Вибагливі та перебірливі? Як і чому смаки дітей відрізняються від смаків дорослих

28 жовтня, 20:43
Олена Лівінська: «В дитинстві підвищена чутливість до гіркого смаку» (Фото:evgenyataman/Depositphotos)

Олена Лівінська: «В дитинстві підвищена чутливість до гіркого смаку» (Фото:evgenyataman/Depositphotos)

Це не примхливість дитини, а еволюційно запрограмована модель поведінки

Нерідко батьки скаржаться на розбірливість дітей у їжі, а ще на звичку нею плюватися та надмірно захоплюватися солодощами.

Що ж, багатьом із вас стане спокійніше, що насправді цією причиною є не примхливість ваших дітей, а еволюційно запрограмована модель поведінки, яка сприяла виживанню нашого виду протягом сотень тисяч років.

Відео дня

Про солодке

Солодкий смак сигналізує нам про енергетично багату їжу, яка еволюційно ніколи не була такою доступною, як зараз. І в дорослому, і в дитячому віці більшість з нас любить солодощі, бо це є доступне джерело енергії. Дитяча любов до солодкого особливо еволюційно виправдана з огляду на їх руховий режим та темпи зростання.

Ще один неймовірний факт — згідно з численними дослідженнями, саме на дітей цукор має певний знеболюючий ефект. А у дорослих цього немає.

Небагато часу — і це минеться

Які з цього слід зробити висновки?

Загалом солодощі – це нормально. Але, звичайно, помірність важлива!

Пам'ятаємо, що кількість споживаних вільних цукрів не повинна перевищувати 19-25 г на день. І, звичайно, слід не забувати ретельно чистити зуби.

Про гірке

Діти еволюційно запрограмовані випльовувати все, що має хоч тінь гіркоти, тому що переважна більшість природних отрут мають гіркий смак. І в дитинстві у нас справді підвищена чутливість до гіркого смаку.

Крім цього, існують різні генотипи, згідно з якими ми й у дорослому віці по-різному сприймаємо гіркий смак. Тож нам по-різному, наприклад, подобаються броколі.

Цікаво, що діти, більш чутливі до гіркого, мають і більшу потяг до солодкого, бо солодке трохи маскує гіркий смак.

Які із цього можна зробити висновки?

Якщо дитина не хоче їсти зелений перець чи броколі, можливо, вони їм смакують, як вам редька. Не змушуйте, бо це жорстоко. Натомість пропонуйте інші овочі. З віком смаки змінюються, так що ваші діти зможуть згодом полюбити броколі - але якщо вона не асоціюватиметься з вашим примусом.

Про солоне

Діти схильні вибирати продукти з більш високим вмістом солі, ніж дорослі. Кухонна сіль важлива для нормальної фізіології нашого тіла. Однак у природі це не така вже й поширена субстанція. У наших пращурів сіль була в дефіциті. А зараз – у надлишку. Проте наше тіло все ще орієнтоване на його дефіцит.

Які із цього можна зробити висновки?

Контроль споживання солі – важливий. Бо судини та нирки краще берегти змолоду.

Про консистенцію

Щоб не з'їсти чогось неїстівного чи небезпечного, еволюція навчила дітей випльовувати все, з приводу чого виникає хоч найменший сумнів. Листок петрушки, твердіший шматок моркви в супі, ягідка в компоті - загоряється лампочка " alarm", і чадо знову плюється їжею. З цих міркувань, наприклад, дитячі йогурти не виробляють із шматочками фруктів — діти просто таке не люблять.

Які із цього можна зробити висновки?

Дитина плюється їжею, бо це її інстинкти самозбереження, а не невихованість. Небагато часу — і минеться.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди Н В

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X