Чим відрізняються ресторани Києва, Одеси і Львова

9 березня 2020, 20:10

Почнемо зі столиці, потім махнемо в Одесу, потім — до Львова, а закінчимо в провінційному місті N

Я досить часто подорожую Україною і, звісно, відвідую ресторани в різних містах. У кожному місті — власна ресторанна культура, і щоб не залишитися голодним, слід розуміти її нюанси. Почнемо зі столиці, потім махнемо в Одесу, потім — до Львова, а закінчимо у провінційному місті N.

Відео дня

Київ

Коли ви зайдете в модний київський ресторан, хостес не пустить вас далі порога, поки не поставить чотири обов’язкові запитання: «Вас чекають? Ви резервували столик? Ви будете один? Ви у нас вперше?». Правильні відповіді: ні, так, ні, ні. Відповідати потрібно чітко і впевнено — якщо зіб'єтеся на якійсь відповіді, вам запропонують почекати за баром і забудуть про вас назавжди.

Коли будете спілкуватися з офіціантом, не забувайте про те, що за день він отримує чайових на суму, яку можна порівняти з обігом невеликої компанії. Втім, забути про це вам не дозволить його злегка відсторонений вираз обличчя і дорогий, майже швейцарський годинник на зап’ясті. Відкриваючи меню, будьте готові до того, що кальянний дим застелятиме вам очі, а роблячи замовлення, готуйтеся перекрикувати діджея і крики з сусіднього залу караоке. Але тут нічого не вдієш — адже ви прийшли в модний ресторан!

Якщо зіб'єтеся на якійсь відповіді, вам запропонують почекати за баром і забудуть про вас назавжди

Щоб замовити вино, вам доведеться пройти співбесіду, яку проводить місцевий сомельє. Його завдання — переконатися в тому, що ви хоча б мінімально обізнані про його винну культуру, а потім порекомендувати найдорожче вино. Коли ви, відмовившись, замовите те, що хотіли, він підніме брову, подивиться на вас зверхньо і назавжди втратить до вас інтерес.

За столиком праворуч ви побачите кілька впливових політиків, за столиком ліворуч — компанію бізнесменів, знайомих вам з відеоблогу Черняка. Люди, що сидять за іншими столиками — це їхня охорона, тож не робіть різких рухів виделкою у процесі їжі.

Одеса

Опинившись в Одесі, ви майже напевно перебуватиме у благодушному настрої, і тим, що ваша пильність притуплена, багато хто скористається, насамперед — ваш офіціант, якого ви спочатку прийняли за п’яненького морячка (всьому виною його тільняшка і те, що він трохи напідпитку). Він з милою усмішкою приноситиме вам те, що ви не замовляли, а те, що замовляли — не приноситиме. Внаслідок і те, й інше впишуть у рахунок, який подадуть з тією ж таки щирою усмішкою.

Читаючи меню, ви дізнаєтеся, що одну страву приготували за рецептом мами ресторатора, іншу — за рецептом його бабусі, третю — за рецептом двоюрідної тітки. Коли втомитеся вивчати це генеалогічне древо, ви тикнете пальцем у першу-ліпшу страву і зробите велику помилку. Вся річ у тому, що в одних одеських ресторанах можна замовляти форшмак, а в інших цього робити категорично не можна. Те саме стосується і фаршированої риби, і ікри з синеньких, і всіх інших одеських спеціалітетів. Щоб не помилитися, приходьте в одеський ресторан разом із досвідченим одеситом. Ймовірно, вам доведеться його пригостити, але це адекватна плата за правильний вибір страви.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Також ви маєте знати, що не всі одеські ресторани призначені для того, аби в них їли. Є місця, куди ходять, щоб на інших подивитися і себе показати (це може бути як одна категорія закладів, так і дві різні). Оглядові ресторани, назвемо їх так, зазвичай розташовані в людних туристичних місцях і одягатися для візиту в них треба відповідно. Дівчата вбираються туди як на весілля до подруги, коли хочуть цю подругу своїм вбранням затьмарити. Хлопці намагаються виглядати як італійські мільйонери, але в підсумку частіше схожі на турецьких ділків. Ці правила дрес-коду стосуються лише місцевих — приїжджий може прийти туди в шортах, шльопанцях і задертою на пузі майці. Головне, щоб на цій майці красувався великий напис «Philipp Plein». Кеди в стразах доповнять прикид.

Львів

Аби потрапити до львівського ресторану, позначеного у всіх туристичних лістингах, вам доведеться залізти через вікно в комунальну квартиру, потім знайти люк у підлозі, відкрити його, натиснувши на третю від плінтуса мостину і, зістрибнути вниз на мішки з кавою, здобутими у львівських лазнях 13-го століття. Потім у вас запитають пароль, і якщо ви правильно його назвете, доброзичливий конвоїр у формі ОУН-УПА відведе вас до столика під портретом Захера Мазоха на стіні.

Почавши вивчати меню, ви зрозумієте, що не знаєте і половини слів, там написаних, хоча відмінно володієте українською мовою. Не лякайтеся: всі ці слова побутують тільки у Львові, а деякі з них — тільки в цьому закладі. У будь-якому разі, їжа в львівському ресторані — це не головне. Головне — це рюшики, бантики, вазочки, скатерки та решта гарненького, що до їжі прямого стосунку не має. Ну, поїсти ви, врешті-решт, могли б і в безликому ресторані у готелі, а в легендарні львівські заклади ходять не по це.

Провінційне містечко N.

Інтер'єр найкращого (та іноді єдиного) в цьому містечку ресторану — щось середнє між традиційною мазанкою, середньовічним замком і французьким шале. На столах — білі скатертини, на офіціантах — білі рукавички, на буфетниці — білий кокошник. На початку вечері на вашому столі запалять свічку, яку потім чесно впишуть у рахунок. Якщо (не) пощастить, у залі гратимуть музиканти з необмеженим репертуаром: від класики до шансону, від Вєрки Сердючки до «Бітлз».

Не намагайтеся відірвати від столу меню, яке вам принесуть — цей фоліант завтовшки сотню пергаментних сторінок важить більше, ніж ви можете підняти, не підкріпившись. У меню ви знайдете борщ і вареники зі шкварками, хачапурі і піцу, бургери і суші, а також безліч страв умовної «європейської кухні», про які у жодній європейській країні, окрім України ніколи не чули. Половину страв, зазначених у меню, вам приготувати в цей момент не зможуть, але не впадайте у відчай — все одно буде з чого вибрати. Головне — щоб ви обрали не суші.

У якийсь момент ви помітите, що за вами пильно спостерігають двоє людей, що сидять за столиком у кутку: коротко стрижений чоловік у шкіряній куртці з масивними перснями на пальцях і жінка в обтислій леопардовій сукні з високою зачіскою. Не лякайтеся — це господарі закладу, дуже приємні люди. В якийсь момент жінка вирушить на кухню, щоб допомогти з виконанням вашого замовлення, а чоловік підсяде до вас за столик з пляшкою коньяку і довго розповідатиме про свою кар'єру ресторатора, що почалася ще в 90-ті, з купівлі при нагоді вагона польської горілки.

Зрозуміло, далеко не всі ресторани в улюблених мною містах відповідають описаним тут портретам. І це на щастя, звичайно ж. Я лише хотів узагальнити найхарактерніші риси, властиві деяким закладам і зробив це з певною часткою уїдливості. А оскільки я люблю подорожувати не тільки Україною, мені є що сказати і про закордонні ресторани. Тож не перемикайтеся — далі буде!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X