Цінна інформація. Як читати етикетки продуктів
Перші три інгредієнта — завжди ключові, їх у продукті найбільше
Коли я починаю роботу з клієнтами, вони часто просять список «перевірених» марок та виробників. Але тут є підступ: виробник в будь-який момент може змінити склад, тому набагато краще навчитися «читати» етикетки, хоча б на базовому рівні.
Давайте розберемо, на що потрібно звертати увагу при виборі продуктів у супермаркеті.
1. Дата випуску, термін придатності та умови зберігання
Банально, подумаєте ви. Але для багатьох продуктів є специфічні умови зберігання. Наприклад, лляна олія має обов’язково зберігатися в темному прохолодному місці, оскільки це безпосередньо впливає на збереження поживних компонентів.
Багато кисломолочних крафтових продуктів зберігаються лише кілька днів, і ви можете не розрахувати і купити занадто велику упаковку.
2. Енергетична цінність і макронутрієнти
Іншими словами, кількість калорій, білків, жирів і вуглеводів на 100 г продукту або на порцію. Ці дані дуже важливі, якщо ви стежите за харчуванням і хочете зробити правильний вибір.
Калорії завжди вказуються на 100 г й іноді також на порцію. Причому потрібно звертати увагу саме на ккал, а не на кДж. Розуміючи свою норму калорій на день, ви зможете зробити правильний вибір.

З етикетками українською або російською мовами бувають складності: вони не відображають детальну інформацію про вуглеводи і жири. А вона важлива, тому що вуглеводи бувають корисними або ж можуть говорити про вміст цукру. Що стосується жирів, то важливо отримувати ненасичені жири, а насичені і трансжири зводити до мінімуму.
Ось приклад упаковки, де все правильно відображається: ми бачимо скільки і яких жирів, скільки і яких вуглеводів, зокрема цукру. Останнього тут 1 г з 37 г вуглеводів, а могло бути так, що всі 37 г вуглеводів — це цукор, і без детального пояснення не розібратися.
3. Склад продукту
Іноді я бачу етикетки, на яких зазначено, що до складу олії входить олія. Це, звичайно, абсурд: на упаковці повинна бути інформація про те, з яких компонентів складається продукт. Тому що відомі випадки, коли, наприклад, «паштет з індички» на 70% складається зі свинини.
Важливо, щоб всі інгредієнти були вам зрозумілі і їх була мінімальна кількість. Якщо взяти соєвий соус, у його складі будуть: пшениця, вода, сіль і соя. А от у складі соусу Цезар ви знайдете з десяток незрозумілих слів.
Перші три інгредієнта — завжди ключові, це означає, що їх у продукті найбільше. Якщо ви купуєте будь-який продукт, у якому цукор зазначений в числі перших трьох інгредієнтів — значить, цукру там багато. У деяких кетчупах цукри стоять нарівні з томатами, тому дивіться уважно.
4. Е-добавки
Вони часто лякають, хоча не факт, що вони шкідливі. Є загальна класифікація добавок за номерами, наприклад:
від Е 100 до Е 182 включно — барвники;
від Е 200 і далі — консерванти;
від Е 300 і далі — антиоксиданти й антиокислювачі (регулятори кислотності, що уповільнюють процеси окислення);
від Е 400 до Е 430 — стабілізатори і загусники;
від Е 430 до Е 500 — емульгатори;
від Е 500 до Е 520 — розпушувачі;
від Е 620 до Е 642 — підсилювачі смаку та аромату продукту;
від Е 642 до Е 899 — запасні індекси;
від Е 900 до Е 1521 — підсолоджувачі, а також знижуючі піноутворення речовини.
Суть в тому, що багато з них — абсолютно безпечні. Наприклад, Е 100 — куркума, яка допомагає фарбувати продукт. Всі їх не запам’ятати, але можна завантажити не телефон додаток Е-добавки та перевіряти, коли зустрічаєтеся з новою.
Спочатку читання етикеток здається нецікавим і складним, але з часом вам стане набагато легше робити вибір і відсівати непотрібні товари.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life