Обід за розкладом. Чим загрожує нерегулярне харчування
Харчовий джетлаг збільшує ризик ожиріння
«Війна війною, а обід за розкладом» — казав прусський король Фрідріх Вільгельм I, відомий як «король-солдат», і наука з ним згодна. Чотири наріжні камені здоров’я — це режим харчування, режим фізичної активності, режим сну, режим роботи і відпочинку. Режим — це регулярна (щоденна) передбачувана послідовність дій. Наш організм звіряє і планує активності за циркадними ритмами і любить передбачуваність, це дозволяє йому налаштовуватися і адаптуватися з меншим навантаженням. Коли ми їмо приблизно в один і той самий час, у нас формуються стійкі умовні рефлекси нашої травної системи.
Їжте регулярно, в один і той самий час
Якщо раніше наш харчової графік був напрочуд постійний і однаковий для всієї сім'ї, то тепер все хаотично — що, де, скільки, коли залежить від безлічі випадкових факторів. Нерегулярні прийоми їжі негативно діють на здоров’я. Дослідники встановили, що нерегулярне харчування негативно впливає на когнітивні функції, збільшує ризик метаболічного синдрому і ризик серцево-судинних захворювань, підвищує артеріальний тиск.
Дослідження, коли людям міняли графік харчування з регулярного на нерегулярний, показало, що за 2 тижні помітно змінюється рівень інсуліну, холестерину загального і ЛПВЩ. Хаос у харчуванні може бути постійним або періодичним. Харчовий джетлаг навіть тільки на вихідних здатний збільшити ризик ожиріння. Хаотичне харчування збільшує ризик гастриту з Helicobacter pylori. Пропуски прийомів їжі можуть призвести до пізніх зажорів, збільшують ризик цукрового діабету, знижують рівень енергії. Нерегулярне харчування знижує чутливість до інсуліну і збільшує вашу талію, підвищує холестерин, рівень тригліцеридів, впливає на почуття голоду і ситості у людей з нормальною і підвищеною вагою.
Що робити? Підвищити регулярність харчування. Їжте регулярно, в один і той же час. Для цього потрібно усвідомити, що ваша продуктивність базується на повазі своєї фізіології, що режим харчування, спорту, сну і роботи — це фундамент всього іншого. Тому починайте планувати тиждень з того, що забивайте в щоденник і календар час для прийомів їжі, а тільки потім — роботу. Плануйте прийоми їжі з сім'єю або друзями в звичний час, створюйте свої традиції. Підвищення регулярності харчування допомагає контролювати голод, полегшує схуднення, поліпшує біомаркери. Оцінити регулярність вашого харчування допоможе ведення харчового щоденника. А ви їсте регулярно?
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут