Для тіла і душі. Чому варто відмовитися від тваринної їжі, і як зробити це правильно
Наші предки утримувалися від м'яса приблизно 200 днів на рік
Рослинна дієта — це не просто модний тренд. Ще наші предки практикували такий спосіб харчування, називаючи його постом. Вони інтуїтивно відчували і знали, що організм потребує розвантаження від тваринної їжі, що йому потрібен "відпочинок", і тому різні пости дотримувалися до декількох разів на рік.
Сьогодні набагато менше людей дотримується постів, але потреба наших організмів у відпочинку від тваринної їжі залишилася колишньою. Тому так важливо замислитися над тим, що тимчасовий перехід на рослинне харчування може привнести у ваше життя, і як він вплине на ваше здоров'я.
Хочу підказати кілька правил, які бажано дотримуватися при складанні меню в пост, щоб не нашкодити організму.
Правило №1. Не варто робити різкого переходу на рослинну їжу. Нехай він буде поступовим, оскільки це стрес для організму.
Правило №2. Компенсуйте тваринний білок. Просто відмовлятися від м'яса, не змінюючи решти раціону, не можна. Обов'язково потрібно заміщати тваринний білок рослинним. Наприклад, є соєвий сир тофу, нут, сочевиця, квасоля, кіноа, зелена гречка, червоний рис. Також додавайте в блюда суперфуди: спіруліну, насіння чіа й інші продукти, що містять легкозасвоюваний білок.
Правило №3. Корисні жири. Ваш раціон повинен містити їх в достатній кількості, оскільки вони насичують, надають енергію і мають велике значення для повноцінної роботи організму. Джерелами корисних жирів можуть бути різні олії холодного віджиму, авокадо, горіхи, какао, насіння чіа.
Правило №4. Клітковина. Це ключовий допоміжний елемент для очищення травної системи від токсинів і шлаків. Її багато в овочах і фруктах, причому не в соку, а в м'якоті. Саме тому раджу пити смузі або їсти фрукти у вигляді пюре, виключивши з раціону соки, позбавлені клітковини.
Правило №5. Мінімізуйте кількість продуктів, що утворюють слиз в шлунку. Весна – час очищення, а слиз перешкоджає цьому. До таких продуктів відносяться вівсянка, білий рис, гриби, банани.
Правило № 6. Урізноманітніть раціон. Не потрібно зациклюватися на базових продуктах і блюдах: чим багатше меню, тим краще і легше для вас.
Не бійтеся використовувати всю різноманітність круп: гречку, спельту, перловку, червоний рис, кускус, амарант, бурий рис, сорго, кіноа. Комбінуйте їх з овочами та бобовими, але враховуйте сполучуваність продуктів і знайте міру.
Також міняйте олії — повірте, це важливо. Кунжутна, гарбузова, оливкова, кокосова, олія волоського горіха, лляна — і це не весь список.
Правило №7. Техніка приготування. Безумовно, інгредієнти — це основа, але не варто забувати і про те, як ми їх готуємо. Смажена картопля — теж страва на рослинній основі, але точно не найкраща позиція в пісному меню.
Що ми отримуємо?
Завдяки відмові від важкої їжі і тваринного білка, очищаються тіло, дух і розум. М'ясо — дуже важкий для перетравлення продукт, воно забирає багато сил, заважаючи людині сконцентруватися на важливому, а рослинна їжа — легка і сприяє відмінному самопочуттю. Вона наповнює енергією.
Поступово тіло позбувається токсинів і шлаків, очищається травна система, а потім і кров і всі клітини нашого організму. Таке фізичне розвантаження призводить і до звільнення розуму — допомагає позбутися усіх "поганих" думок, агресії і навести "порядок в голові".
Піст — це не тільки перезавантаження організму, це перезавантаження мислення, відновлення душевної рівноваги. У цей період ми стаємо більш чутливі до тонких енергій, звільняємося від важкого, земного. І це хороша можливість попрацювати зі своїм внутрішнім світом, зцілити душу, прийти до гармонійного і натхненного стану.
Про це знають вже багато років люди різних національностей і релігій, тому періодична відмова від тваринних продуктів практикується у всіх традиціях і культурах.
Так, в православ'ї один з найважливіших постів — Великий піст. Він триває 40 днів і вважається найсуворішим. Але це не єдиний піст у році. Наші предки були дуже розумні і розуміли, що таке очищення потрібно проводити якомога частіше.
З кінця червня до середини липня триває Петрів піст. Через місяць починається Успенський. А 28 листопада, за 40 днів до Різдва — ще один великий піст, зимовий. Крім цих постів існує ще ряд інших: в цілому приблизно 200 днів у році наші предки утримувалися від м'яса і більшості продуктів тваринного походження.
Можливо, і нам потрібно серйозно задуматися про те, як звести до мінімуму вживання тваринної їжі або зовсім виключити її зі свого раціону. Піст — прекрасна пора для того, щоб спробувати почати цей шлях і поступово змінити свій підхід до харчування, здоров'я та життя.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life