Діти та вегетаріанство. Що потрібно знати і які ризики врахувати

5 лютого 2021, 06:20
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Варто уважніше підійти до планування дитячого меню

Коли ви обираєте вегетаріанство як спосіб харчування для своєї дитини, ви мусите розуміти, що такий раціон не є повноцінним і збалансованим з точки зору ВООЗ, особливо для організму, що росте. І необхідно враховувати можливі ризики, а отже, і більш уважно підійти до планування дитячого меню.

Відео дня

Ризики:

— Мало калорій в порції. Обсяг шлунка невеликий, а основа раціону — низькокалорійна;

— Мала різноманітність білків;

— Знижене споживання жирів, зокрема поліненасичених жирних кислот (ПНЖК);

— Дефіцит мікронутрієнтів — вітамінів D, В2, В12, Са, Zn, I, Fe.

Діти і веганство — категорично ні

При цьому загалом діти, сім'ї яких дотримуються вегетаріанського харчування, їдять більш здорову та корисну їжу, ніж їхні однолітки, в раціоні яких багато рафінованої їжі, цукру і мало овочів. Звісно, чому? Подумайте про різницю в харчових кошиках.

Пам’ятайте, вегетаріанство буває лакто їжі тваринного походження включають у раціон молочну продукцію), ово- (допускаються яйця в раціоні), лактоово- молоко, і яйця) і веганство (найбільш строгий вид вегетаріанства, який найменше підходить для дітей).

Що потрібно знати

Діти і веганство — категорично ні. Цей тип харчування не здатний заповнити потреби дитини для повноцінного росту і розвитку.

Якщо ви вже вирішили, що ваша дитина буде дотримуватися вегетаріанського харчування, то серед розмаїття його видів слід вибирати такий, який забезпечить дитині достатнє надходження калорій, ПНЖК, білка, вітамінів і мінералів (як варіант, лактоововегетаріанство).

Якщо дитина вживає молоко, яйця і рибу, вона отримує достатню кількість білка з різноманітних джерел.

Засвоєння білка з рослинних продуктів нижче, ніж з тваринних. Потрібно збільшити загальну кількість джерел білка на день.

Періодично варто включати в раціон продукти тваринного походження (риба, яйця, молочні продукти, збагачені вітаміном D) для профілактики дефіциту заліза і В12. Фрукти й овочі, багаті на вітамін С, поліпшують всмоктування заліза.

Молочні продукти є хорошим джерелом кальцію і цинку для дітей.

Біодоступність цинку зі злакових і бобових збільшується при замочуванні та пророщуванні.

Вживання риби двічі-тричі на тиждень — хороша профілактика дефіциту В12. Жирна морська риба — джерело ПНЖК.

Високе надходження клітковини пов’язане з ризиком виведення важливих мікроелементів. Норми за харчовими волокнами: до 3-х років — 19 г на день; 4−8 років — 25 г на день; 9−13 років — 26−31 г на день.

Важливо: харчування має вести до покращення здоров’я вашої дитини, а не навпаки.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X