Сіль та вода. Дві неочевидні причини ожиріння

26 серпня, 01:24
Ексклюзив НВ
Річард Джонсон: «Солена картопля фрі особливо сприяє повноті» (Фото:studioM/Depositphotos)

Річард Джонсон: «Солена картопля фрі особливо сприяє повноті» (Фото:studioM/Depositphotos)

Вживання більшої кількості рідини може допомогти схуднути

Наукові дослідження та публікації у ЗМІ рясніють попередженнями про те, що цукор, вуглеводи, насичені жири та низька фізична активність сприяють ожирінню. І десятки мільйонів американців продовжують страждати від зайвої ваги чи ожиріння здебільшого через традиційний західний раціон та спосіб життя.

Відео дня

Як педагог, дослідник та професор медицини, я провів понад 20 років, вивчаючи причини ожиріння та супутніх йому проблем зі здоров’ям, таких як діабет, високий кров’яний тиск та хронічна ниркова недостатність.

За ці роки я помітив, що відносно мало йдеться про дві дуже важливі частини цього дуже складного пазла: про дефіцит води в організмі та про надмірне споживання солі. І те, й інше, як відомо, робить свій внесок у розвиток ожиріння.

Уроки, засвоєні завдяки денній піщанці

Ключем до розуміння тієї ролі, яку відіграють ці фактори, дає природа, а точніше, денна піщанка Psammomys obesus, гризун вагою близько 200 грам, що видає пронизливий писк і живе в солоних болотах і пустелях Північної Африки. Він виживає (не без складнощів), харчуючись стеблами Salicornia або солеросу — рослини, що віддалено нагадує спаржу.

Солерос бідний на поживні речовини, зате його м’ясисті стебла наповнені соком з високим вмістом солі — її концентрація в ньому така сама, як і в морській воді.

Нещодавні дослідження дають нове уявлення про те, чому денна піщанка може так прагнути солоного соку Salicornia. Хоча це ще не було підтверджено саме на піщанках, цілком імовірно, що високосольова дієта допомагає їм перетворювати відносно невелику кількість вуглеводів, які вони споживають, на фруктозу, форму цукру, що природно зустрічається у фруктах, меді та деяких овочах.

Зневоднення сприяє утворенню жиру

Це допомагає гризуну виживати в умовах браку їжі та прісної води. Вся річ у тому, що фруктоза запускає режим виживання, що спонукає посилено розшукувати їжу, їсти її і створювати запаси жирів і вуглеводів, які зможуть захистити тварину від голоду.

Однак коли піщанка живе в неволі та отримує раціон, характерний для більшості гризунів, що містить близько 50% вуглеводів, у неї швидко розвиваються ожиріння та діабет. Якщо ж годувати її свіжими овочами з низьким вмістом крохмалистих вуглеводів, вона залишиться худою.

Мої дослідження, а також дослідження багатьох інших вчених, які проводилися протягом десятиліть, показують, що багато американців, самі того не усвідомлюючи, поводяться так само, як піщанки, що утримуються в неволі, навіть незважаючи на те, що більшість має необмежений доступ до їжі і воді. Вони постійно активують «режим виживання».

Фруктоза та наше харчування

Як вже було сказано, фруктоза, моносахарид, мабуть, відіграє ключову роль в активації цього режиму та подальшому накопиченні жиру.

Невелика кількість фруктози, наприклад стільки, скільки міститься в одному фрукті, не створить проблем — небезпеку для здоров’я людини становить її надлишок. Більшість людей отримує фруктозу з рафінованого цукру та кукурудзяного сиропу — популярного підсолоджувача з високим вмістом фруктози. На ці два види цукрів припадає приблизно 15% від загальної кількості калорій, які споживає середньостатистичний американець.

Ці цукри підсилюють апетит, що може призвести до набору ваги, накопичення жиру та переддіабетичного стану.

Крім того, наш організм самостійно виробляє фруктозу, і, як показують експериментальні дослідження, цієї кількості може бути достатньо для того, щоб спровокувати розвиток ожиріння.

Оскільки організм робить фруктозу з глюкози, її виробництво посилюється, коли підвищується рівень глюкози в крові. А це відбувається, коли ми їмо багато рису, круп, картоплі та білого хліба — це вуглеводи, які швидко вивільняють глюкозу, яка потім надходить у кров.

І, що особливо примітно, вироблення фруктози може стимулювати зневоднення, що сприяє накопиченню жиру.

Жир забезпечує рідиною

Жир виконує дві основні функції. Перша широко відома: він є запасом енергії на випадок, якщо не буде доступу до їжі. Іншим настільки ж важливим, але менш відомим завданням жиру є постачання організму водою.

Про всяк випадок обмовлюся: жир не містить рідини. Але коли він розщеплюється, в організмі утворюється вода, причому в чималій кількості, приблизно еквівалентному об'єму жиру, що спалюється. Це має настільки велике значення, що для деяких тварин жир стає головним джерелом води в ті періоди, коли інші її джерела недоступні.

Кити — лише один із прикладів. Хоча вони потроху п’ють морську воду, більшу частину рідини ці ссавці отримують з їжі, що з'їдається. А коли їм випадає довго обходитися без їжі, воду вони отримують в основному за рахунок метаболізму жиру.

І картоплю фрі, будь ласка

Не варто недооцінювати внесок зневоднення у розвиток ожиріння. Як правило, воно виникає в результаті вживання солоної їжі. І зневоднення, і споживання солі ведуть до вироблення фруктози та жиру.

Саме тому солона картопля фрі особливо сприяє повноті. Сіль викликає стан, подібний до зневоднення, при якому крохмаль, що міститься в картоплі фрі, перетворюється на фруктозу.

Більше того, дослідження показують, що більшість людей із надмірною вагою чи ожирінням п'є замало води. Імовірність виникнення дефіциту рідини у них набагато вища, ніж у худих. А солі вони споживають значно більше, ніж худі люди.

Згідно з дослідженнями, у людей, які страждають на ожиріння, часто підвищений рівень вазопресину — гормону, який допомагає ниркам утримувати рідину, щоб регулювати обсяг сечі.

Але недавні дослідження показують, що вазопресин має й іншу функцію — стимулювати вироблення жиру.

Вазопресин здатний суттєво підвищити шанси на виживання тих, кому загрожує зневоднення чи голодування. Але у тих, хто не входить до групи ризику, цей гормон може викликати більшість метаболічних ефектів надлишку фруктози, таких як набір ваги, накопичення жиру, ожиріння печінки та переддіабетичний стан.

Пийте більше води

Чи означає це, що вживання більшої кількості рідини може допомогти схуднути? Медична спільнота часто висміює це твердження. Однак наша дослідницька група виявила, що коли миші отримували більше води, у них сповільнювалися набір ваги та розвиток переддіабету, навіть якщо їхній раціон був багатий на цукор і жир.

Також з’являється все більше доказів того, що більшість людей загалом п'є занадто мало води, і збільшення її споживання може допомогти тим, хто страждає на ожиріння, схуднути.

Ось чому я закликаю випивати по вісім великих склянок води на день. І цієї кількості цілком достатньо — не варто вважати, що чим більше, тим краще. Відомі випадки, коли люди випивали так багато, що наставала «водна інтоксикація». Це особливо актуально для тих, хто страждає на захворювання серця, нирок або печінки, а також нещодавно переніс операцію або займається бігом на довгі дистанції. Ніколи не завадить спочатку порадитися зі своїм лікарем щодо того, яка кількість рідини вам потрібна.

Для денних піщанок і наших предків, які ледве видобували собі їжу, високосольова дієта з малим вмістом рідини мала сенс. Але з того часу людський спосіб життя змінився. Ці прості заходи — пити більше води і їсти менше солі — можуть послужити дешевим, простим та здоровим способом профілактики чи лікування ожиріння.

Переклад НВ

НВ має ексклюзивне право на переклад і публікацію колонок The Conversation. Републікацію повної версії тексту заборонено.

Оригінал опубліковано на The Conversation

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

The Conversation

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X