Вустами одного другорядного персонажа протистоянню «Майєрс-Строуд» автори намагаються надати якусь метафізику, обігравши нібито відкинуті сиквели. І всю другу частину картини Джеймі Лі Кертіс старанно йде в фарватері цього меседжу, поступово виводячи себе на емоційний апогей під фінальну сутичку. Відзначаючи її внесок у сучасний образ Лорі Строуд – старої жінки, що волею маніяка згубила своє життя страхами, комплексами і неврозами, з постійною підсвідомою думкою про неминуче повернення вбивці – складно втриматися від проведення паралелей із зовнішністю Сари Коннор у «Термінаторі 1» (молода наївна дівчина) і «Термінатора 2» (пасіонарій на межі одержимості). У Лінди Хемілтон з'явився гідний конкурент, але у неї фора – майбутній «Термінатор 6».

Новий «Хелловін» не покликаний видозмінювати жанр жахів. Навпаки, за своєю структурою стрічка є квінтесенцією еволюції стилю, приблизно порівну просочившись як сильними, так і всім обридлими штрихами. Але ціну на квиток відпрацьовує.

7 з 10