Культурна спадщина. Три рецепти борщу на будь-який смак

2 липня, 11:50
Холодний зелений борщ із квасом (Фото:klopotenko.com)

Холодний зелений борщ із квасом (Фото:klopotenko.com)

Борщ — це більше, ніж просто їжа

Сьогодні великий день. Ще одна важлива перемога України — ЮНЕСКО визнало український борщ частиною світової нематеріальної культурної спадщини. Бо борщ — це більше, ніж просто їжа. Він уособлює традиції, які передаються у межах сім'ї, а також між різними сім'ями, громадами, регіонами. Борщ люблять в усіх куточках країни, він може об'єднати опонентів за найрізноманітнішими переконаннями. Одним словом, ця страва — важливий елемент української культури. Не дарма українці, розкидані по світу через розпочату росією війну, готують саме борщ. І як відсвяткувати цю перемогу, як не борщем. Тож до вашої уваги три рецепти борщу на будь-який смак і невеличкий бонус від мене — рецепт пампушок.

Відео дня

Мій сімейний борщ

У мене в родині борщ готують мама й тато. У них трохи різні рецепти, а я вирішив їх об'єднати і створити сімейний рецепт, який всім подобається. Коли тато варить борщ влітку на дачі, то обов’язково додає свіжої кропиви, яку нарве на городі. А ще в цьому борщі обов’язково повинна бути квасоля, тому що так смачніше. Думаю, що і вам такий борщ припаде до смаку.

Час приготування — 1 година

Порції — 6

Інгредієнти

  • 300 г свинячих реберець
  • 3 квашені томати
  • 2 картоплини
  • 1 буряк
  • 1 морква
  • 1 цибуля
  • 3 горошини духмяного перцю
  • 2 лаврові листки
  • ¼ капустини
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • ½ склянки квасолі
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 пучок кропиви
  • 3 зубчики часнику
  • сіль, цукор і перець до смаку
  • 3 л води
  • сметана до смаку для подачі
Cімейний борщ (Фото: klopotenko.com)
Cімейний борщ / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Візьміть 300 г свинячих реберець, помийте, зачистьте від зайвих плівок і наріжте сегментами по одному або два ребра. Покладіть їх у каструлю з водою, додайте три горошини духмяного перцю та два лаврових листки. Приготуйте бульйон на тихому вогні протягом 30 хвилин.

Далі візьміть овочі: моркву, часник, цибулю та буряк, помийте і очистіть. Цибулю наріжте середнім кубиком, моркву натріть на крупній тертці, часник розчавіть лезом ножа. У розігріту пательню налийте соняшникову олію та додайте моркву й цибулю. Смажте на середньому вогні протягом 5 хвилин.

Буряк натріть на крупній тертці та додайте до засмажки.

У засмажку додайте 1 ст. л. томатної пасти і 2 ополоника бульйону. Тушкуйте овочі ще 5 хвилин.

Візьміть дві картоплі, очистіть і наріжте кубиками середнього розміру. Додайте в бульйон.

Перекладіть засмажку в каструлю до бульйону.

Візьміть ¼ капустини, наріжте та додайте до борщу. Варіть ще 5 хвилин. Додайте ½ склянки попередньо відвареної квасолі.

Посоліть і поперчіть до смаку. У кінці приготування візьміть 3 квашених томати і вичавіть їх у борщ, додайте нарізаний пучок кропиви. Проваріть ще 5 хвилин і подавайте до столу зі сметаною.

Холодний зелений борщ з квасом

Зелений борщ може бути червоним. Заінтриговані? Це по-літньому освіжаюча смачна страва, яку здавна готували із буряковим квасом та бадиллям. Борщ зелений за рахунок власне зелені, а червоний — через додавання бурякового квасу.

Буряковий квас був в основі багатьох варіантів борщу, але сьогодні ми приготуємо варіацію на нього — просто додамо до бурякового фрешу хлібний квас. Із зелені я обрав щавель для кислинки та мангольд — це таке бадилля буряка. Але ви можете експериментувати й додавати будь-яку зелень, яка у вас є. Загалом у вас вийде неймовірно насичена смаками та водночас легка страва, де буде відчуватися і кислинка щавлю, і солодкуватість буряка, й приємний смак квасу із фрешем. Я просто впевнений, що це справжній порятунок у літню спеку, та ще й зі щирим українським післясмаком.

Час приготування — 1 година

Порції — 6

Інгредієнти

  • 2 великих буряки (сирих)
  • 2 буряки (варених або запечених)
  • 1 склянка хлібного квасу
  • 1 пучок щавлю
  • 2 картоплі (варених в мундирі)
  • 1 ст. л. солодкої гірчиці (на порцію)
  • 80 г мангольду (або міксу салатів)
  • до смаку сіль і перець
Холодний зелений борщ з квасом (Фото: klopotenko.com)
Холодний зелений борщ з квасом / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Сирий буряк очистіть і наріжте довільними великими шматочками. Потім вичавіть сік за допомогою соковижималки.

З'єднайте отриманий фреш з 1 склянкою хлібного квасу. Співвідношення повинно вийти приблизно 1:1, кількість фрешу залежить від розміру буряка. Додайте трохи солі за смаком.

Два запечених або відварених буряки очистіть від шкірки і наріжте середніми кубиками.

Дві відварених в мундирі картоплини очистіть і наріжте приблизно такими ж кубиками, як і буряк. З'єднайте овочі в одній великій мисці.

Мангольд теж помийте і крупно порубайте. Якщо у вас дрібні паростки буряків, можна залишити їх цілими. Перекладіть зелень в миску до овочів.

Добре помийте пучок щавлю і досить крупно порубайте листя, попередньо відрізавши стебла.

Викладіть щавель в миску до решти інгредієнтів і додайте сіль і перець до смаку.

У кожну тарілку, в якій будете подавати холодний борщ, викладіть по 1 ч. л. солодкої гірчиці.

Додайте картоплю, кубики запеченого буряка, зелень і залийте сумішшю бурякового фрешу і квасу.

Пісний борщ з «вушками»

Я дам вам рецепт такого смачного пісного борщу, що ви захочете готувати його не лише у піст. Це борщ на овочевому бульйоні. І аби він був якомога більш насиченим та ароматним, варто використати більше овочів. Я взяв капусту, солодкий перець, корінь селери, моркву, цибулю, зелень петрушки разом із гілочками. Ще можна використовувати корінь петрушки чи цибулю порей. Також обов’язково додавайте спеції: лаврове листя, духмяний перець та сіль. Після того, як бульйон приготувався, всі овочі я видалив, залишивши лише моркву, яку натер на тертці. Але якщо є бажання, можна залишити й ще якісь овочі, які ви хочете. Подрібніть їх та поверніть до каструлі. Окремо я зварив буряк, а потім також натер його у каструлю до бульйону і моркви. Аби отримати більш насичений смак, буряк можна запекти у духовці. Цей рецепт пісного борщу має свою родзинку — це «вушка» з тіста із начинкою з грибів та картоплі, неймовірно смачні та соковиті. Тож, маю надію, ви скуштуєте цей борщ та оціните його неймовірний смак.

Час приготування — 1 година

Порції — 6

Інгредієнти

Для борщу:

  • 2 буряки
  • 1 лимон
  • ½ ч. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 150 г червоної квасолі
  • ½ капустини
  • 1 морква
  • 2 цибулі
  • ¼ селери
  • 2 ст. л. олії (для смаження)
  • 3 л води
  • 10 гілочок петрушки
  • 3 лаврових листи
  • 5 горошин духмяного перцю
  • 1 солодкий червоний перець

Для начинки «вушок»:

  • 3 картоплини
  • 200 г печериць
  • 100 г білих грибів (можна заморожених)
  • 50 г сухих білих грибів
  • Для тіста «вушок»:
  • 300 г борошна
  • 150 мл води
  • 2 ст. л. олії
  • 2/3 ч. л. солі
Пісний борщ з «вушками» (Фото: klopotenko.com)
Пісний борщ з «вушками» / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Помийте 2 буряки, викладіть у каструлю і залийте водою. Варіть буряк приблизно 1 годину після закипання води.

В іншій каструлі залийте холодною водою 150 г червоної квасолі та варіть до готовності, це 1−1,5 години.

Зваріть овочеву юшку. Для цього половину капустини, розрізану на четвертини, цілу помиту неочищену морквину, розрізану навпіл цибулину, чверть очищеної селери, 1 очищений від насінної коробки солодкий перець, 10 гілочок петрушки, 5 горошин духмяного перцю, 3 лаврових листи та сіль до смаку викладіть у велику каструлю. Залийте 3 л води та варіть 30 хвилин на середньому вогні.

Тим часом зробіть тісто для «вушок». Змішайте у мисці 300 г борошна, 150 мл води, 2 ст. л. олії та 2/3 ч. л. солі. Замісіть еластичне тісто, за консистенцією, як на вареники. Поки відкладіть.

Для начинки на «вушка» очистьте 3 картоплини та наріжте середніми шматочками. Викладіть у каструлю, залийте водою та відваріть до готовності у підсоленій воді, це приблизно 25 хвилин.

Коли картопля буде готова, потовчіть її на пюре за допомогою товкачика чи віничка.

Цибулину очистьте та наріжте мілкими кубиками. Замочіть попередньо 50 г білих грибів мінімум на 30 хвилин. Наріжте невеличкими шматочками 200 г печериць, 100 г білих грибів та 50 г відмочених сухих білих грибів. Розігрійте пательню з 2 ст. л. олії та викладіть цибулю із грибами. Трохи підсоліть та смажте, допоки не випарується волога з грибів.

Об'єднайте у мисці картопляне пюре зі смаженими грибами. Начинка для «вушок» готова.

Трохи присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто для «вушок» у тонкий пласт. За допомогою склянки сформуйте кружечки з тіста.

Викладайте начинку з картоплі та грибів у кружечки з тіста та формуйте «вушка», защипуючи тісто, як на пельмені.

Закип’ятіть у каструлі воду та відваріть «вушка» у підсоленій воді протягом 3 хвилин після закипання.

Готові вушка перекладіть у миску та трохи скропіть олією, аби вони не злиплися.

Варений буряк очистьте та натріть на крупній тертці та скропіть соком лимона, додайте 1 ч. л. цукру і ½ ч. л. солі. Залиште на 1 годину для маринування.

Виберіть з овочевого бульйону готові овочі. Нам знадобиться лише морква, інші вже не будуть потрібні. Моркву теж натріть на крупній тертці.

До овочевого бульйону додайте натерті буряк та моркву, відварену квасолю. Варіть все разом 10 хвилин.

Коли будете подавати страву, у тарілку викладайте по 5−6 вушок та заливайте пісним борщем.

Пампушки з часником

Я навіть не знаю, що може бути кращим доповненням до ароматного борщу, ніж пухкенькі золотаві пампушки. А ще якщо приготувати їх з часником — тоді взагалі від задоволення можна проковтнути язика. Випікати пампушки можна з різного тіста — не лише із пшеничного, а й з гречаного чи житнього борошна, або навіть з кількох видів. Сьогодні я хочу поділитися найпростішим варіантом пампушок з пшеничного борошна з додаванням сухих дріжджів. Тож, якщо збираєтесь готувати борщ, приготуйте відразу й пампушки.

Час приготування — 1 година

Порції — 6

Інгредієнти

Для тіста:

  • 400−450 г пшеничного борошна
  • 250 мл молока
  • 100 г вершкового масла (+для змащування форми)
  • 10 г сухих дріжджів
  • 1 ст. л. цукру
  • ½ ч. л. солі

Для заправки:

  • 2−3 зубчики часнику
  • 5−6 гілочок кропу
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ст. л. оцту
  • Сіль та перець за смаком
Пампушки з часником (Фото: klopotenko.com)
Пампушки з часником / Фото: klopotenko.com

Покроковий рецепт

Підготуйте інгредієнти для тіста. Змішайте в мисці спочатку сухі інгредієнти — борошно, дріжджі, цукор і сіль, перемішайте. Потім влийте тепле молоко і додайте м’яке вершкове масло. Масло можна замінити соняшниковою олією, тоді вийдуть пісні пампушки.

Замісіть еластичне тісто, яке не повинно прилипати до рук. Залиште тісто в теплому місці на 40−45 хвилин, накривши рушником або плівкою. Обімніть тісто і сформуйте 12 пампушок.

Акуратно розкладіть пампушки у формі, попередньо змащеній олією або маслом. Залиште пампушки у формі ще на 30 хвилин.

Випікайте пампушки в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 25−30 хвилин.

Для начинки очистіть 2−3 зубчики часнику і дуже дрібно порубайте ножем.

Помийте і обсушіть 5−6 гілочок кропу і теж дрібно посічіть. З'єднайте з часником. Додайте 2 ст. л. соняшникової олії та 1 ст. л. оцту, сіль та перець. Щедро полийте часниковою заправкою пампушки, поки вони ще гарячі, — так вони краще наситяться ароматами.

Більше рецептів на klopotenko.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X