Доведено наукою. Як голодування впливає на здоров'я

15 березня 2019, 20:43

Скорочення споживаних калорій уповільнює розвиток багатьох захворювань

Хіба не дивно, що найбільші таємниці будови нашого світу, до яких тільки наближається сучасна наука, були відомі давнім людям. Що зверху, те і знизу, все отрута і все ліки. Мудрість століть доходить до нас у звичаях і традиціях, в тому числі і релігійних.

Відео дня

Ні, не дивно. Дуже необачно вважати, що люди, які не знали про мікроорганізми, могли системно запропонувати щось виразне за мірками сучасної медицини. Мудрість століть величезна, і, звичайно, до нас дійшли лише адекватні з традицій. Решта вимерли, програвши в природному відборі. Але ревізію користі традицій треба регулярно проводити. Особливо якщо вони стосуються здоров'я.

Цього року ми будемо святкувати 100 років відтоді, як в наукових колах заговорили про користь голодування. Корекція калорійності – досі одна з найбільш обговорюваних тем в geroscience, науці про старіння. Але чи пов'язана широка доказова база цього підходу з традиціями постів у релігійних системах? Давайте для початку розберемося, що під обмеженням калорій розуміють у наукових дослідженнях, як у сучасному світі постують, і спробуємо знайти взаємозв'язок.

Є кілька моделей калорійного обмеження. Найбільш вивчені – це справжнє калорійне обмеження раціону (caloric restriction, CR), голодування через день (alternate-day fasting, ADF) і дієтичне обмеження (dietary restriction, DR).

Істинне калорійне обмеження раціону – це скорочення споживаних калорій, зазвичай на 20-40% від стану ad libitum, тобто від того, що ви б хотіли з'їсти, якби ніхто не обмежував. Йдеться про скорочення калорій за рахунок зменшення числа всіх їх джерел зі збереженням вітамінів та іншого. Даний підхід показав продовження середньої тривалості життя для черв'яків, павуків, мух, риб, собак і приматів. Виходячи з досліджень на людях, він, напевно, здатний уповільнити настання автоімунних захворювань, атеросклерозу, деяких видів раку, діабету і нейродегенеративних захворювань. Звісно, жодних даних щодо тривалості життя в експериментах на людях немає. Є тільки спостереження. Особливі жартівники підрахували, що якби організм Альберта Ейнштейна поводився як мишачий, і вчений сидів на калорійному обмеженні в 20% з 20 років, то це додало б йому 5 років життя. Якби він почав це в 60 років, то лише 2 місяці. Ефект дози існує. Такий підхід для тварин зазвичай дає плюс 5-20% до тривалості життя.

Обмеження білку дає хороший результат продовження життя

Голодування через день – один з видів обмеженого в часі харчування, який передбачає, що піддослідний їсть скільки хоче 24 години, а потім 24 години утримується від їжі, вживаючи лише воду. Втім, є варіації на тему. Цей підхід також показує збільшення тривалості життя у тварин, як і уповільнення розвитку серцево-судинних, ракових захворювань і діабету у людей. Однак в ефектах цього підходу постійно відчувається гендерний аспект – у чоловіків результат кращий, ніж у жінок.

Дієтичне обмеження – обмеження одного або декількох макронутрієнтів у раціоні: білків, жирів або вуглеводів. Йдеться не про скорочення калорій, а про скорочення саме якогось типу продуктів. Вважається, що скорочення споживання жирів або вуглеводів до подовження життя тварин не призводить. А от обмеження білка дає хороший результат по продовженню життя до 20%. Механізм цього явища описано, головним чином, на дрозофілах. Головну роль у подовженні життя, як виявилося, грає навіть не сам білок загалом, а одна з двадцяти його амінокислот – метіонін. Саме за нею один з внутрішньоклітинних детекторів відраховує кількість з'їденого. На людях хороших даних немає, у зв'язку з тим, що білкова їжа для нас – це, в основному, м'ясо, з оптимальними дозами якого поки плутанина, і незрозуміло, де ефект зниження білкового споживання, а де – ефект позбавлення надлишку шашлику. Те, що надмірна кількість м'яса (а саме стільки ми його їмо, якщо нам, середньостатистичним, дати волю) не корисна – факт.

Є менш вивченми, але часто практикуються моделі:

Переривчасте голодування (intermittent fasting, IF) – тип харчування, в якому періодично присутні періоди голоду від 16 до 48 годин.

Обмежене у часі харчування (time-restricted feeding, TRF) – прийом їжі здійснюється в проміжок часу до 8 годин протягом доби. Зазвичай в один і той же час. 16/8 – тип харчування, при якому вся їжа вживається в 8-годинний проміжок часу. 16 годин – без їжі, тільки з водою. Це окремий випадок обмеженого в часі харчування (TRF).

Періодичне голодування (periodic fasting, PF) – термін, який не описує тривалість періоду голоду, але вказує на серійність підходу. Зазвичай мається на увазі періодичне голодування (один раз на три місяці наприклад) за типом переривчастого голодування. Вивчається як окремий підхід, щоб показати, що тричі повторене IF має більше сили ніж одноразове.

Ну а тепер треба сказати про людські експерименти. Про пости. Питання напрочуд активно вивчається. З добре описаних – пост у місяць Рамадан, православний Великий піст і піст Данила. Чим вони відрізняються, яка калорійність раціону їхніх прихильників і які ефекти на здоров'я вони чинять – у наступній частині.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X