Більше, ніж їжа. Чому я постійно говорю про борщ

8 жовтня 2021, 00:22

Поки ми з’ясовуємо стосунки у фейсбук-баталіях, у глобальному вимірі борщ переважно вважають стравою російської кухні

Рік тому вдалося внести борщ до Національного переліку культурної спадщини України. З того часу у деяких людей моє ім'я асоціюється з борщем, бо я продовжую розвивати цю тему. Хтось від цього у захваті і згадує мене у всіх пов’язаних із борщем ситуаціях. Хтось щиро не розуміє, навіщо то все відбувається, і обурюється. Факт у тому, що борщу зараз багато у інформаційному полі. І я хочу пояснити, навіщо це потрібно, та, власне, продовжити дискурс.

Відео дня

Але давайте спочатку поговоримо про досвід інших націй. Італійці люблять, цінують і захищають свою пасту, а також через закони контролюють якість виробу. Наприклад, у 1995 році у Римі проходив Світовий Паста Конгрес. Уже уявляю реакцію на пропозицію провести, наприклад, Борщовий Конгрес нині — напевно, мене б записали до божевільних. У Парижі щороку проходить конкурс на визначення найкращого багету року, у якому змагаються пекарі з усієї столиці, а багети переможця весь наступний рік подають під час офіційних заходів у Єлисейському палаці. Грузія буквально у 2020 році започаткувала День хачапурі.

Це нормально — звеличувати страву, що є складовою ідентичності твоєї нації

А тепер про борщ і його значення для України. Для нас це більше, ніж просто їжа. Борщ уособлює традиції, які передаються у межах сім'ї, а також між різними сім'ями, громадами, регіонами. Його люблять в усіх куточках країни, він може об'єднати опонентів за найрізноманітнішими переконаннями. Одним словом, борщ — це важливий елемент української культури.

Проте тут виникає дилема — любимо, але при цьому начебто цураємося. Часто ініціативи щодо борщу відразу тавруються як прояв шароварщини, чогось банального, примітивно-сільського і явно застарілого, що не відповідає сучасним трендам культури тощо. Тому поки ми з’ясовуємо стосунки у фейсбук-баталіях, як правильно і що треба робити, у глобальному вимірі борщ переважно вважається стравою російської кухні. Російські ресторани спокійно вписують борщ у меню і подають як «исконно русское блюдо». Хоча для нас є очевидним, борщ є українським. Але ми його тихо готуємо вдома і мовчимо.

Щоб усвідомити масштаби, можна перейти у соцмережах за хештегом #борщ. Переважна маса публікацій — російська. Логічно, що це створює ілюзію про те, що борщ є російською стравою. Перемогти цю історію можна лише за допомогою інформаційної переваги. Тобто треба постійно заповнювати простір повідомленнями, що борщ — український. Говорити про борщ багато, аби витіснити з інформаційного простору цю фальсифікацію з боку Москви.

Вкрай важливо не соромитися, адже це нормально — звеличувати страву, що є складовою ідентичності твоєї нації. Звісно усім українцям приємно, коли CNN зараховує борщ до топ-20 найкращих супів світу, чи коли ЮНЕСКО, сподіваюся, включить до свого списку нематеріальної культурної спадщини. Але насамперед треба розуміти: ми все робимо — чи йдеться про борщ, чи про реформи у країні — заради себе. Щоб бути щасливою нацією й пишатися тим, що ми — українці. І так, набуття вміння цінувати свою спадщину, історію та культуру є частиною цього процесу.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X