Вдома як у ресторані. П'ять легких рецептів від Гордона Рамзі

11 жовтня 2017, 21:14
У книзі цього знаменитого британського шеф-кухаря ви знайдете рецепти на всі випадки життя

Ви знаєте хоч одну людину, яка не любить смачно поїсти? Інше питання, чи вміє вона готувати, чи звикла харчуватися в закладах. Скажу без скромності: мені не тільки до вподоби корисна та смачна їжа, я ще й отримую масу задоволення від самого процесу готування.

Відео дня

Удосконалити і поповнити свій «рецептурний» багаж знань вирішив за допомогою книги «Bread Street Kitchen. 100 рецептів смачних ресторанних страв для приготування вдома», виданою КМ-БУКС. Автор — Гордон Рамзі, британський шеф-кухар, ведучий і автор шоу «Пекельна кухня», перший шотландець, який отримав відразу три зірки Мішлен, найвідомішого і найвпливовішого ресторанного рейтингу в світі.

У Bread Street Kitchen автор розкриває кулінарні секрети і дає слушні поради з приготування корисної і здорової їжі з усіма шедеврами ресторанного стилю. Навіть найпростіші на перший погляд сніданки, набувають лондонського шарму, і допомагають поповнити енергетичний заряд на весь день. У книзі — різноманітні приклади ранніх і пізніх сніданків, щільних обідів і корисних вечерь, а також приклади страв для великої компанії і тих, якими можна себе побалувати в вихідний день.

Зі ста рецептів, від яких розбігаються очі, виділив п'ять найлегших страв. Керувався, перш за все, простотою в приготуванні і доступністю інгредієнтів.

Отже, п'ять легких страв, щоб відчути себе справжнім шеф-кухарем на власній кухні:

1. Мюслі Бірхер

Сніданок для всіх, хто любить вранці повалятися в ліжку довше і не витрачати дорогоцінного часу на готування.

Інгредієнти на дві порції: вівсяні пластівці — 100 г, родзинки — 25 г, насіння соняшнику — 25 г, мигдальні пластівці — 15 г, ягоди годжі — 10 г, насіння Чіа — 1 ч. л., щіпка меленої кориці, несолодке мигдальне або коров'яче молоко — 400 мл, кілька крапель ванільного екстракту.

Процес приготування: ретельно перемішайте пластівці, родзинки, насіння соняшнику, ягоди годжі, насіння Чіа і корицю. Розсипте по мисочках. Змішайте молоко і ванільний екстракт і залийте пластівці. Накрийте харчовою плівкою і поставте на ніч у холодильник. Вранці ще раз перемішайте, додайте меду (за бажанням) і свіжих ягід.

2. Оладки з рікотою

Пізній сніданок або ранній обід? Вибирайте варіант, який вам подобається більше. Найчастіше на вихідних люди довго сплять і переносять сніданок на трохи пізніший час. У такому випадку можна приготувати, наприклад, оладки з рікотою.

Інгредієнти на 4-6 порцій (приблизно 14 штук). Для оладок: рікота — 250 г, молоко — 150 г, яйця — 3 шт. (Відокремити білок від жовтка), борошно — 75 г, розпушувач — ¾ ч. л., щіпка морської солі. Для смаження: вершкове масло — 30 г. Для імбирного масла: вершкове масло — 60 г (кімнатної температури), кленовий сироп — 2-3 ст. л., консервований імбир — 2 великі кульки, просушити і дрібно нарізати. Для оформлення: банан — 2 шт., нарізаний кільцями.

Якщо ви зібралися приготувати щось незвичайне, книга точно не дасть вам ударити лицем у бруд

Процес приготування: в маленькому посуді перемішайте інгредієнти для імбирного масла, накрийте плівкою і відставте в стороні. У миску викладіть рікоту, молоко і жовтки. Збийте до однорідної маси. Окремо просійте борошно. Всі сухі інгредієнти поступово додайте в сирно-яєчну суміш і збивайте. Окремо збийте білки, щоб вони загусли, розділіть на дві частини і поступово додайте в тісто, помішуючи. У сковорідці розтопіть масло на невеликому вогні. Готуйте на середньому рівні. Порції можете регулювати самі. Виливши тісто, розрівняйте його, зробивши кружечок діаметром 8-10 см, хоча все залежить від сковорідки. Смажити по 1-2 хвилини з кожного боку до золотистої скоринки. Подавайте з імбирним маслом і бананом.

3. Суп з печеним перцем і помідорами

На обід для здорового раціону потрібно їсти перше — суп, борщ або іншу страву. Мені запам'ятався рецепт супу з печеним перцем і помідорами.

Інгредієнти (4-6 порцій): помідори-сливки — 1 кг нарізані навпіл, болгарський перець — 2 червоних перці (без насіння), нарізаних великими шматочками, оливкова олія — 2 ст. л. Для заправки: цибуля — 1 шт., дрібно нарізати, часник — 1 зубок, дрібно нарізати, селера — 1 стебло, дрібно нарізати, паста з тушкованих помідорів — 2 ст. л., томатна паста — 2 ч. л., овочевий бульйон — 400 мл, базилік свіжий — половина пучка, томатний сік — 100 мл, морська сіль і чорний перець, свіжий огірок — ¼, нарізати кубиками.

Процес приготування: розігрійте духовку до 180-200 градусів. Викладіть помідори і перець у дві окремі форми для запікання, побризкайте оливковою олією, посоліть. Запікати 40 хвилин, поки шкірка не почне чорніти. У великій каструлі розігрійте масло, висипте цибулю, часник, селеру. Тушкуйте п'ять хвилин, поки не стануть м'якими. Додайте пасту з тушкованих помідорів, томатну пасту і готуйте 3-4 хвилини. Додайте печені перець і помідори. Доведіть до кипіння, і ще 5 хвилин. Додайте гарячий бульйон і кип'ятіть 5 хвилин, додавши базилік. Відставте суп, збийте блендером до однорідної маси, перетріть через сито, поставте в холодильник на пару годин. Перед подачею влийте томатний сік, додайте сіль і перець за смаком. Перед подачею посипте суп огірками і гілочкою базиліку. Можна додати пару крапель оливкової олії.

4. Лаваш з гарбузовим пюре, грибами і сиром грюер.

Здивувати велику компанію друзів можна не тільки іграми та чудовим настроєм, але і смачною стравою.

Інгредієнти (4 лаваші): гарбуз — 320 г, очищений, без насіння, нарізаний кубиками, оливкова олія — 2 ст. л., печериці — 200 г, нарізати тонко, чебрець — 2 гілочки, тільки листочки, кучерява капуста — 2 жмені, дрібно нашаткувати, сир грюер — 150 г, нарізати, зелені оливки — 8-10 шт., розрізати на 4 частини, кедровий горіх — 2 ст. л., смажені, морська сіль і чорний перець.

Процес приготування: розігрійте духовку до 200-220 градусів. У миску висипте гарбуз, додайте оливкову олію і добре перемішайте. Викладіть на деко, додайте сіль і перець. Запікати 18-20 хвилин до м'якості. Опісля розімніть виделкою і дайте охолонути. Змішайте гриби, залишки масла, чебрець, сіль і перець. Запікайте 10 хвилин, можна з гарбузом паралельно. У фритюрі або на сковорідці з великим об'ємом олії приготуйте капусту 2-3 хвилини, щоб вона стала хрусткою. Викладіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. На лаваш викладіть гарбузове пюре, грибну суміш, зверху — сир. Запікайте 12 хвилин, поки не розплавиться сир. Посипте шматочками оливок, кедровими горішками і смаженою капустою. Посоліть і наріжте.

5. Плече мавпи

Ну і, нарешті, десерт. Всіх ласунів не залишить байдужим чизкейк.

Інгредієнти (8-10 порцій). Для основи: вершкове масло — 75 г, горіхово-імбирне печиво — 200 г, розкришити, цукор – 25 г. Для заливки: крем-сир/м'який жирний сир — 300 г, не холодний, цукор – 130 г, ванільний стручок — 2 шт., жирні вершки — 250 г, крем-фреш — 150 г, віскі — 2 ст. л. Для оформлення: вишні — 300 г, без кісточок або інші сезонні ягоди, цукор — 2 ст. л.

Процес приготування: змастіть вершковим маслом форму для запікання. Розтопити масло в каструлі на маленькому вогні. Зніміть з вогню, додайте печиво і цукор. Перемішайте. Викладіть щільно на дно форми і поставте в холодильник. Всі інгредієнти для заливки викладіть в одну ємність. Збийте міксером, додайте віскі і знову збийте. Вилийте на основу, розрівняйте і поставте в холодильник на три години мінімум, а краще на ніч. Прогрійте з 1 ст. л. води ягоди, поки не розм'якнуть. Дістаньте чизкейк з форми на тарілку. Прикрасьте ягодами і полийте сиропом. Розріжте на порції.

Заклад Гордона Рамзі розташований у самому центрі Лондона, де кипить фінансове життя міста. Щоб бути першим, його заклад готовий зустрічати перших відвідувачів о 7 ранку.

Як і в більшості книг з кулінарії, автор Bread Street Kitchen не винайшов велосипеда. Він використовував усім знайому структуру — рецепт і фото. Автор фотографій Джеймі Орландо Сміт і дизайнер Натан Бертон «смачно» і барвисто передали вишуканість страв з усіма ресторанними тонкощами.

Запропоновані рецепти конструктивно розділені не тільки на сніданок, обід і вечерю, а й доповнені стравами для великої компанії і десертами. Рецепти деталізовані до грамів і прописані всі технологічні процеси, які допоможуть досягти бажаного результату. Особливих складнощів у рецептах я не побачив, але є і зауваження. Мене збентежила наявність інгредієнтів, які схожі на далеких родичів із-за кордону. Тобто, я мало що про них знаю і практично ніколи з ними не зустрічався. Потрібні продукти не завжди знайти в холодильнику, а погортавши сторінки інтернет-магазинів зрозумів, що за деякими з них ще й пополювати потрібно, наприклад, за олениною.

Але якщо слідувати порадам щодо вибору продуктів і дотримуватися рецептури, ви здивуєте стравами не тільки гостей, а й себе. Отримані з часом навички дозволять готувати страви, які будуть не гірші, ніж у ресторані.

Книга мені сподобалася. Вважаю, що вона буде цікавою не тільки досвідченим кухарям, але і допоможе прищепити любов до кулінарії початківцям. Настільною книгою я її не назву, але козирем у рукаві під знакові заходи — так. Можу порадити її цінителям вишуканих ресторанних страв, які віддають перевагу готуванню вдома. Для себе відкрив кілька цікавих рецептів, якими планую дивувати дружину. Якщо ви зібралися приготувати щось незвичайне, книга точно не дасть вам ударити лицем в бруд, приймаючи гостей.

Новое Время запрошує на лекції наших відомих колумністів Діалоги про майбутнє. Детальна програма тут

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X