Щоб розділити їх усіх. Рецензія на серіал Володар перснів: Персні влади

11 вересня, 10:15
Рецензія на серіал Володар перснів: Персні влади (Фото:кадри з серіалу / колаж НВ)

Першого вересня нарешті вийшов фентезійний серіал Володар перснів: Персні влади — не стільки приквел чи спін-офф, скільки довгоочікуване кінематографічне розширення всесвіту, який крок за кроком творив Джон Роналд Руел Толкін.

Про масштаб світу Середзем’я можна судити вже за таймлайном — події серіалу відбуваються за декілька тисячоліть до подій класичного Володаря перснів Пітера Джексона, і одну з ключових ролей тут грає, наприклад, молода Ґаладріель. Ну, як молода… У серіалі від Amazon Prime їй десь три тисячі років. У Джексона — було шість тисяч з гаком.

Є широко розповсюджена фраза Толкіна про те, що недостатньо описати у своїй книзі сонце, траву, небо — треба досягти ефекту, коли сонце буде гріти, трава — приємно пестити погляд своєю зеленню, а небо — неосяжною блакиттю. Обдарований англієць використав для цього міфи та легенди, які лягли в основу його сюжетів.

Продюсери Amazon Prime разом із великим фанатом Толкіна Джеффом Безосом почали з бюджету, який можна порівняти з макрофінансовою допомогою Україні. Один мільярд доларів був розділений між п’ятьма сезонами Перснів влади. У якій пропорції — достеменно не відомо, але сума величезна. І забігаючи наперед, можна сказати, що помітна: форма серіалу Володар перснів: Персні влади — то чисте золото.

Водночас проєкт поставлений за настільки популярною і тремтливо улюбленою серіэю книжок (в основі тут Сільмаріліон і додатки до Володаря перснів, які далеко не всі читали, але ім'я Толкіна, тим не менш, святе і для них) не може не викликати протилежних емоцій, претензій, хейту і, як наслідок, суперечок. Незадоволені баченням авторів, найнятих Amazon, світу Середзем’я опустили рейтинг серіалу на популярному сайті IMDB до 6,7 пунктів із 10. Це дуже мало, і знову ж таки, забігаючи наперед — несправедливо. Адже левова частка хейту викликана актуальним моменту кастинговим рішенням проєкту: у кожній групі жителів Середзем’я тут є темношкірі представники. Є темношкірий ельф, темношкіра гномиха, темношкірий хутроніг (це такі протохоббіти) і так далі.

Соціокультурні зміни, що відбуваються у західному суспільстві, і відлуння яких доходить і до нас, розділяють людей по старому розлому: на консерваторів і тих, хто до цих змін готовий. Але, відкинувши всю цю соціологію, хочеться просто повторити слова акторів серіалу про те, що світ Толкіна завжди був про різноманіття, яке, віднайшовши в собі сили об'єднатися, раз за разом знищує монолітне зло. Тобто сила, як недвозначно нам всім натякає англієць, криється саме у союзі різних. Те, що справедливо для Середзем’я, справедливо і для реальності, в якій живемо ми. Відобразити це у кастингу — рішення логічне і навіть більше — неминуче.

Володар перснів: Персні влади (Фото: кадр з серіалу)
Володар перснів: Персні влади / Фото: кадр з серіалу

Чим скоріше це стане зрозумілим більшості, тим скоріше світ зміниться на краще. Бо як сказала у першій серії Перснів влади Ґаладріель: «Зло не спить. Воно чекає».

Події серіалу розгортаються у так звану Другу епоху Середзем’я (трилогія Джексона підсумовувала Третю епоху) — період оманливого миру, коли найперший ворог добра Морґот був вже повержений і витіснений за межі світу, а його права рука Саурон кудись зник. Саме пошуками останнього і займається Ґаладріель, яка тут поки що не володарка лісового царства Лотлоріену, а воїтелька, очільниця армії ельфів. Вона не вірить, що зло зникло назавжди і намагається доказати це своїм побратимам і королю ельфів — бездіяльному Ґіль-ґаладу. Ті пручаються: вони молодші за Ґаладріель, не бачили тих жахів війни, які бачила вона, і поглядають на неї якщо не як на міську божевільну, то як на людину зі складним випадком ПТСР.

Але Ґаладріель права. Щось тривожне таки відбувається, і це відчуває не тільки вона, а і ельф разом із «людською жіночкою» з далеких рубежів, які викривають біля свого селища таємний осередок давнього ворога, і хутроноги, яким на голову з неба буквально падає якийсь магічний чоловік у сірому.

Все це має зав’язатися у нове протистояння вільних народів Середзем’я із Сауроном, який ще не проявив себе відкрито і не створив Єдиний Перстень, але якимось чином підштовхнув і ельфів, і гномів до створення своїх кілець влади — тобто заклав основу того павутиння, за допомогою якого планував зробити із вільних народів рабів.

Навіть пам’ятаючи сюжетні повороти цієї історії з творів Толкіна, неможливо на сто відсотків впевнено стверджувати, що саме автори помістять у ці п’ять сезонів. Логічно припустити, що на них натягнуть взагалі все протистояння з Сауроном у Другій епосі, а це означає, що масштаб буде тільки наростати і що на нас чекають серйозні стрибки у часі, адже та боротьба розтягнеться не на одне століття. І зважаючи на темпоритм, який обрали автори, можна прийняти за життєздатну теорію, що у першому сезоні, окрім розстановки сил, буде показаний пошук доказів повернення Саурона із можливою демонстрацією цих доказів вищому керівництву ельфів.

Але то все лірика. У перших двох серіях, які зняв популярний в Голлівуді іспанець Хуан Антоніо Байона (Притулок, Світ Юрського періоду: Занепале королівство) закладаються основи цього насправді не зовсім знайомого світу. Звичайно, точкою відліку для всіх причетних і таким собі еталоном Середзем’я є перша трилогія Пітера Джексона з її чудовою деталізацією, балансом між піднесеним і земним, уважним кастингом. Із цих та інших елементів склався епос, який полюбили всі. Продюсери, до речі, намагалися залучити режисера до консультаційної роботи над серіалом, але щось в них не склалося.

Не дивно, що напрацювання Джексона і його команди лягли в основу світотворення у Перснях влади. Це та сама любов до деталей, любов до персонажів, вміння миттєво занурити у масштабний світ, як у яскравий спектакль. Втім, так само миттєво помітно, що перед нами інше Середзем’я, де все те, та не те. Замість гобітів хутроноги — кочуючий народець, який намагається жити ще більш непомітно, але в рядах якого так само є якась зацікавлена у зовнішньому світі біла ворона. Королівство ельфів Ліндон, яке розширює поняття про уклад безсмертних. Королівство гномів, де працьовиті каменярі схожі не на атракціон (як в багатьох випадках у Джексона), а на живих, притомних істот. І люди, які, як завжди, балансують на грані добра та зла, але вже не на рівні владних кабінетів, а на рівні села, громади.

Там, де у Джексона була поезія сформованого у фільм епосу, в якому розвиток подій нагадував діораму у Байони і компанії — поступова, серіальна конкретика. У одному з найкращих епізодів перших двох серій Перснів влади — тому, де молодий Ерлонд йде у гості до свого друга принца Дуріна IV в Казад-дум (Морію), дається уявлення про різність у сприйнятті часу у ельфів і смертних, а ще вперше показується сімейство гномів і взагалі розповідається про складні почуття цих, на вигляд, сурових створінь. Одномірне стає об'ємним через подробиці.

Є підозра, що детально розписані приклади міжвидової дружби, міжвидових стосунків взагалі — стануть однією з ключових точок входу в серіал.

В той же час сюжет Перснів влади поки що знаходиться на стадії повороту ключа, коли треба завести авто. Він ще точно не став пробуксовувати (і хочеться сподіватися, що й не буде), але йому точно треба більше часу на те, щоб із вихлопної труби нарешті почав валити дим.

Лінія Ґаладріель. Її грає чудова Морвед Кларк з горору Свята Мод — потужно почалася у першій серії і трішечки просіла у другій. Лінія хутронога Норі навпаки почала розквітати саме у другому епізоді. З людьми по рівню потужності поки що не ясно. Але точно ясно з гномами — цей народ нарешті отримав кінореперзентацію, гідну багатства їхньої культури. Тут є натяки на неіграшкові придворні інтриги, на нову сердечну міжвидову дружбу, нам нарешті показали гнома-жінку — і вона гарна!

Складно уявити, що рівень напруги Перснів влади досягне рівня напруги Ігор престолів чи Дома дракона. Водночас, очікуєш від екранізації набагато світліших і добріших книг Толкіна іншого. Події тут розвиваються часто за межами замків, персонажі належать до величезної кількості різних народів і культур, їхні характери розкриваються через вибір, який вони роблять, через їхню зацікавленість у світі навколо (тут треба придивитися до Норі і її нового знайомого з неба), через хоробрість і самопожертву.

Світ Середзем’я — це мальовнича сонячна карта, на яку накинули сітку складних соціальних зв’язків. Є тут і тінь, зло, яке постійно намагається цю сітку скомпрометувати — що є таке — цей набір кілець влади як не метафора тієї чорноти, у яку можна перетворити дипломатію із її подальшою деградацією у примітивну диктатуру? Така собі антиООН. Рушієм же цих соціальних зв’язків, їхнім м’язом є надія. Її прокачували герої Володаря перснів. Здається, тим самим займуться й у серіалі Amazon Prime. Складається таке враження, що сонце у світі Толкіна гріє саме завдяки надії.

• Володар перснів: Персні влади
  • 2022 рік
  • Режиссери — Хуан Антоніо Байона, Вейн Че Іп, Шарлотта Брандстрьом.