Дієта молодості. Як обирати м'ясо, зелень і овочі

26 лютого 2019, 22:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Вік споживаються рослин і тварин впливає на тривалість життя

Суть молодої дієти дуже проста: намагатися обирати в їжу більше молодих рослин (молоде листя і пагони, бруньки, верхівки), молодшу рибу і м'ясо. «Молоді» продукти харчування здавна цінувалися як більш легкозасвоювані і поживні, але наукове обгрунтування цього вдалося отримати тільки минулого року.

Відео дня

Дослідження, проведене на дріжджах, мухах і мишах, показало, що вік їжі впливає на тривалість життя. І на всіх трьох групах тварин було показано, що «молода» дієта продовжує життя, а «стара» – скорочує, в порівнянні з «молодою».

Точних причин цього поки так і не виявлено, але підозрюються певні молекулярні вікові зміни, що накопичуються в організмах під час  старіння. Можливо це і так, а може справа у вмісті певних нутрієнтів.

«Молода» дієта продовжує життя

Стосовно наших звичайних продуктів харчування, то дійсно є помітна різниця в «молодих» і «старих» листі і пагонах. Так, в молодому листі щавлю переважає яблучна кислота, а в старому – щавлева. Молоде листя показуює більш високий вміст вітамінів С, Р, і В2. У більш молодих верхніх листках вітаміну С більше (51 мг на 100 г сирої речовини), ніж в листі в нижній частині рослини (39,7 мг на 100 г). І якщо говорити про мінерали, то і тут «молоді» продукти виграють.

У молодих пагонах і молодому м'ясі помітно більше цинку і йоду. Також в молодому листі менше антинутрієнтів і грубої клітковини, але менше і деяких корисних речовин, наприклад, каротиноїдів. У молодих пагонах чайного куща помітно більше корисних речовин. І максимальна концентрація сульфорафану є саме в молодих пагонах брокколі. Також молоді пагони містять набагато більше ефірних сполук.

Що стосується шкідливих речовин, то в молодих продуктах їх менше. У великій і дорослій рибі ртуті більше, ніж в дрібній і молодий. А небезпечний кадмій в помітно більшій кількості накопичується саме в старому листі шпинату. Тому, якщо є можливість, варто обирати більш молоді рослини – вони корисніші: в них вищий вміст фітонутрієнтів, вітамінів і мінералів, і нижчий – забруднюючих речовин.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X