Жовта хороша, але фіолетова — краще. Яка цибуля корисніша

30 листопада 2020, 23:25

З'їдайте одну цибулину середніх розмірів в день — це піде вам на користь

Більшість не обходиться без цибулі на кухні. Вона займає особливе місце серед овочів. Для приготування всіляких страв ми використовуємо її майже завжди. Користь цибулі для організму нічим не замінна, це універсальний продукт.

Відео дня

Список найбільш важливих речовин, що містить цибуля:

Кверцетин. Речовина з сімейства флавоноїдів, що володіє сильними антиоксидантними властивостями і протизапальною дією.

Антоціани. Підгрупа флавоноїдів, яка надає деяким видам цибулі фіолетовий або червоний колір. Чим більше флавоноїдів — тим яскравіший і темніший колір цибулини. Тому звична нам жовта цибуля хороша, але фіолетова — краще.

Сполуки органічної сірки, наприклад, алліцин. Це він додає їм різкий запах і смак, володіє антибактеріальною та антигрибковою дією.

Це універсальний продукт

Фруктани — полімери фруктози, які не перетравлюються нашими ферментами і стають живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника (особливо біфідобактеріїй і лактобактерій).

Сапоніни — рослинні глікозиди. Вони мають протизакрепні властивості та знижують холестерин.

Ці речовини роблять цибулю важливою лікарською рослиною. Цей овоч — один із засобів профілактики багатьох хвороб. Його використовують для полегшення болю в горлі, при застуді. Окрім цього, цибуля допомагає знизити рівень холестерину в крові та запобігає атеросклерозу.

Вона підвищує апетит, сприяє виробленню травних соків і жовчі, стимулює роботу кишечника. Її калорійність — 40 ккал на 100 г. Але слід пам’ятати, що в сирому вигляді її не рекомендується вживати людям з хворобами ШКТ (гастрит, виразка шлунку), так як це може викликати подразнення слизової.

Побічним ефектом вживання цибулі є неприємний запах шкіри і дихання, однак при помірній кількості це не повинно бути великою проблемою, а користь для здоров’я досить відчутна.

Цибуля володіє протизапальною, антиоксидантною дією, зміцнює капіляри, підвищує імунітет. Завдяки своїм безцінним лікувальним властивостям це відмінний інгредієнт для багатьох страв.

При термічній обробці цей овоч не втрачає корисних властивостей. Якщо з'їдати в день одну цибулину середніх розмірів в будь-якому вигляді — сирому або приготованому — це буде вам на користь.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X