Чому в наших школах так несмачно готують. Блог кулінара

31 січня 2017, 18:37
Чи потрібно винаходити машину часу, щоб переміститися в минуле? Ні. Досить заглянути в шкільну їдальню – місце, де час зупинився півстоліття тому

__52
__52 Фото:

Там абсолютно нічого не змінилося: ті самі чашки з відколотими ручками, алюмінієві виделки з шорстким візерунком і, звичайно, та сама їжа. Все в кращих традиціях Радянського Союзу.

Відео дня

Минуло достатньо часу з того моменту, як я закінчив школу, але з волі випадку, точніше, на прохання моєї сестри, продовжую періодично туди заходити, щоб забрати племінників після уроків. Уперше пройшов через ґрати, що ведуть в їдальню, в 7 років. Так ось, через 20 років мені так само потрібно минути цю залізну споруду, перш ніж потрапити в саму їдальню, де як і раніше стоять сині столики, праворуч знаходиться буфет, а ліворуч – вікно роздачі. Видовище, яке викликає сильне здивування і супроводжується все більшим жахом.

Не подумайте, справа зовсім не в тому, що така розстановка якимось чином суперечить моїм уявленням про прекрасне, а вид столів синього кольору подразнює очі, як мило, що безсоромно затекло. Справа в тому, що час вперто обходить стороною це місце, яке, будучи заповненим сучасними школярами, виглядає безглуздо – ніби хтось забув прибрати декорації після зйомки художнього фільму про СРСР. Вся ця обстановка, яка старанно оберігається невидимими вартовими старої системи, змушує знову відчути себе школярем. Але замість солодкої туги про минуле на мене накочує болісний спогад про найгірше з того, що було в моєму дитинстві – шкільну їжу.

Навіть сьогодні, через 20 років, щойно ти заходиш в шкільну їдальню, на тебе важкою хмарою навалюється різкий запах, що подразнює нюх. Він настільки сильний і неприємний, що змушує відчувати, як мурашки, що супроводжуються мерзенним холодом, пробігають по всьому тілу, настирливо нагадуючи про те, як колись ти сидів і давився мокрим омлетом, приготованим у спеціальній формі за спеціальним рецептом, який зобов'язує доводити цю страву до стану підгорілої скоринки. Страви, які сьогодні їдять мої племінники в школі, нічим не відрізняються від тих, що продовжують з'являтися в моїх найгірших снах. Обережно! Молочний суп з макаронами і пшоняна каша, яка злиплася, можуть стати причиною невиліковної дитячої травми.

Чому діти повинні харчуватися несмачно? Чому в них з малих років викликають відразу до деяких продуктів, погано їх готуючи?

Несмачна їжа – це проблема більшості українських шкіл. Це проблема цілої системи, яка вперто стоїть на місці, у той час як весь світ змінюється. Я вважаю неправильним і безглуздим те, що наша країна, маючи суверенітет, досі залежна від збірника рецептур 1982 року і супу «Ленінградський».

Тож чим дбайливі кухарі тішать дітей у шкільних їдальнях? Почнемо з того, що за правилами необхідно розробляти двотижневе меню. Тобто кожні два тижні це меню має змінюватися. Але що ми маємо за фактом? За фактом у нас є меню, що повторюється щотижня, але завдяки віртуозно зміненим назвам і деяким складовим складається враження, що страви таки різні.

Наприклад, «запіканка з сиру з кип'яченою сметаною» через тиждень стає «пудингом з сиру з кип'яченою сметаною». До речі, знаєте, чому сметана, незважаючи на всю абсурдність, кип'ячена? Тому що згідно з правилами дитячого харчування молочну продукцію необхідно піддавати подвійний термообробці. Неважливо, що цей норматив був актуальний у минулому столітті тільки тому, що закуповували розливну продукцію, яку для безпеки необхідно було прокип'ятити. Але навіщо змінювати нормативи? Нам і зі старими, до смішного неактуальними, живеться добре. Неважливо, що при кип'ятінні молочний продукт втрачає всю свою користь. Це система, а їй, як правило, наплювати.

Іноді мені здається, що в їдальнях готові зробити все, щоб страви були менш корисними. Тому замість запеченого буряка дітям дають варений, а замість нормального м'яса – сосиски. Всі ми чудово знаємо, що зараз сосиски або ж ковбаса коштують дорожче, ніж м'ясо. А школам потрібно економити гроші, але оскільки без сосисок у меню, мабуть, неможливо обійтися, закупівельникам потрібно шукати більш дешевий варіант цього «м'ясного» продукту.

Можна я не буду пояснювати, з чого роблять цей делікатес яскраво-рожевого кольору? А пюре готують настільки недбало, що консистенція, яка виходить, виглядає так, ніби картоплю при збиванні розбавили водою. І лежить пюре таке бліденьке, прозоре і трохи зеленувате на тарілці, не вселяючи абсолютно ніякої довіри. Дешевий рис після варіння стає схожим на клейстер, але в меню обов'язково вкажуть «рисова каша в'язка», і створиться відчуття, ніби так і треба. Взагалі, ті, хто придумує назви для шкільних страв, – геніальні люди. Тільки їм під силу перетворити потворні потемнілі частинки яблук у голосні «свіжі натуральні фрукти».

Я щиро не розумію, чому в школах не існує такого поняття, як сезонність продуктів. Я не розумію, чому дітям восени дають консервовану кабачкову ікру. І я не розумію, чому взимку не готують страви з гарбуза – він дешевий і корисний. А якщо приготувати гарбузові кекси, то діти із задоволенням стануть їх їсти. Не думаю, що це буде гірше ніж білясті макарони з м'яких сортів пшениці, які злиплися. Але так не годиться.

Зате годиться готувати зелений горошок у молочному соусі, тобто консервований горошок у двічі прокип'яченому молоці. До речі, нормативи забороняють готувати страви у фритюрі, і працівники їдальні слухняно дотримуються цього правила. Тільки вони топлять рибу у величезній кількості соняшникової олії, яка вихлюпується за борт неосяжної сковороди. І вона там довго-довго смажиться, наскрізь просочуючись жиром. Так, за фактом це не фритюр, який порівняно з цим збоченим способом оброблення був би корисніший. Відчуття, що право на вибір смачної їжі є тільки у дорослих. Ми теж колись були дітьми і страшенно ненавиділи манку з грудочками і молоко з пінкою. То чому ми дозволяємо нашим дітям давитися тим, що самі колись терпіти не могли?

Сподіваюся, мені не потрібно говорити про те, що смачна їжа необов'язково повинна бути дорогою. Буряк, картопля, капуста, гарбуз, морква – дешеві і на основі них абсолютно спокійно можна приготувати сотні смачних страв. Недопустимо висока вартість смачної їжі – це вигадка, яка з часом стала жалюгідним виправданням. Але цим вміло навчилися оперувати школи, коли йдеться про те, що їжу, яку подають у їдальнях, неможливо їсти, а багато наївних громадян, смиренно киваючи і співчуваючи, вірять в це, мовляв, бридка держава навіть на це не може виділити більшу кількість грошей. І все в цих промовах керівництва шкіл було б досконалим і не давало б ні найменшої можливості причепитися, якби не одне «АЛЕ» - з 5 по 11 класи батьки самі платять за їжу, яку в їдальнях готують їхнім дітям.

Дітям не подобається шкільна їжа, вони не довіряють їдальням. У цьому я остаточно переконався, коли відвідав молодіжний форум у КМДА. Там були діти з різних шкіл зі всього міста, і в мене була можливість з ними поспілкуватися. Близько 85% не харчуються в шкільних їдальнях, перекушуючи сухими бутербродами з дому. Чому? Тому що їжа, яку готують у школі, – несмачна. А ще діти твердо переконані, що в їдальнях їх обманюють. Коли діти їдять макарони, а наступного дня їм дають макаронну запіканку, то, природно, вони розуміють, що тут існує певний взаємозв'язок. Одна дівчинка розповіла про те, як вона, чергуючи, побачила, що кухар випадково впустила котлету і замість того, щоб відправити її в сміття, підняла з підлоги і акуратно поклала в миску. Ця дівчинка та її подружки більше не харчуються в їдальні.

Виходить, котлета, що впала на підлогу, – це дрібниця, а кип'ятити сметану – важливо. Такі в нас стандарти? Інша дитина обурювалася тим, що, заходячи до їдальні, вона наскрізь просочується жахливими запахами, які супроводжують її цілий день. І абсолютно всі діти в один голос говорили про те, що хочуть їсти свіжі продукти і салати, вони хочуть, щоб їжа була апетитною, смачною, а сама система викликала довіру.

Чому діти повинні харчуватися несмачно? Чому в них з малих років викликають відразу до деяких продуктів, погано їх готуючи? Буряк не сам по собі несмачний, навпаки, він приголомшливий, просто приготовлений жахливо. Але в людини вже з дитячих років глибоко у свідомості живе той факт, що сам продукт неїстівний. Їй навіть не приходить в голову думка про те, що справа просто в неправильній обробці. Якось вчені проводили експеримент під назвою «крихітка Альберт». Коли маленький хлопчик грав з білим пацюком, доктор бив молотком по металу, викликаючи тим самим у Альберта неприємні відчуття. Ця маніпуляція повторювалася щоразу, коли дитина знову починала грати зі звірятком. Яким був результат цього експерименту? Білі щури стали викликати в Альберта незрозумілий страх, який залишився з ним на все життя. А вчені зробили висновок, що фобії формуються в людини у ранньому віці і не проходять з часом. Те саме стосується і їжі. Жахливий смак, немов той неприємний дзвін металу, вселяє дитині страх перед самим продуктом, викликаючи небажання їсти його в майбутньому. І вже дорослій, психічно сформованій людині стає байдужим той факт, що їжа, яка їй не подобається, може докорінно мати інший смак і бути приготована іншим способом. Людина боїться знову відчути противний їй смак, з яким вона асоціює неприємний продукт.

Так, у нас не найгірша їжа в світі. Свої вади є в багатьох країнах. У тій же Америці поняття «смачний шкільний обід» - відносне і залежить від окремо взятого штату. Але є і такі країни, як Франція, де кожні півроку на основі інформації про ціни, стан продуктів і найважливіше - відгуків дітей коригується меню всіх шкільних їдалень. Французи збагачують смак дитячої їжі за допомогою різних соусів, які у нас, згідно з нормативними документами, заборонені.

І прошу, не треба зараз, безнадійно звівши руки до неба, кричати про те, що нерозумно порівнювати Францію та Україну, що в нас нічого не можна змінити, а країна наша разкрадена і бідна. Невже такий спосіб думок за 25 років привів до доброго і бажаного результату? Це якось допомогло людям жити краще? Бідна не країна, а свідомість людей, які в ній живуть і постійно обмежують себе вигаданими рамками, і не бажають що-небудь міняти. Насправді, не потрібно віддавати величезні гроші за можливість їсти смачно.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X