5 найбільш небезпечних продуктів для тих, хто худне. Блог фітнес-тренера

13 квітня 2017, 20:37
Знежирені продукти, молоко, хліб – у цій їжі, по ідеї, не повинно бути цукру. Але він є, причому в чималих дозах

«Я правильно харчуюся, займаюся спортом, але не худну», — ці слова мені доводиться чути у своїй практиці мало не кожного дня. У результаті з'ясовується, що в раціон людини входять продукти з прихованим цукром, які серйозно гальмують, або повністю зупиняють процес схуднення.

Відео дня

Що ж це за продукти, і чому від них набирають вагу?

Простий цукор небезпечний не тільки тим, що на ньому ростуть, як на дріжджах, - він також провокує той самий «вовчий апетит», який змушує постійно переїдати. За почуття голоду відповідає в основному глюкоза. Коли її рівень в крові падає, апетит зростає, і, навпаки, коли підвищується - апетит зменшується. Інформація про рівень глюкози регулярно надходить у мозок, де розташований центр насичення. Після вживання цукровмісних продуктів, рівень глюкози в крові різко піднімається, а незабаром так само швидко падає. Тому з'являється гостре відчуття голоду, вгамувати яке стає все складніше.

Хочеться обов'язково чогось дуже калорійного – швидких вуглеводів, тобто, цукру. Він викликає черговий стрибок глюкози, після якого відбувається різке її падіння. Процес цей нескінченний. Виходить замкнуте коло і багаторічна залежність, з якою людині дуже складно впоратися самостійно. Звичайно, необґрунтований жор може наступати з різних причин, але головна – стрибки цукру.

Вчені довели, що вживання цукру стимулює ті ж зони мозку, що і опіати

Підсісти на прості вуглеводи дуже просто. Вчені довели, що вживання цукру стимулює ті ж зони мозку, що й опіати, викликаючи гостре відчуття задоволення, яке хочеться відчувати як можна частіше. Тому залежність від солодкого - найнебезпечніша і найсильніша з усіх видів харчових залежностей.

Зрозуміло, ці механізми добре знайомі виробникам продуктів харчування. Вони непомітно підсаджують нас на їжу, в якій, по ідеї, не повинно бути цукру. Але він є, причому в чималих дозах. Це робить продукт «смачним» і спонукає нас регулярно його купувати.

Цукру багато в цукерках, морозиві, випічці, варенні, меді, газованій воді, йогуртах з солодким наповнювачами і т. д. Це очевидно. Також всі знають, що він є в магазинних пакетованих соках, мюслі і різних видах пластівців. А де шукати прихований цукор?

1. Знежирені продукти

Источник: interfax.by
Источник: interfax.by Фото:

Найпоширеніша помилка тих, хто худне і слабке місце багатьох програм, рекомендованих фахівцями з «традиційного» харчування, — вживання знежирених продуктів. Європейські вчені і дієтологи представили переконливі докази того, що знежирені продукти, включаючи йогурти, кефір і молоко, шкідливі не тільки для фігури, але і для здоров'я. Щоб надати своїм продуктам приємний смак, виробники додають в їх склад величезну кількість цукру або, що ще гірше, інвертований кукурудзяний сироп — один з головних винуватців американської епідемії ожиріння. Прості вуглеводи, що містяться в таких продуктах - цукор і сироп - організм тут же відкладає про запас у вигляді жиру. Адже людина, що випила пляшечку знежиреного йогурту або молока, перебуває у впевненості, що вона майже нічого не з'їла, тому зі спокійною совістю може разом з «дієтичним» напоєм дозволити собі ще й солодку булочку.

В різних країнах світу проводилися дослідження, в результаті яких з'ясувалося, що у здорових людей, які регулярно п'ють знежирене молоко, шанси набрати зайву вагу на 57% вище, ніж у тих, хто вживає незбиране молоко, — зважаючи на наявність солодких і шкідливих добавок. Мало того, що в знежиреному молоці високий вміст цукру, так разом з жиром з нього ще і видаляються вітаміни А і D, що забезпечують ситість. Тобто, по суті, людина п'є розведений у воді цукор. Це не тільки не насичує організм, але і провокує переїдання або голод. Звідси і зайві кілограми.

2. Молоко

Источник: biomiks.com

Источник: biomiks.com Фото:

У той же час, звичайне незбиране молоко теж шкідливе для фігури — у всіх молочних продуктах присутній цукор у вигляді лактози. Причому в звичайному незнежиреному молоці міститься одночасно і жир, і цукор, а це найнебезпечніше поєднання. Така комбінація порушує метаболізм, і провокує стрімке утворення найогиднішого «пишного» жиру, від якого дуже важко позбутися.

Скільки б не було суперечок з приводу вживання молока в принципі, істина народжується досвідченим шляхом. І мій особистий досвід і досвід моїх підопічних показує, що вживання молока і молочних продуктів варто звести до мінімуму. Процес схуднення після цього йде набагато швидше, паралельно йдуть об'єми і тіло набуває красивого чіткого рельєфу. До цього, до речі, давно прийшли експерти в області спорту - в меню американських і європейських бодібілдерів молоко і молочні продукти не входять.

3. Хліб

Источник: wildyogi.info
Источник: wildyogi.info Фото:

Цукор є у всіх хлібобулочних виробах, включаючи звичайний хліб. Причому біле борошно володіє високим глікемічним індексом, тобто, воно саме по собі провокує зростання рівня глюкози в крові. Думаєте, цільнозерновий хліб — менше зло? Помиляєтесь. Насправді, цільнозерновий хліб не містить цільних зерен. Борошно виробляється в процесі подрібнення зерна, яке перетворюється на порошок. Саме завдяки порошкоподібній формі організм здатний переварити хліб. По суті, це майже така сама мука, як і для звичайного хліба. Крохмаль, що міститься в ньому, швидко розщеплюється в травному тракті і потрапляє в струм крові у вигляді глюкози. Це викликає підвищення рівня цукру і швидке його падіння, що посилює апетит. Плюс до складу будь-якого хліба, навіть найчорнішого, завжди входить звичайний рафінований цукор.

4. Соуси, напівфабрикати

Источник: lichnorastu.ru
Источник: lichnorastu.ru Фото:

Багато продуктів з яскраво вираженим солоним, гострим або пікантним смаком містять стільки ж цукру, скільки і солодощі. Це напівфабрикатні блюда і соуси. Цукор в даному випадку додають не тільки, щоб страви були смачними і викликали залежність, але і для більш тривалого терміну зберігання. Цукор не тільки покращує смак, але і, подібно до солі, виступає консервантом. Так, у стандартній упаковці звичайного готового кетчупу вміст цукру досягає 15 грамів, а в соусі барбекю — 30 грамів. Також цукор додають у майонез і знежирені салатні заправки. До того ж, цукор і сиропи загущують страву і надають їй особливо приємної текстури, причому виробнику це обходиться досить дешево.

5. Алкоголь і газовані напої

Источник: molomo.com.uа
Источник: molomo.com.uа Фото:

Важливо пам'ятати, що більшість алкогольних напоїв містять значну частку цукру. Зокрема, він входить у всі міцні напої, навіть якщо вони і не солодкі: горілка, віскі, текіла, не кажучи вже про коктейлі, солодкі вина, лікери та інші. Напої — теж їжа, і сто грам віскі по калорійності порівнянні з пристойною порцією свинячої відбивної. Механізм дії такий же, як у будь-якого цукру - різкий стрибок, а потім падіння рівня глюкози і жор. Плюс, алкоголь знижує рівень свідомості при виборі страв та кількості її споживання. Якщо ви все ж таки плануєте випити, варто вибирати сухі вина і розбавляти водою або льодом. Це допоможе збільшити порцію і знизити шкоду для здоров'я і фігури.

Не менш небезпечні і різні солодкі безалкогольні газовані води. Світові виробники випускають напої з позначкою light або zero, що означає, що вміст цукру знижений або його немає зовсім, але вміст цукру в них все одно залишається небезпечно високим - просто він маскується за новими для споживача назвами.

Тренд останніх років — приховувати цукор за особливими термінами. На даний момент існує близько 54 назв, що позначають цукор в продуктах харчування. Серед них: гідролізований крохмаль, концентрований фруктовий сироп, декстроза, фруктоза, глюкоза, високофруктозний (глюкозний) сироп кукурудзяний цукор, мед, інвертований цукор, ізоглюкоза, левулоза, мальтоза, меляса, сахароза. Найпоширеніші — все, що закінчується на «-оза»: сахароза, мальтоза, глюкоза і т. п. Також досить часто можна зустріти у складі патоку, мелясу і кукурудзяний сироп. Читаючи етикетки в магазині, не забувайте, що чим ближче інгредієнт до початку списку, тим вище його зміст.

Висновок такий: цукор — це переїдання, харчова залежність і надмірна вага, і навіть якщо він не зазначений у складі продукту, то це не означає, що його там немає.

Будьте пильними, бережіть здоров'я і фігуру.

Більше порад Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X