Неперевершений смак. Три страви з баклажанів
Коли я вперше скуштував бабагануш, мої рецептори збожеволіли
Баклажани універсальні - їх можна смажити, запікати, маринувати та закривати смажені баклажани на зиму. Робіть з ними все, що завгодно, додавайте до будь-яких страв — ви отримаєте чудову структуру та неперевершений смак. Цікаво, що ми вважаємо баклажан овочем, але технічно це ягода.
Існує багацько видів баклажанів, найбільш поширений у нас той, що має насичену фіолетову шкірку, але існують і рожеві з білим, і червоні, і чорні баклажани. Крім м’якої текстури та насиченого смаку, які вносять баклажани у страви, вони ще й доволі корисні для здоров’я, бо містять багато клітковини, вітамінів та мінералів. Ще вони мають небагато калорій, тому баклажанами можна замінювати більш калорійні інгредієнти у стравах, аби зробити їх дієтичними.
Мариновані баклажани
Сьогодні я хочу приготувати мариновані баклажани — дуже смачну закуску, яка ідеальна до столу за рахунок швидкості приготування. Треба лише підсмажити кружальця баклажанів, додати трохи спецій та олії і залишити у холодильнику. Оцет додавати ми не будемо, а замість нього використаємо каперси, які замінять його, бо теж мають кислинку.

Інгредієнти
- Баклажани — 2 шт
- Часник — 3 зубчики
- Оливкова олія — 150 мл (+ 3 ст. л. для заправки)
- Каперси — 1 ст. л.
- Базилік — 2 гілочки
- Перець чилі — 1/3 шт. (можна більше або менше до смаку)
- Сіль за смаком
Покроковий рецепт
Добре помийте два баклажана і наріжте їх кружечками товщиною приблизно 1 см.
Підсмажте кружечки баклажанів з обох боків до рум’яної скоринки на пательні зі 150 мл оливкової олії.
Дрібно наріжте 3 зубчики часнику, 1/3 перцю чилі та 1 ст. л. каперсів. Кількість чилі відрегулюйте до свого смаку.
Відокремте листочки двох гілочок базиліка. Стебла будуть жорсткими і можуть давати гіркоту, тому не будемо їх використовувати. Помийте і порубайте листя.
Перекладіть у миску каперси, перець чилі, часник і базилік. Додайте 2 дрібки солі і 3 ст. л. оливкової олії, перемішайте.
Перекладіть в миску із заправкою смажені баклажани, злегка перемішайте і залиште в холодильнику мінімум на 2 години.
Бабагануш
Коли я вперше скуштував бабагануш, мої рецептори збожеволіли від цього смаку. Я відмовлявся вірити, що баклажани можуть бути такими смачними. Весь секрет криється у запіканні. Треба, щоб овочі добре так підгоріли у духовці. Тоді їх смак переверне ваше життя з ніг на голову.

Інгредієнти
- Баклажани — 2−3 шт.
- Часник — 2−3 зубчики
- Оливкова олія (+ скропити баклажани перед запіканням) — 2−3 ст. л.
- Копчена паприка — 1 ч. л.
- Паста тахіні - 2 ст. л.
- Сік половини лимона
- Петрушка (або кріп, кінза) — за смаком
- Сіль та перець — за смаком
- Лаваш (або піта, чіабата, крекери) для подачі
Покроковий рецепт
Баклажани (2−3 шт.) добре вимийте і висушіть паперовим рушником. Викладіть баклажани на деко чи у форму і часто наколіть зубочисткою. Скропіть оливковою олією і запікайте в духовці при температурі 230−240 градусів протягом 20 хвилин. Поверхня баклажанів повинна добре підгоріти.
Дайте баклажанам трохи охолонути, потім ложкою виберіть м’якоть баклажанів у миску.
Додайте 2−3 зубчики часнику, сіль і перець за смаком, 2−3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. пасти тахіні й 1 ч. л. паприки. Вичавіть у миску з баклажанами сік половини лимона. Добре подрібніть масу занурювальним блендером до однорідності.
Подрібніть зелень петрушки, кропу або кінзи. Додайте до бабагануша. При подачі скропіть оливковою олією і злегка притрусіть паприкою. Подавайте бабагануш охолодженим з пітою, лавашем, крекерами або сухариками.
Смажені баклажани на зиму
Саме час заготовляти на зиму побільше смачних і соковитих овочів. Тому рецепт смажених баклажанів буде якраз в тему. Якщо ви, як і я, любите пекучий смак, рецепт баклажанів з часником, чилі і болгарським перцем, саме для вас.

Інгредієнти
- Баклажани — 1 кг
- Чилі - 1−2 шт.
- Часник — 1 головка
- Болгарський перец — 1 шт.
- Оцет — 6 ст. л.
- Вода — 100 мл
- Соняшникова олія — 100−150 мл
- Сіль — 2 ч. л.
Покроковий рецепт
Баклажани вибирайте невеликого розміру і приблизно однакові, щоб поміщалися в банку для консервації. Наріжте їх кільцями товщиною 1 см і посипте сіллю, щоб трохи пустили сік. Залиште на 10−15 хвилин.
Тим часом приготуйте заправку. Перець чилі (1−2 шт.), 1 головку часнику і 1 болгарський перець наріжте зручними часточками.
Пропустіть овочі для заправки через м’ясорубку. До отриманої маси додайте 1 ч. л. солі, 6 ст. л. оцту і 100 мл води та ретельно перемішайте.
Підсолені баклажани промокніть паперовим рушником від зайвої вологи. Обсмажте кільця баклажанів на пательні з достатньою кількістю соняшникової олії по 2 хвилини з кожного боку. Додавайте олію до пательні при обсмажуванні кожної нової порції, так як баклажани дуже сильно вбирають жир.
Підсмажені кільця баклажанів покладіть в підготовлені стерильні банки, перекладаючи заправкою. Заповніть банки доверху і злегка утрамбуйте. Наповнені банки закрийте кришками і поставте на зберігання в прохолодне місце.
Більше рецептів на klopotenko.com
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.