До смішного просто. Як приготувати гратен дофінуа й інші страви зі страшними назвами

7 лютого 2019, 22:37

Початковий рецепт грата не змінився за більш ніж 200 років

Ось гортаєш рецепти і бачиш: гратен дофінуа, фалафель, равіолі, картопляні крокети, чилі кон карне. Від одних тільки назв стає моторошно. Думаєш: «Це складно, піду краще бутербродів зроблю і пельменів відвар». На тому весь ентузіазм і закінчується. Здається, що такі страви готують якісь збоченці або кулінарні фріки - бо звучить складно і страшно. Знайомтеся: це пастка, створена нашим дивовижним мозком. Він все нове і з незрозумілими назвами відправляє в категорію «складно». Щось на кшталт зони комфорту або інстинкту самозбереження. Але давайте розбиратися, з чого складаються і як готуються ці дивні страви. Ви зрозумієте, що вони до смішного прості.

Відео дня

Картопляний гратен дофінуа

Якщо вірити джерелам, то перша згадка цієї страви датується тисяча сімсот вісімдесят восьмим роком. Варто зазначити, що початковий рецепт нітрохи не змінився, хіба що замість молока в деяких варіантах стали додавати вершки. Мені теж подобається готувати картопляний гратен з вершками - на мій погляд, так він виходить більш ніжним.

Час підготовки: 15 хвилин

Час приготування: 60 хвилин

Порції: 4-6

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Складові

Картопля - 800 г

Вершки (10-15% жирності) - 200 мл

Лавровий лист - 2 шт.

Мускатний горіх (мелений) - 1 щіпка

Часник - 2 зубчики

Пармезан (або грюер) - 80 г

Сіль і перець - за смаком

1. Духовку розігріти до 160 градусів. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими шматочками.

2. Нарізану картоплю викладіть у широку каструлю або сотейник, залийте вершками, додайте сіль, перець, подрібнений часник і лавровий лист. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин.

3. Лавровий лист вийміть. Перекладіть картоплю з вершками в форму для запікання і посипте зверху тертим пармезаном. Запікайте в духовці протягом 60 хвилин. За 10 хвилин до кінця приготування збільшіть температуру до 200 градусів, щоб утворилася рум'яна кірочка.

Картопляні крокети з рибою

Картопляні крокети з рибою - відмінна закуска, яка сподобається і дорослим і малечі. За формою вони нагадують курячі нагетси, але, як на мене, набагато ніжніші. Я пропоную не смажити ці крокети на маслі, а запікати в духовці - так виходить набагато смачніше і корисніше. А як соус буде достатньо змішати трохи сметани або густого йогурту з подрібненим часником і зеленню. Загалом, як ви вже зрозуміли, все ідеальне - просто.

Час підготовки: 20 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порції: 2

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Складові

Картопля - 300 г

Філе білої морської риби (або річкової) - 200 г

Вершки (жирні) - 20 мл

Яйця - 1 шт.

Вершкове масло - 40 г

Оливкова олія - 1 ст. л.

Сіль і перець - за смаком

Панірувальні сухарі

1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Картоплю очистіть, відваріть до готовності та приготуйте пюре з додаванням вершкового масла, вершків і солі.

2. Філе риби полийте оливковою олією і запікайте в духовці 10 хвилин. Не вимикаючи духовку, дістаньте і поріжте на шматочки. У невеликій ємності змішайте картопляне пюре і шматочки риби. Трохи потовчіть масу виделкою і додайте яйце. Замішайте пюре до однорідного стану. За необхідності додайте сіль за смаком.

3. Сформуйте крокети невеликого розміру у вигляді рибних паличок і обваляйте їх у панірувальних сухарях. Я вважаю за краще використовувати сухарі грубого помелу з додаванням спецій.

4. Викладіть на деко, застелене пергаментом, і запікайте протягом 10 хвилин. Подавайте з соусом із сметани зелені і часнику.

Чилі кон карне

Ароматне, пекуче, пряне і на диво смачне - все це про чилі кон карне, або, просто кажучи, про м'ясо з перцем чилі. Це традиційне мексиканське блюдо з характерним гострим смаком обов'язково сподобається всім м'ясоїдам. Його можна подавати окремо або з гарніром - гастрономічне задоволення гарантоване в будь-якому випадку.

Час підготовки: 10 хвилин

Час приготування: 10 хвилин

Порції: 2-4

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Складові

Яловичина (фарш) - 600 г

Лук - 150 г

Болгарський перець - 150 г

Перець чилі - 1/2 шт.

Зіра - 1 щіпка

Орегано (сухий) - 1 щіпка

Чебрець - 1 гілочка

Томатний сік - 200 мл

Сіль за смаком

Олія соняшникова (для смаження) - 2 ст. л.

1. Лук, солодкий і гострий перець ріжемо дрібно і обсмажуємо на сковороді з соняшниковою олією протягом 4-5 хвилин на середньому вогні. Відкладаємо на тарілку.

2. У цій же сковороді обсмажуємо до готовності яловичий фарш з додаванням кількох пучок солі.

3. У сотейнику змішуємо обсмажені овочі, фарш і додаємо спеції.

4. Заливаємо м'ясо з овочами томатним соком і тушкуємо на слабкому вогні 10 хвилин. Їмо з гарніром або тонким кукурудзяним чи пшеничним коржем.

Фалафель з кінзою і петрушкою

Фалафель - це дуже поширена близькосхідна страва. В Ізраїлі він настільки популярний, що вважається національною стравою. Раджу вам приготувати фалафель з кінзою і петрушкою.

Час приготування: 20-25 хвилин

Порції: 4

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Складові

Нут - 2 склянки

Зубчик часнику - 6 шт.

Лук (невеликий) - 2 шт.

Петрушка пучок - 1 шт.

Кінза пучок - 1 шт.

М'ята - кілька гілочок

Сіль - 1 ч. Л.

Зіра - 2 ч. Л.

Борошно - ½ склянки

1. Нут відваріть до готовності в підсоленій воді. Він повинен стати досить м'яким. Відкиньте на друшляк і дайте воді стекти. Духовку розігрійте до 180 градусів.

2. Змішайте в чаші блендера всі інші інгредієнти, крім борошна, і перебийте до однорідного стану. У зелені використовуйте тільки верхню частину - стебла необхідно обрізати.

3. Додайте до суміші борошно і замісіть тісто. Сформуйте кульки і запікайте їх у духовці 20-25 хвилин. Подавайте фалафель із соусом з йогурту або кефіру з додаванням рубаної м'яти або іншої зелені.

Равіолі з індичкою і білими грибами

Якщо домашні равіолі здаються вам чимось незбагненним, то цей рецепт - для вас. Простий, смачний, без несподіванок і дуже простий. За великим рахунком, це ті ж пельмені: трохи інша форма, ніжніша начинка - і ось перед вами італійські равіолі. Їх можна робити з сиром, м'ясом, овочами - як тільки дозволяє ваша фантазія. Я вирішив їх приготувати з м'ясом індички і білими грибами. І, звичайно, в цьому рецепті не обійшлося без секретного інгредієнта - сушена груша ідеально поєднується з м'ясом птиці і надає нашим равіолі з індичкою неповторний смак.

Час підготовки: 25 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порції: 2

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Складові

Борошно - 100 г

Яєчний жовток - 1 шт.

Сіль - щіпка

Філе індички - 200 г

Білі гриби (або шампіньйони) - 100 г

Сушена груша - 0,5 шт.

Вершкове масло (для смаження) - 10 г

Сіль, перець - за смаком

Для соусу:

Кулінарні вершки (жирні) - 100 мл

Сир пармезан - 30 г

Чорний мелений перець - щіпка

1. М'ясо індички солимо, перчимо і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин. Дістаємо і охолоджуємо.

2. Гриби обсмажуємо на вершковому маслі протягом 5-7 хвилин. Сушену грушу дрібно ріжемо. У блендері перебиваємо м'ясо індички, обсмажені гриби і сушену грушу.

3. Готуємо тісто. Змішуємо борошно з жовтком, додаємо дрібку солі і трохи води. Добре вимішуємо - тісто має бути досить щільним і не прилипати до рук. Тонко розкатуємо тісто і ріжемо ножем на невеликі квадратики однакового розміру. Викладаємо начинку на один квадратик тіста і зверху накриваємо таким же квадратиком. Защипуємо равіолі за допомогою виделки. Відварюємо в підсоленій киплячій воді протягом 2 хвилин після спливання. Дістаємо, викладаємо на тарілку і поливаємо невеликою кількістю оливкової олії, щоб не злиплися.

4. Готуємо соус. У невеликій ємності розігріваємо вершки, додаємо пармезан і мелений перець. Варимо 30 секунд після закипання. Равіолі подаємо разом з вершковим соусом.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу   Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X