Дефіцит чи надлишок. Як харчування впливає на мозок і нашу поведінку

27 серпня, 09:45
Ексклюзив НВ
Моніка Дус: «Перехід на кетодієту може знизити частоту епілептичних нападів» (Фото:gdolgikh/Depositphotos)

Моніка Дус: «Перехід на кетодієту може знизити частоту епілептичних нападів» (Фото:gdolgikh/Depositphotos)

Відносини між їжею та мозком нагадують акуратну дівчинку з популярної англійської казки про трьох ведмедів

Під час тривалих морських подорожей у XV і XVI століттях, в епоху Великих географічних відкриттів, моряки скаржилися на те, що їх відвідують бачення розкішної їжі та полів, що зеленіють. Усвідомлення того, що це не більше ніж галюцинації після кількох місяців, проведених у морі, було болісним. Одні матроси плакали від туги, інші кидалися за борт.

Відео дня

Ліками від цих міражів, що завдають страждання, виявилася не суміш складних хімічних речовин, як припустили спочатку, а звичайний лимонний сік. Ці моряки страждали від цинги, хвороби, спричиненої дефіцитом вітаміну С — важливого мікроелемента, який люди отримують із фруктів та овочів.

Вітамін С відіграє важливу роль у синтезі та вивільненні нейромедіаторів, хімічних посланців мозку. При його нестачі клітини мозку втрачають здатність ефективно спілкуватися одна з одною, що може призводити до галюцинацій.

Як показує цей знаменитий приклад давніх мандрівників, існує тісний зв’язок між їжею та мозком, виявити який прагнуть такі дослідники, як я. Як науковець, що вивчає нейробіологію харчування в університеті Мічігану, мене перш за все цікавить, як компоненти їжі і продукти їх розпаду можуть впливати на експресію генів, що керують нашими фізіологічними процесами.

Також моя наукова робота спрямована на розуміння того, як їжа може впливати на наші думки, настрій та поведінку.

Показати ще новини
Радіо НВ
X