Не все так просто. Які продукти заважають засвоєнню заліза

9 листопада 2020, 23:03

На засвоєння заліза впливають кислотність шлункового соку, стан кишечника, а також поєднання продуктів

Для утворення гемоглобіну потрібні залізо і білок, а точніше амінокислоти. І багатьом здається, що якщо вживати продукти з високим вмістом заліза і в достатній кількості білок, то з гемоглобіном має бути все в порядку. Але якщо з вживанням білка проблем, як правило, немає, то з залізом не все так просто.

Відео дня

Тут потрібно звертати увагу не тільки на продукти, де більший вміст заліза — ще слід враховувати, наскільки добре цей мікроелемент зможе доставлятися в організм. Наприклад, на це сильно впливає кислотність шлункового соку. Якщо вона низька, залізо буде засвоюватися погано. Також дуже важливі стан кишечника, поєднання продуктів та наявність в них речовин, що допомагають або заважають надходженню заліза.

Чай і кава містять велику кількість таніну, який заважає засвоєнню заліза

Ще має значення джерело заліза. Наприклад, з м’яса засвоюється близько 20% заліза, що там знаходиться, а з овочів, круп і бобових не більше 5%. Саме тому підтримувати гемоглобін за допомогою гречки, яблук або гранатів складніше, а для того, щоб його «підняти» за допомогою тільки рослинної їжі потрібно багато часу.

Ефективніше це завдання виконує яловичина, трохи гірше — м’ясо курки та індички. Погано залізо всмоктується з яєць і печінки. З рослинних продуктів залізо краще засвоюється, якщо вони містять багато аскорбінової кислоти, фолієвої та інших органічних кислот та мало фітинів. Так з помідорів, броколі, цвітної капусти, гарбуза, моркви і навіть картоплі залізо буде засвоюватися краще, ніж зі шпинату, хліба або сочевиці.

Ще важливо, які напої переважають в харчуванні. Наприклад, чай і кава містять велику кількість таніну, який заважає засвоєнню заліза. Безконтрольні чаювання, особливо міцного чаю, може істотно знизити засвоєння заліза. Також впливає на цей процес і кальцій, якого досить багато в молочних продуктах. Тому, коли їсте м’ясо, не запивайте його ні чаєм, ні кавою з молоком і не їжте відразу після цього сирні десерти. Бажано не вживати їх годин п’ять, щоб дати можливість залізу засвоїтися. І, до речі, солодкі газовані напої теж не бажані, в них може бути досить багато фосфору, що для засвоєння заліза також не добре. А ось воду в цей період пити можна і треба.

Більш розважливо ставтеся до їжі. Слідкуйте за харчуванням, щоб бути здоровими!

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X