Чи існує залежність від шоколаду та іншої їжі? Блог австралійського вченого

18 листопада 2016, 05:53
Чи можливо насправді звикання до якогось продукту в медичному сенсі?

Текст написано у соавторстві із Трейсі Берроуз, старшим викладачем Університут Ньюкасл із питань харчування та дієтології

Ви не можете жити без вуглеводів або шоколаду? Щоб описати свої відносини з їжею, ми часто вживаємо ті ж терміни, що і для залежностей.

Відео дня

Сама ідея звикання до їжі залишається суперечливою і поки не вважається розладом, який може лікуватися клінічно. Але кількість досліджень, які передбачають, що залежність від їжі існує, зростає з кожним днем. Нещодавно ми вивчали харчові звички дорослих в Австралії, і з'ясували, що близько 15% з них виявляють ознаки залежно від певної їжі.

Деякі продукти і звички з часом можуть формувати певну поведінку і мозкові реакції, схожі на ті, що ми звикли спостерігати при більш «традиційних» залежностях – наркотичній та алкогольній. І ця поведінка призводить до переїдання і ожиріння. Виходить, залежність – важлива частина у пазлі питання про зайву вагу.

Харчова залежність чи переїдання?

Харчову залежність зазвичай описують, використовуючи шкалу Єльського університету, розроблену в 2009. Шкала пропонує критерії для визначення рівня залежності, такі, як переносимість або відмова від харчових звичок.

Така інтерпретація харчової залежності, багато в чому схожа на ті критерії, які ми зазвичай використовуємо при діагностиці харчових розладів, наприклад, втраті контролю і специфічної потреби в певних продуктах харчування. Як же тоді відрізнити залежність від інших форм переїдання?

Недавні дослідження привели нас до висновку, що переїдання варто розглядати протягом деякого часу, щоб відрізняти безпечні випадки надмірностей у їжі від складних і компульсивних форм, які вже можуть серйозно нашкодити здоров'ю і соціальному життю людини. Так розглядають і алкогольну залежність – діагноз «алкоголізм» ставлять лише тим, хто п'є постійно. Тому я наполягаю, що харчові розлади потрібно спостерігати у часі, щоб не плутати їх з більш серйозними підвидами переїдання.

Сіль, жир і цукор

Різні спостереження дозволяють нам виділити кілька типів продуктів, що викликають звикання набагато швидше за інших. Ми і самі вважаємо їх такими: це фастфуд, багатий жирами, цукром і сіллю.

Вчені проводили цікавий експеримент з тваринами. Щури, яких годували виключно здоровою їжею, не показували ніякої схильності до звикання, а у тих, кому давали більш апетитну їжу, відбувалися деякі зміни в мозку. Таким чином, певна кількість якихось інгредієнтів дійсно робить деякі продукти такими, що викликають звикання.

Певна їжа може впливати на наш гормональний фон, отже, керувати нашим апетитом і безпосередньо «тиснути» на кнопку дофаміну, що дозволяє нам почуватись добре.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Ефект, який чинять на нас перероблені продукти, практично повністю дублює ефект речовин, що викликають звикання. Вони швидше всмоктуються в кров. І активність цих речовин в обробленій їжі набагато вище, ніж у природних продуктах харчування.

Нещодавно в Австралії провели експеримент і з'ясували, що люди, що проявляють залежну поведінку, зазвичай їдять набагато більше щільної, висококалорійної їжі. Американці теж проводили схоже дослідження і також виявили, що додавання жирів і цукру в їжу робить її такою, що набагато більше викликає звикання.

Тим не менше, коли ми намагаємося думати про те, що насправді призводить до звикання до їжі, складно відокремити продукти від процесу прийняття їжі. Схоже, тут винні обидва чинники: специфіка деяких продуктів і проблематичні харчові звички.

На жаль, сьогодні ми буквально оточені швидкою і зручною їжею. Вона легкодоступна і добре розрекламована. Що робить її набагато більш небезпечною для чутливих до таких речей людей, зокрема, дітей.

Виявлення та лікування харчової залежності

Найближчим часом ми повинні серйозно вивчити це питання, щоб краще в ньому розібратися. Ми повинні зрозуміти, як відрізняти харчову залежність і як її лікувати. Результати цієї роботи допоможуть нам краще справлятися з проблемою зайвої ваги.

Більше того, коли ми краще розберемося в механізмах звикання до їжі, ми зможемо нарешті створити дійсно ефективні ліки від ожиріння. У нас буде більше інформації для того, щоб попереджати людей про наслідки їх харчових звичок, і виключати тригери з виробництва харчових продуктів.

Якщо вам здається, що ви залежні від їжі – обов'язково розкажіть про це своєму лікареві або зверніться з цим питанням до дієтолога.

Переклад НВ

Вперше опубліковано на The Conversation. Републікування повної версії тексту заборонено

Більше точок зору тут

Показати ще новини
Радіо NV
X