Для здоров’я і довголіття. Що таке антиоксиданти і в яких продуктах вони містяться

22 червня 2021, 20:43
НВ Преміум

Ці речовини здатні захистити від окислювального стресу, але більше — не завжди краще

Безліч клітин нашого тіла щодня стикається з серйозними загрозами — від нестачі харчування до зараження вірусом. Ще одна постійна загроза виходить від вільних радикалів. Ці нестабільні частинки з непарним електроном утворюються в організмі як побічні продукти обміну речовин. Їх формування посилюється під впливом сигаретного диму, забрудненого повітря і сонячних променів, а також у результаті сильних фізичних навантажень і запальних процесів. У занадто високих концентраціях вільні радикали здатні пошкоджувати здорові клітини.

Відео дня

Вільні радикали бувають різних хімічних конфігурацій, але що їх усіх об'єднує, так це ненаситний апетит до електронів: вони забирають їх у будь-яких прилеглих молекул, які здатні їх віддати. Така крадіжка електронів може істотно змінити структуру або функції «потерпілого». Хронічний надлишок вільних радикалів викликає в організмі стан, відомий як окислювальний стрес, і може призвести до різних хронічних захворювань.

Але ми не беззахисні перед вільними радикалами. Організм, що давно звик до цієї безжальної атаки, виробляє безліч молекул, які щедро віддають свої електрони і нейтралізують агресивні частки так само надійно, як вода гасить вогонь. Борців з вільними радикалами називають антиоксидантами. Вони також беруть участь у механізмах відновлення ДНК і підтримки здоров’я клітин. Ми можемо отримати їх і з їжі — вони вдосталь містяться в овочах, ягодах і фруктах.

Ми не беззахисні перед вільними радикалами

Існують сотні, можливо, тисячі різних речовин, які можуть діяти як антиоксиданти. Найвідоміші з них — це вітамін C, вітамін E, бета-каротин та інші споріднені каротиноїди, а також мінерали селен і марганець. До них також відноситься глутатион, кофермент Q10, альфа-ліпоєва кислота, флавоноїди, феноли, поліфеноли, фітоестрогени та багато інших. Більшість з них зустрічається в природі, і їхня присутність в їжі може запобігти окислювальному стресу.

Однак використання терміна «антиоксидант» для позначення речовин не цілком коректне. Правильніше говорити про антиоксидантні властивості тих чи інших хімічних сполук, а саме про їхню здатність виступати донором електронів. Деякі речовини, що діють як антиоксиданти в одній ситуації, в іншій можуть бути прооксидантами — загарбниками електронів. Ще одна велика омана полягає в тому, що антиоксиданти взаємозамінні. Це не так. Кожен з них володіє унікальними хімічними й біологічними властивостями.

Користь антиоксидантів для здоров’я

Як вже було сказано, антиоксиданти захищають клітини від ушкоджень, що викликаються вільними радикалами, іншими словами, від окисного стресу. Фактори, які можуть спровокувати окислювальний стрес:

  • надмірна фізична активність
  • пошкодження тканин через травму або запалення
  • ішемічне і реперфузійне пошкодження органів
  • споживання певних продуктів харчування, особливо рафінованих і оброблених харчових продуктів, трансжирів, штучних підсолоджувачів, барвників і добавок
  • куріння
  • алкоголь
  • забруднення навколишнього середовища і радіація
  • вплив хімічних речовин, таких як пестициди й ліки

Антиоксиданти та профілактика захворювань

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X