«Мистецтвом займатися нема коли». Інтерв'ю з Жанною Кадировою, чиї скульптури стають арт-хітами в Україні і на Заході
Найвідоміша в світі українська художниця-скульптор розповідає про те, як продає в Майамі банани з цементу по $700 за штуку і в чому різниця між Києвом і Мелітополем.
До Дня художника, який відзначається 10 жовтня, НВ публікує інтерв'ю журналістки НВ Ольги Духніч з Жанною Кадировою, записане в 2019 році.
В исоку стелю київського ресторану паназійської кухні Spicy no spicy прикрашають ефектні в'єтнамські плетені кошики для лову риби. Столики у глибині залу розташовані одразу біля відчиненої кухні — завжди можна перекинутися парою-трійкою слів із шеф-кухарем, спробувати спеції своєї страви в чистому вигляді і замовити щось не з меню, а за настроєм. Офіціанти запевняють, що підберуть страву під будь-який стан душі.
Місцева кухня — чудернацький мікс із традиційних страв Індії, Китаю, Таїланду і Малайзії. Втім, пожалівши смакові звички українських відвідувачів, кухарі тут відмовляються від традиційної азійської гостроти на користь складних поєднань спецій і приправ.
Кадирова — це теж історія про спеції та екзотику, але вже в українському мистецтві. Одна з найіменитіших і найпровокативніших молодих художниць країни, вона часто з’являється на найпрестижніших світових виставках сучасного мистецтва. Її роботи з асфальту, бетону, кахельної плитки або цегли рідко залишають байдужими навіть далеких від мистецтва глядачів.