Продукти-монстри. Що це і чому їх варто уникати

7 липня 2021, 22:03

Ми живемо в часи неймовірно бурхливого розвитку харчової промисловості, коли все, що продається у яскравих упаковках, має на меті лише одне — збуджувати апетит

Які б зусилля не прикладало людство, щоб призупинити ріст ожиріння, ситуація виглядає так, що воно програє і цей процес не зупинити.

Ще років 50 такої проблеми, як ожиріння, не існувало. «Ну це ж були часу дефіциту і порожніх полиць», — скажете ви. Так, але не зовсім. Це були і часи хитромудрих рецептів із зелених помідорів та «ананасового» варення із кабачків. Коли супермаркети в Україні стало важко відрізнити від супермаркетів решти світу, от тоді і почалося.

Відео дня

На полицях з’явилися блискуче упакована «їжа», яку можна повністю назвати штучною. Для її виготовлення були використані натуральні продукти, але у процесі виробництва вони були настільки видозмінені, доповнені у смаці, кольорі, запаху, консистенції, що утворився продукт-монстр.

Так мало того, що ці продукти-монстри заполонили полиці, вони просочилися і в, здавалося б, цілком натуральні продукти харчування. І я не перебільшую.

Така їжа не дає ситості

Ми всі розуміємо, що їжа впливає на обмін речовин. І цей вплив визначається складом їжі. Лише вона потрапляє на рецептори язика, одразу ж в організмі запускаються каскади біохімічних реакцій, активуються різні гормони травного тракту. Це робиться для того, щоб їжа добре оброблялася ферментами, добре розщеплювалася і добре засвоювалася.

Так відбувається тоді, коли ми їмо просту їжу, продукти харчування, які ми можемо ідентифікувати. Але ми живемо в часи неймовірно бурхливого розвитку харчової промисловості, коли все, що продається у яскравих упаковках, має на меті лише одне — збуджувати апетит, щоб купувати і їсти-їсти-їсти.

І ми їмо, бо продукти «із смаком бекону», «сиру», «горіхів», «вершків» і навіть звичайного цукру не містять ні бекону, ні сиру, ні вершків, ні навіть цукру. Хтось скаже «так я ж таке не купую». Але навіть регулярне споживання рожевої ковбаси та сосисок, де мало м’яса, або присутні білки низької якості, чи масла з додаванням рослинних жирів, чи напою з глюкозо-фруктозним сиропом, може змусити наш організм переїдати.

Ми живемо у час продуктів-імітантів (мало не мутантів), які не мають повноцінного хімічного складу і, як правило, переповнені вуглеводами та неприродними для організму людини жирами.

Потрапляючи на рецептори язика, вони обдурюють організм, що, на тлі малорухливого способу життя, спричинює посилене утворення жиру. Така їжа не дає ситості, і через короткий час з’являється відчуття голоду, що веде до переїдання та порушень обміну речовин.

Зараз небувалого поширеними набули стани інсулінорезистентності, стеатозу печінки, аутоімунних захворювань, ожиріння, цукрового діабету 2 типу і багатьох інших. Не лише їжа, але і рух, м’язове навантаження і сон лежать в основі цих порушень. Але у будь-якому разі варто уникати продуктів-імітантів — для того, щоб уникати і хвороб, спричинених таким харчуванням.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X