Випробування віри. Рецензія на фільм жахів Монахиня

8 вересня 2018, 15:07

В український прокат виходить фільм Монахиня – новий, п'ятий за рахунком хоррор із франшизи Закляття.

Якщо провести аналогію з книжковою серією, то перша і друга частини пригод борців з нечистю подружжя Ворренів тягнуть на окремі романи, а скромніші історії на кшталт Аннабель і власне Монахині можна назвати розповідями, покликаними доповнити і розширити вже існуючий всесвіт.

Скромність, як відомо, не порок і серед трьох спін-оффів, які вийшли, є один відмінний. Але, на жаль, це не Монахиня.

Рік 1952 від Різдва Христового. Румунія. Загублений у горах стародавній монастир. Дві перелякані, але самовіддані монашки йдуть темним коридором до дверей з написом "тут закінчується бог". Через кілька хвилин одна з них загине, а друга надівши на шию прядив'яну мотузку, стрибне в вікно.

Кілька тижнів потому. Ватикан. Отець Берк – хтось на кшталт таємного агента церкви, що має справу з випадками, що виходять за межі звичного, отримує завдання поїхати в той самий румунський монастир і розслідувати самогубство черниці. На допомогу йому виписують послушницю, яка страждає мареннями і трохи нонконформістська (вона вірить у теорію еволюції) .

Разом вони повинні зрозуміти, що привело дівчину до такого вчинку і чи можна дотепер називати землю, на якій стоїть монастир, святою.

В принципі, достатньо одного погляду збоку на будівлю монастиря і навколишній ліс, переповнений кривими хрестами, щоб зрозуміти, що справа тут ніколи не було чисто. Отцю Берку і сестрі Айрен, щоб дійти такого висновку, знадобиться добра половина фільму і кілька смертельно небезпечних пригод.

Щоб почати говорити про численні проблеми фільму Монахиня, треба зрозуміти, що хотіли зняти його режисер, сценарист і продюсери. В ідеальному світі перед нами постав би готичний хоррор з нехай простою, але ефектною детективною лінією і невеликими, але знову таки кумедними вкрапленнями гумору.

І іноді тут пробивається потойбічний відблиск того самого фільму з ідеального світу. У свої кращі моменти Монахиня нагадує, то старі хоррори про графа Дракулу студії Hammer, то фільм Романа Поланскі Безстрашні вбивці вампірів. Чи то режисер Корін Харді, чи то продюсери явно хотіли рухатися в цьому готично-гумористичному напрямку. Таких моментів не дуже багато, але вони є.

Але, можливо, режисерові Харді – автору всього одного нехай і хорошого повнометражного фільму жахів, просто забракло досвіду. Жанр готичного фільму жахів все-таки досить тонкий і непростий. Можливо, вказаний продюсером Джеймс Ван, багато в чому відповідальний за підйом хоррорів останніх років, був занадто зайнятий зйомками Аквамена і просто не заходив на знімальний майданчик Монахині. А можливо, сценарист Гарі Доберман, який написав нудну першу Аннабель, що виправився у другій Аннабель і доклав руку до фільму Воно, знову спіткнувся. У таких ситуаціях ніколи не знаєш напевно.

Факт залишається фактом. Фільм Монахиня не просто повторює помилки інших невдалих хоррорів: невиразна структура, акцент на ефект раптовості, ідіотську поведінку головних героїв. Він часто явно халтурить. Таке враження, що головні у створенні картини люди регулярно виходили на тривалі перекури і залишали зйомки тим, хто нічого не розуміє ні в жанрі, ні в кіновиробництві.

Фільм Монахиня, як свідчив його слоган, міг дійсно стати найтемнішою главою франшизи. Якщо в минулому нас лякали проявами зла, тобто наслідками, то тут ми маємо справу з першоджерелом. Більш того, серед кількох непоганих моментів фільму є ті, де жартують над католицькою церквою. Тобто був і такий мотив. У підсумку ж Корін Харді безславно програв битву і зі злом, і з самопроголошеними представниками бога на Землі.

На тривалі перекури виходили не тільки режисер, сценарна група і продюсери, а й художній департамент разом з оператором. Хлопці намагалися створити атмосферу готичного монастиря, з темрявою і моторошними артефактами по кутах. Для цього навіть поїхали знімати в Румунію. Але краще б залишилися в павільйоні у США: чужий колорит їм катастрофічно не дався. Виглядає все це в кращому разі, як неякісна пародія на Дракулу Брема Стокера Копполи.

Харді начебто і згустив фарби, але не там, де треба і не тими способами. Та сама черниця, а за фактом демон, який прийняв її вигляд, з'являється рідко і зовсім не лякає. Молодша сестра Віри Фарміги – Таїсса і непоганий актор Деміан Бічір ходять темними коридорами замку, безуспішно намагаючись приткнути себе то біля вівтаря, то в келії. Компанію їм складає кумедний бельгієць Йонас Блоке, що прийшов сюди явно з іншого набагато кращого фільму.

Починається і закінчується картина кадрами з другого Закляття: все-таки перед нами пов'язана історія. Працює ж це проти Харді, тому що в цих декількох хвилинах видно рівень продакшну, режисерських прийомів і страху, який Монахині й не снився.

5/10 – вердикт НВ

Класична модель хоррора, до якої так прагне і на якій побудував свою кар'єру Джеймс Ван, начебто проста: треба придумати струнку історію, серію виразних персонажів, зокрема антагоніста, витратити гроші на декорації і добре пропрацювати раптові страшні моменти. Жодної глибини і психології. Чистий первісний страх. Однак, на прикладі успішних франшиз Закляття і Астрал можна побачити, що ця модель далеко не завжди доступна подмайстрам знаменитого майстра жахів.

Свої гроші стрічка безумовно збере, але в історії жанру залишиться прикрим непорозумінням, прикладом втрачених можливостей. Те, що не стало випробуванням віри для героїв, стане випробуванням віри в фільми жахів для глядачів.

Монахиня

The Nun

Фільм жахів