Чому цукор шкідливий: найвагоміша причина. Блог Оксани Скиталінської

10 січня 2018, 23:57

Доданий цукор шкодить організму навіть тих людей, хто не має зайвої ваги. І рано чи пізно призводить до цукрового діабету.

Солодощі настільки сильно заполонили нашу свідомість, що навіть самих закоренілих "зожніків" час від часу тягне на солодке у вигляді "здорових" солодощів.

Що вже казати про інших людей, які свято переконані, що чистий цукор необхідний "для роботи мозку" (і таких людей дуже багато навіть серед людей розумової праці, які, здавалося б, мали першими зрозуміти, що це лише міф), чи людей, в яких сформована цукрова залежність, чи дітей, які просять у мами "сочок" з пакетика або солодкого ведмедика, або желейні цукерки.

Відео дня

Цукор – це справжній наркотик: що більше його їсиш, то більше хочеться і важче відмовитися.
Але життя дуже непроста штука: від доданого цукру (не того, що у ягодах та фруктах) варто відмовитись тому, що, як і справжній наркотик, він урешті-решт вбиває залежну від нього людину.

Хочу поділитися з Вами цікавою інформацією.

Масштабне наукове дослідження вчених з Медичної школи Стенфордського університету і Університету Каліфорнії, США, метою якого була перевірка суперечливої гіпотези про те, що надмірне вживання цукру може бути першою і незалежною причиною розвитку цукрового діабету, довели: саме вживання цукру безпосередньо впливає на ризик виникнення цукрового діабету 2 типу.

Виявляється, кожні 150 ккал їжі, які перевищують нашу денну норму калорій, підвищують ризик розвитку цукрового діабету на 0,1%. А якщо кількість надмірних калорій отримані не просто з їжі, а саме з цукру – то вже ризик підвищується на 1,1%!

А тепер уявіть, що з кожним роком кількість "переїдених" цукрових калорій лише збільшується, свідченням чого є збільшення маса тіла.

Але цікаве ось що: така залежність зберігалася навіть у людей з нормальною (!) масою тіла і достатнім рівнем фізичної активності.

Тобто, не варто себе втішати: якщо не маємо проблем з вагою та багато рухаємося, але при цьому їмо солодощі, нам все одно загрожує ризик цукрового діабету.

Чим такий страшний цукровий діабет 2 типу?

Він небезпечний своїми ускладненнями: погіршенням зору аж до повної сліпоти, проблемами із судинами аж до гангрени, і скороченою тривалістю життя.

Наша їжа має бути несолодкою, але смачною

І це лише один із негативних впливів доданого цукру на організм, окрім порушення роботи мікрофлори, підвищення проникності кишечника для токсинів, руйнівний вплив на мозок, ризик ракових захворювань та багато інших.

Тому основна наша їжа має бути несолодкою, але смачною. Вона має насичувати, мати низький або нижче середнього глікемічний індекс. І тоді, по-перше, ми не будемо довгий час голодними, і не переїмо, а, по-друге, нам буде легше не зірватися і не з'їсти саме солодкого, бо відомо, що голод, стрес спонукають вживати саме нездорову їжу, передусім солодощі.

Низький глікемчний індекс мають овочі свіжі та варені до стану al dente, білкові страви, корисні жири.

Все, що містить цукор, біле борошно, білий шліфований і розварений рис, дуже солодкі фрукти (тому без фанатизму з м'якою солодкою хурмою, фініками, родзинками) має високий ГІ (в інтернеті є багато таблиць з ГІ продуктів).

Альтернативою солодощам можуть бути ягоди, фрукти, 1-2-3 сухофрукта на день, чорний шоколад (оптимально 90-99%).

Солодкі відчуття потрібно шукати в іншому, життя солодке і без цукру.

Так, інколи, на дні народження чи ще якісь свята, тобто час від часу, можливо з'їсти щось солодке, навіть шматочок тортика, але цукру не має бути в щоденному раціоні, якщо ви хочете уникнути багатьох проблем зі здоров’ям.

Текст публікується з дозволу авторки.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X