Дві зірки з трьох. Що особливого в Noma – одному з кращих ресторанів світу
У славнозвісному ресторані скандинавської кухні готують складні страви з простих локальних продуктів
Ресторан Noma, що знаходиться в Копенгагені – один з найвідоміших у світі ресторанів скандинавської кухні. У гіді Мішлен він оцінений у дві зірки з трьох можливих. У Noma представлено так звану «нову скандинавську кухню», яка вважається сучасною інтерпретацією нордичної кухні – її засновники спробували переосмислити скандинавське мистецтво приготування їжі.
Я мріяла потрапити в цей ресторан останні кілька років: він часто лідирував у рейтингах, у нього особливий стиль приготування та подачі страв, в ресторані використовують тільки локальні скандинавські продукти. Всім, хто любить пробувати нові смаки або якось пов'язаний з ресторанної життям, потрібно обов'язково побувати в цьому легендарному місці. Воно нікого не залишає байдужим. Що робить його таким особливим і що ми можемо запозичити у лідерів ресторанного бізнесу?
Уміння пишатися своєю кухнею
Скандинави пишаються своєю їжею. Вони готують з простих локальних продуктів. Жодного м'яса кенгуру й інших вишукувань. Вони готують гарбуз, буряк, кролика, різні соління та мариновані овочі та фрукти – все це є і в нас. Але як же скандинави підносять свої страви! Вони захоплюються ними і говорять про них з гордістю. Ми ж українську кухню сприймаємо як звичайну, домашню або звичну для їдалень. Справа лише в сприйнятті. Я люблю спостерігати за тим, як мої друзі-іноземці вперше пробують червоний ароматний борщ зі сметаною, закушуючи пампушками. Повірте, нам є чим пишатися! І не тільки борщем з варениками. Мало де ще в світі можна спробувати найтонші налисники з тонкою золотистою скоринкою.
Українська кухня – дуже смачна. Наша історія зберігає безліч національних рецептів з різних куточків України, зі своїми унікальними особливостями. Наприклад, сироватка з любистком, гречана каша з ромашкою, качині шиї з лепехою і календулою, в'юни з хроном, медом і липою. І я хочу, щоб люди пробували і заново пізнавали українську кухню. А ще, щоб вони нею пишалися.
Приголомшливо красива подача страв
Подача страв у Noma – це витвір мистецтва. Їжу тут перетворюють на картини і скульптури. Ці страви створені для Instagram. Мені подали десерт у формі морської зірки, і я навіть на секунду подумала, що це справжня морська зірка. Але коли я її розрізала, з неї полилася смачна солона карамель.
Ідеальна чистота і чудовий сервіс
Кожен рух офіціантів і хостес було ідеально відточено, жодного зайвого жесту, жодної підлесливості, але при цьому почуваєшся бажаним гостем. Коли я говорю про сервіс – це не про посмішку та ввічливі завчені фрази офіціантів. Я маю на увазі людську турботу. Кухарі завчасно перевіряють, щоб у стравах не було алергенних інгредієнтів індивідуально для кожного гостя. Офіціанти слідкують, щоб гостям було максимально комфортно, а на столі завжди панувала чистота. Нам такого потрібно прагнути.
Noma – приголомшливий ресторан. Але справа не в тому, що у когось національна кухня смачніша – ні. Секрет у тому, щоб по-справжньому любити свою кулінарну спадщину, пишатися нею, красиво підносити і подавати на вищому рівні.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life