Мій улюблений десерт. Брауні із солоною карамеллю

7 грудня 2020, 23:03

Використовуйте морську сіль fleur de sel — я віддаю перевагу малдонській

Гадаю, чимало хто полюбляє ту невеличку солонуватість, яку відчувають в деяких десертах. Секрет в нашому сприйнятті — що більше рецепторів ми «задіємо» в процесі вживання їжі, то смачнішою нашому мозку видається їжа. Тому варто максимально замислюватися над різними смаками і текстурами в страві, і навіть над різними температурами.

Відео дня

Я хочу поділитися рецептом одного зі своїх улюблених десертів — брауні з ванільним морозивом і солоною карамеллю.

Один із найпростіших рецептів солоної карамелі:

  • 100 г вершкового масла
  • 150 г цукру
  • 50 г молока
  • 7−9 г морської солі
  • 30 г вершків

Цукор з вершковим маслом розтоплюємо в сотейнику, постійно інтенсивно помішуючи. Робимо це доти, доки цукор не стане рідким і все не змішається в однорідну суміш красивого карамельного кольору ірисок або навіть десь наближену до ірису з кавою.

На фінальному етапі рекомендую зробити температуру нижчу за середню і дуже уважно контролювати колір. Потім влити молоко і вершки (кімнатної температури).

Після того як суміш знову закипить, дати їй покипіти хвилини зо 3−4, продовжуючи помішувати до однорідності.

А потім додати морську сіль fleur de sel. Я беру малдонську, вона найчистіша і смачна, як на мене. Додаю, розчиняю в суміші і проціджую готову карамель крізь сито, щоб не залишилося шматочків.

Кулінарні лайфхаки:

— Недостатній колір і аромат карамелі — не витримали цукор з маслом на вогні.

— Занадто насичений колір і гіркуватий смак — перетримали суміш.

— Занадто рідка, коли охолола — потрібно трохи довше випарювати

— Я беру вершки 35%. Якщо у вас 30% — тоді молоко теж замініть вершками.

Мій улюблений і дуже смачний рецепт брауні:

  • 200 г чорного шоколаду 70%
  • 200 г вершкового масла 82,5%
  • 170 г тростинного цукру
  • 5 г сіль
  • 3 курячих яйця
  • 70 г борошна
  • 35 г какао

Шоколад розтопити на водяній бані, ввести всі інгредієнти кімнатної температури, крім солі, все змішати, додати подрібнений шоколад, малдонську сіль і знову швидко перемішати. Перекласти все на пергамент або фольгу — і в форму завширшки 26 см.

Випікаємо 8 хвилин за температури 200 градусів. Відразу ж дістаємо і даємо охолонути. Перед подаванням можна трохи нагріти — до кімнатної або ледь теплої температури.

Брауні відразу з духовки буде дуже м’яким, але зі скоринкою. А потім стане ніжним і тане в роті!

Кулінарні лайфхаки:

— Якщо хочете більш хрустку скоринку — додайте більше цукру. Я зменшував його в рецепті на свій смак.

— Для поціновувачів горіхів — можна додавати в брауні заздалегідь обсмажені горіхи або посипати ними при подаванні.

І обов’язково подаємо брауні з кулькою морозива, поливши карамеллю. Це дуже смакує. Смачного!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X