Темний двійник. Рецензія на горор Закляття 3: За велінням диявола

6 червня 2021, 09:30

В український прокат вийшов фільм Закляття 3: За велінням диявола, частина пригод подружжя дослідників паранормального і демонологів Еда і Лоррейн Воррен, що відповідає своєму порядковому номеру.

@НВ

Це восьма картина всесвіту Закляття — напевно, найпопулярнішої хоррор серії наших днів.

Не секрет, що незважаючи на свою популярність, останні кілька років франшиза, придумана Джеймсом Ваном (за ним ще числяться серії Астрал і Пила) помітно пробуксовувала: в стрічках Монахиня і Прокляття Ла Йорони упор робився більше на маркетингову кампанію і не дуже винахідливі способи налякати глядача, а не на сценарії. Фільм За велінням диявола намагається виправити становище. Цілком успішно.

1981 рік. Старий добрий Коннектикут. Великий будинок в одному з невеликих містечок штату. У будинку переполох: в одинадцятирічного хлопчика на ім'я Девід вселився демон, в самому розпалі обряд екзорцизму, речі літають, стіни понівечені кігтями, Еда Воррена вхопив інфаркт. Побачивши, що справи кепські, товариш Девіда — більш дорослий хлопець на ім'я Арні Шайєнн Джонсон закликає демона залишити хлопчика в спокої і вселитися в нього.

@Warner Bros. Pictures

Ед Воррен намагається перешкодити тому, що відбувається, але через біль у грудях безуспішно. У Арні ж все виходить: демон переселяється до нового носія. І до певного часу затихає. Щоб через деякий час перехопити контроль над тілом хлопця і по-звірячому вбити його орендодавця. До справи підключаються поліція і суд. Арні світить смертна кара. На його боці тільки кохана і ті самі Воррени: вони намагаються довести, що в момент вбивства руками Арні керував диявол.

@Warner Bros. Pictures

2. Сценарій, драматургія

Хронологічно Закляття 3 найпізніший фільм серії. Воррени зайнялися справою нещасного Джонсона через чотири роки після відрядження до Лондона (Закляття 2). Якщо ж розглядати картину за контекстом не хронологічним, а грубо кажучи якісним, то перед нами спроба намацати нову інтонацію. Не дарма творець цього кіновсесвіту, Джеймс Ван, який зняв флагманські фільми серії, поступився режисерським кріслом своєму учневі Майклу Чавесу (свою роль зіграла і зайнятість Вана на інших проектах).

Останній дебютував в кіно хоррором Прокляття Ла Йорони і зняв кліп Біллі Айліш (той, де в неї встромляють голки). І якщо з новою інтонацією в третьому Заклятті питання залишилося відкритим, то хорошу історію у Чавеса на подив розповісти вийшло.

На подив, тому що Прокляття Ла Йорони було сильно не дописане, і якщо брати вище, то Монахиня взагалі виявилася фейком, а Анабель 3 впала під тягарем власних амбіцій. У якийсь момент почало здаватися, що франшиза видихлася і її авторам більше немає чого сказати. Залишилося тільки бажання заробляти гроші.

Фільм За велінням диявола змінює ситуацію у кращий бік. Тут є історія і підтекст, а також вміння режисера розповідати перше з думками про друге.

Озираючись на реальний випадок, що лежить в основі сюжету (про процес над Арні Шайєнном Джонсоном є досить докладна стаття на Вікіпедії) і на погано зроблений трейлер можна подумати, що фільм Закляття 3: За велінням диявола буде таким судовим процедуралом із чортівнею, що періодично виникає. Але ні.

@Warner Bros. Pictures

Зала суду тут показується пару разів чисто для галочки. Основна дія відбувається «у полі», де Ед і Лоррейн Воррени намагаються розкрити справу про одержимість. Зрозуміти, звідки взявся демон і як його вигнати. Таким чином фільм Чавеса стає не судовим процедуралом з чортівнею, що періодично виникає, а повноцінним, інтригуючим детективом з рогами диявола, що стирчать тут і там.

Прекрасний в картині і підтекст. На перший погляд перед нами типова історія про одержимість із усіма звичними зупинками, але у авторів вийшло підняти цю суху конструкцію: у фільмі Закляття 3: За велінням диявола диявол страшний не як тінь у кутку, а як темний двійник, який намагається поцупити тебе на дно. Божевілля, безпам’ятства, хаосу.

В даному контексті показова боротьба Лоррейн Воррен (яка тут як зазвичай відповідає за метафізику) і її зв’язок з основною антагоністкою фільму — по суті антиподом самої Лоррейн. Сенсом же цієї битви стає не стільки душа Арні Джонсона (доведення його невинності - штука супутня), скільки необхідність довести правоту однієї ідеології - світлої, впорядкованої - над іншою — хаотичної, нелюдської.

Що добре: фільм Чавеса існує поза сучасністю, поза полем актуального. Під час його перегляду не виникає думок про інклюзивність, про боротьбу за права, про якісь важливі для сьогоднішнього моменту теми. За останні кілька років вийшла достатня кількість хоррорів про сучасний расизм (Пастка), про відлуння колоніалізму (Його будинок), про аб’юз і замовчування (Струм). Що чудово. Але іноді хочеться подивитися щось по-хорошому старомодне.

@Warner Bros. Pictures

Нехай у Чавеса не вийшло продемонструвати власний голос, заявити про себе як про автора, але його Закляття все одно відрізняється від Заклять Джеймса Вана. Останній стежив за кожною деталлю інтер'єру і робив дуже кінематографічну картинку. Чавес же бере реалістичністю і якщо говорити загалом, то похмурістю. Його світ не кінематографічний, він похмурий і вицвілий.

При цьому режисер всю дорогу знаходить цікаві візуальні і не тільки прийоми, щоб урізноманітнити страх. І майже у всіх випадках у нього виходить.

Патрік Вілсон і Віра Фарміга як і раніше ідеально підходять на роль Еда і Лоррейн Ворренів. Вілсону тут вигадали фізичну недугу, що злегка урізноманітнило його образ прямолінійного, сміливого, нескінченно відданого своїй дружині чоловіка. Лоррейн же в прочитанні Фарміги несе свій дар бачити розлите в просторі зло, як хрест, як необхідний людству обов’язок. В її образі є жертовність, втома і гідність.

@Warner Bros. Pictures

Закляття 3: За велінням диявола — вердикт НВ

8/10