Міфічний продукт. Як їсти диню без шкоди для здоров’я
Бета-каротин, який міститься в дині, є потужним антиоксидантом, що захищає клітини організму від пошкоджень
Пропоную розібратися з таким суперечливим, майже міфічним (за кількістю міфів) продуктом, як диня.
Питання № 1. Диня і здуття
Проблема не в дині. Вона лише сигналізує, що у вас наявні проблеми із засвоєнням фруктози. У зв’язку з чим основну увагу слід приділити терапії та корекції первинної причини.
Свіжі овочі та фрукти можуть викликати гази у тих, хто зазвичай їсть оброблені продукти. Метеоризм тоді виникає і від дині, і від спаржі, і всіх видів капусти (від броколі, брюссельської, кучерявої до білокачанної). Можуть з’являтися газоутворення навіть у тих, хто давно збільшив кількість клітковини, але власних ферментів організму досі не вистачає.
Робіть зелені салати з овочами і динею
Рішення в обох випадках — не на диню скаржитися, а попрацювати над якістю мікробіому.
Більша частина населення планети у XXI столітті має дефіцити ферментів на цукри, тому їх надлишок призводить до дискомфорту.
Дефіцит ферменту альдолази (який каталізує перетворення фруктози в печінці) призводить до проблем із засвоєнням. Неметаболізована фруктоза стає їжею для бактерій, викликаючи гази, спазми, здуття, діарею. А такі фрукти, як абрикоси, банани, дині, персики, виноград, груші, сливи і сирі яблука, це якраз ті продукти, в яких вміст фруктози перевищує вміст глюкози.
Питання № 2. Їсти окремо чи поєднувати з іншими продуктами?
Міф про непоєднування дині з’явився після світової експансії псевдонаукової теорії про роздільне харчування. Започаткував її натуропат Герберт Шелтон.
Організм людини — це складна система, яка за період еволюції пристосувалася до вживання змішаної їжі. Більше того, поєднання дині з нерозчинною клітковиною (читай: зеленню) покращує її засвоєння і попереджує здуття. Робіть зелені салати з овочами і динею, це значно краще, ніж з'їсти кілограм однієї дині.
І бонус, який поверне вашу віру та любов до дині: з нею можна отримати золотистий, сяючий і привабливий відтінок шкіри без засмаги і солярію.
Бета-каротиноїди в дині призводять до посилення природного червоного та жовтого півтонів шкіри (фактично, шкіра темнішає та смуглішає). Бета-каротин є потужним антиоксидантом, що захищає клітини організму від пошкоджень. Плюс, сприяє підвищенню опірності імунної системи.
І сумний факт. Серед дорослих старше 19 років тільки 16% споживають достатню кількість каротиноїдів. Знаючи те, що організм людини не може синтезувати каротиноїди сам і надходження каротиноїдів залежить тільки від їх наявності в продуктах, якими ми харчуємося, кажу вам: їжте фрукти і овочі,
і не лише оранжевого, жовтого чи червоного кольору. Зелені овочі теж. Каротиноїди в них є, і в великій кількості. Просто вони замасковані хлорофілом.
Тому навіть якщо ви помітили здуття від свіжих овочів, не припиняйте їх їсти.
План дій:
— аналіз ситуації організму;
— корекція ферментної недостатності відповідними, індивідуально підібраними нутріцевтиками;
— а паралельно — легка температурна обробка (зварити, приготувати на пару) та використання спецій, що знижують виділення газу і розслаблюють мускулатуру кишечника. Це фенхель, кмин, аніс і майоран, які можна додавати до страв. Це свіжа м’ята і імбир у вигляді чаю. Це відомі у народній медицини різних культур лікарські трави та прянощі: кардамон, мускатний горіх, орегано, м’ята перцева, розмарин, шафран та інші. Їх можна додавати у вигляді насіння, робити відвари або використовувати форму ефірних олій (я схиляюся до саме цього варіанту, оскільки бачу найкращу ефективність). І головне в здоров'ї: не симптоматику прибирати, а проблему знайти і нейтралізувати.
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.