Через які продукти болить голова. Блог австралійського дієтолога

28 червня 2017, 23:57
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Головні болі можуть викликати сир, шоколад, алкоголь та інші специфічні продукти

Минулого тижня у мене розболілася голова. Дві години в пробці, спека, води немає, всі плани пішли під укіс. В той день я стала однією з п'яти мільйонів австралійців, які страждають або страждали від головного болю або мігрені. Хоча б раз на рік головний біль має кожна друга людина.

Відео дня

У мене був головний біль тензіонного типу, найпоширеніший тип. Мігрень зустрічається набагато рідше: протягом року з нею стикається приблизно кожен восьмий.

Головні болі - дуже поширена проблема, тому перерахую науково підтверджені способи уникнути їх (мова йде, перш за все, про харчування):

1. Вода

Було проведено дослідження за участю людей, у яких два рази на місяць голова болить досить інтенсивно або болить більше п'яти разів, але не дуже сильно. Вчені вносили корективи в їх режим для управління стресом і поліпшення сну. При цьому частина учасників збільшили споживання води на 1,5 літра в день, а інші - ні.

Та група, яка збільшила споживання води, через три місяці повідомила про значне полегшення проблеми з мігренню: 47% з них повідомили про поліпшення ситуації (для порівняння, в контрольній групі таких було лише 25%).

Втім, кількість і тривалість головного болю не змінилися. І все ж таки варто спробувати пити більше води. Постійно носіть із собою пляшечку і регулярно поповнюйте її, щоб не забути більше пити.

Хоча б раз на рік головний біль має кожна друга людина

2. Кофеїн

Кофеїн може подіяти на вас прямо протилежним чином. З одного боку, він може сприяти ослабленню головних болів завдяки його аналгетичним властивостям, з іншого - може погіршити ситуацію через ефект кофеїнової ломки. Дослідження, присвячені кофеїновій ломці, підтвердили: головні болі є одним з її симптомів, поряд з втомою, сонливістю, зниженням енергії і уваги, депресивним настроєм, проблемами з концентрацією і т. д. (...)

3. Голодування

Деякі люди страждають від головних болів, коли сильно обмежують своє харчування по 16 годин поспіль, голодують з 6 вечора до 10 ранку, наприклад. Найчастіше це пов'язано з тим, що людині потрібно здати кров або пройти іншу медичну процедуру натщесерце. Проте, є і такі, хто практикує голодування або вживання низькокалорійної їжі, щоб скинути вагу, наприклад. (...)

Було проведено дослідження, в якому взяли участь 34 людини, які страждають від мігрені. Протягом місяця вони записували свої спостереження в блокнот. Ті, хто перекушував на ніч, на 40% менше страждали від головного болю, ніж ті, хто не перекушував. Чутливим людям, що страждають головними болями від недоїдання, це може допомогти. З'їжте тост з цільнозернового хліба зі шматочком сиру і томата або авокадо і тунцем зверху, запивши його чашкою чаю.

4. Алкоголь

Головний біль - незмінний атрибут похмілля. Кількість алкоголю, яка потрібна, щоб викликати головний біль, залежить від самої людини. Комусь і однієї чарки достатньо. Є цілий ряд складно переплетених факторів, які провокують похмільний головний біль. Посилене сечовипускання і блювота можуть призвести до зневоднення, яке, в свою чергу, призводить до змін в крові і кисні, що надходять в мозок.

В процесі ферментації в алкоголі з'являється ряд хімічних елементів, які надають цим напоям характерні смак, запах і колір. Продукти переробки алкоголю можуть вийти з печінки і потрапити в кров і мозок, тим самим посиливши похмільний синдром.

Алкоголь може спровокувати головний біль тензіонного типу, кластерні головні болі і мігрені. Згідно зі спостереженнями, люди з мігренню менше п'ють, ніж інші. Що тут можна порадити: пийте відповідально, збільште споживання води і не пийте на порожній шлунок. Якщо чутливі до алкоголю, краще взагалі не пийте.

5. Збільшити вживання продуктів з високим вмістом фолієвої кислоти

Деякі мігрені чутливі до харчових звичок людини. Головні болі може викликати сир, шоколад, алкоголь і інші специфічні продукти. Недавнє дослідження показало, що жінки, які споживають мало продуктів з фолієвою кислотою, частіше страждають від мігрені. Харчова добавка не виправила ситуацію.

Висновок: збільште споживання продуктів з високим вмістом фолієвої кислоти, таких як зелені листові овочі, бобові, насіння, курка, яйця і цитрусові.

The Conversation

Переклад The Conversation.
Републікація повної версії тексту заборонена.

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X