Унікальний напій. Навіщо пити кефір
Кефір є надзвичайно цінним пробіотиком, але худнути на кефірній дієті чи робити розвантажувальні дні на кефірі не варто
Навіщо пити кефір? Заради його корисних властивостей. Кефір — це унікальний ферментований напій, виготовлений з коров’ячого, козячого або овечого молока.
Ще в 1908 році імунолог Ілля Мечников зазначив що ферментовані продукти — сквашене молоко, кефір і квашені овочі — впливають на здоров’я та довголіття. Він припускав, що молочнокислі бактерії, які містяться в них, пригнічують ріст шкідливих організмів в кишечнику.
Своєрідність кефіру в особливостях закваски — кефірному грибку, в якому уживаються багато мікроорганізмів. Це і молочнокислі бактерії, і оцтовокислі бактерії, і дріжджі. Одні бактерії створюють молочну кислоту, інші — ароматичні речовини. А дріжджі «з'їдають» частину молочного цукру, переробляють його в етиловий спирт і утворюють вуглекислий газ, який і надає кефіру характерний освіжаючий «фірмовий» смак.
Кефір, на відміну від інших молочних продуктів, містить дуже мало лактози, тому що більша її частина, завдяки кефірному грибку, перетворюється в молочну кислоту, піровиноградну кислоту і надзвичайно важливий екзополісахарид кефіран. Саме він має протимікробні і ранозагоюючі властивості, а також здатний знижувати рівень холестерину в сироватці крові. Крім того власне кефіран підвищує імунітет.
Кефір як натуральний молочнокислий напій з мікробіологічної точки зору є надзвичайно цінним і унікальним пробіотиком, оскільки містить до 40−50 різних штамів бактерій і дріжджів, в той час як в йогурті зазвичай залучено тільки два штама — термофільний стрептокок та болгарська паличка.
Чому варто включати кефір в свій раціон?
— сприяє відновленню балансу кишкової мікрофлори, особливо після курсу лікування антибіотиками,
— містить пробіотики, які пригнічують ріст шкідливих бактерій в кишечнику,
— багатий вітамінами А, B2, В12, C, РР, мінералами, ферментами і амінокислотами,
— підвищує імунні функції організму,
— допомагає в лікуванні псоріазу, екземи, аутоімунних і алергічних захворювань, благодійно впливає на кишкову мікрофлору,
— багатий легкозасвоюваним кальцієм і білком,
— підходить для людей з легкою формою непереносимості лактози. У більш важких випадках рекомендується вживати молочні продукти без лактози,
— його легко зробити самостійно: додати кефірну закваску в молоко і почекати 24 години.
Важливо! Свіжий кефір надає легку послаблюючу дію, триденний — закріплює.
Який кефір краще вибрати? Адже він може відрізнятися калорійністю, жирністю, наповнювачами і складом.
1. Купуйте натуральний продукт. Уникайте кефіру зі смаком фруктів. Він, як правило, смачний, але, на жаль, в ньому мало натуральних фруктів і ягід, зате багато цукру, ароматизаторів і смакових добавок. Краще придбати натуральний напій і в домашніх умовах додати до нього свіжі або заморожені фрукти і ягоди.
2. Надавайте перевагу кефіру з нормальним вмістом жиру 3,2%. Пам’ятайте: кефір, що не містить жирів, позбавлений цінних розчинних в них вітамінів, таких як A і D.
3. Щільність не має значення при виборі продукту. Густий він або рідкий — це не впливає на поживну цінність і на вміст корисних бактерій. Тільки вибираючи густий продукт перевірте, чи немає в його складі штучних загусників, стабілізаторів і крохмалю.
4. Звертайте увагу на терміни зберігання. Це чи не основний індикатор натуральності продукту. Вибирайте той кефір, який має термін придатності від 36 годин до 15 діб. Тоді в ньому більше живих бактерій, він більш корисний.
Кефір, як і шлунковий сік, має низьке значення рН. Якщо ви не отримуєте іншої їжі, «голодний» шлунок продукує ще більше соку і шкодить своїй власній слизовій. Тому худнути на кефірній дієті чи робити розвантажувальні дні на кефірі не варто.
Кефір протипоказаний тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, при гіперацидному гастриті. Його не рекомендують при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, а також при панкреатиті.
Для дорослої людини споживання 250−300 мл кефіру на добу буде достатнім. Намагайтеся по можливості регулярно вживати його в їжу. Харчуйтеся смачно і правильно!
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life