Від Дюнкерка до Зоряних війн. Кращі фільми року за версією кінооглядача НВ

24 грудня 2017, 17:00
Завжди знаходяться ті, хто прагне затаврувати цей кінематографічний рік, як найгірший. Без певного часового періоду. Кіно, мовляв, стало вже не те (а коли воно було те?), великі студії перемагають (вони завжди перемагали), авторські роботи фінансують все менше (а коли їх хтось прагнув масово фінансувати?)

Проте кінематографічний караван продовжує йти і, незважаючи ні на що, щороку з'являються чудові стрічки в будь-якій підзвітній області: будь то масштабні дорогі проекти або маленькі авторські історії.

У 2017-му продовжилася тенденція, яка намітилася кілька років тому: фільми жахів приносять найбільше грошей на кожен витрачений на їхнє виробництво долар. Більше того, саме цього року вийшов найуспішніший хоррор нового століття (Воно), а якщо не робити поправку на інфляцію, то картину Енді Мускетті можна назвати і найуспішнішим «фільмом жахів» всіх часів. Фільм не тільки став успішним в комерційному плані, але і довів, що навіть до найскладнішої історії Стівена Кінга можна знайти підхід і на виході отримати відмінну екранізацію.

Воно (2017) © Warner Bros. Entertainment Inc.

Воно (2017) © Warner Bros. Entertainment Inc. Фото:

Закріпив позиції фільмів жахів у 2017 році вундеркінд зі Швеції Девід Ф. Сандберг своєю картиною Аннабель: Створення - вкрай переконливим продовженням, здавалося б, згасаючої серії. Знову ж талант режисера допоміг розкрити нові грані цієї історії, плюс - Сандберг придумав кілька дуже винахідливих і страхітливих сцен.

Том Круз знявся в гіршому фільмі в своїй кар'єрі (Мумія), яка, чесно кажучи і без того стала згасати, і тут же відродив свою репутацію за допомогою режисера Дага Лаймана і його нової картини Баррі Сіл: Король контрабанди - переконливою і смішною сатирою на горезвісну американську мрію. Ця технічно досконала робота показує наскільки актор і сама історія залежать від режисера.

© Universal Pictures/David James
© Universal Pictures/David James Фото:

Якщо говорити про великі дорогі проекти, режисерів і технічну сторону, то варто відзначити, що в Голлівуді намітилася тенденція на спрощення історії заради зображення. Зрозуміло, що вона намітилася давно, але зараз вийшла на новий рівень і торкнулася великих режисерів. Такі фільми, як Дюнкерк і Той, хто біжить по лезу: 2049 яскравий тому приклад. Дивитися їх вдома, на екранах ноутбуків або телевізорів, буде не так цікаво, як сидячи, наприклад, в IMAX. Говорити про те погано це чи добре - безглуздо. Можна лише стежити за тим, що буде далі і намагатися аналізувати.

Досвід, отриманий під час перегляду таких фільмів в кінотеатрі, може бути приголомшливим. Що приємно. Але постфактум мимоволі замислюєшся: чи несуть ці картини в собі щось окрім аудіо-візуального бенкету?

Якою би жорсткою не була хватка капіталізму і як би ретельно студії не рахували гроші, все одно щороку виходять авторські фільми. Вони можуть бути несподівано успішними (На драйві Едгара Райта) або так само несподівано збитковими (Мама! Даррена Аронофскі), але факт залишається фактом: завжди знаходяться герої, які погоджуються виділити на них гроші. І їм можна тільки подякувати.

Мамо! (2017)

Мамо! (2017) Фото:

У деяких випадках «мейджори» запрошують для постановки тентполів (фільмів, які є фінансовою опорою для студії) режисерів-авторів. І в ще більш рідкісних випадках продюсери дають їм можливість висловитися. Маркетинг і фокус-групи не зникають, але трохи відсуваються на другий план. Так сталося з новими Зоряними війнами. За фільмом видно, що Disney дали максимально можливу свободу режисерові і сценаристові Райану Джонсону і на виході вийшло справжнє кіно: живе, раптове, смішне.

Рік, що минає, займе своє законне місце в історії кінематографа. Нижченаведені фільми (і один мультфільм) або відображають перераховані вище тенденції, або просто, самі по собі, є хорошим кіно. Будь-який список носить суб'єктивний характер і цей не виняток, але кожна позиція тут ризикує подарувати хороші враження від перегляду.

Незважаючи на виклики часу і важкі умови в світі, де давно переміг капітал, справжнє кіно продовжує з'являтися. Адже справа тут не стільки в грошах, скільки в бажанні одних знімати фільми, а інших - їх дивитися.

Кращі фільми 2017 року за версією Валерія Мирного

Зоряні війни: Останні джедаї

Райан Джонсон перетворив успішний, яскравий, заснований на ностальгії проект у щось живе і справжнє. При збереженні вищеперелічених епітетів і за винятком слова "проект", звичайно. Режисер не просто надав сенс новій трилогії, але й зняв один з кращих епізодів всієї саги. Крім усього перерахованого вище, у Джонсона вийшло перевірити легенду на міцність. Що, в принципі, з певною періодичністю непогано робити з кожної легендою.

Коко

З мультфільмом Коко Pixar реабілітувалися за кілька минулих невдач і нагадали світу, що вони в числі тих, хто створює кращі мультики на планеті. Історія хоч і про потойбічне, але все одно досить матеріальна. Безумовно тут є велике питання про те, що знаходиться за останньою межею, але заданий він по дотичній і підсилює, скоріше, емоційну частину історії, розставляючи, де треба, трикрапки. В іншому перед нами, ненав'язливо зав'язана на традиціях, мексиканська казка, яка сподобається і дорослим, і дітям. Вона вчить відрізняти погане від хорошого і прагнути вперед, не забуваючи про своє коріння.

Баррі Сіл: Король контрабанди

Фільм Лаймана можна назвати казкою, де трагічне і комічне сплітаються воєдино. Як і в житті. В кінці нас чекає якась мораль, але вона пробивається і під час перегляду основної частини картини. Режисер протиставляє амбіції авантюризму, розкриваючи неприємні сторони роботи державної машини і людських пороків. Залишаючись, звичайно, на боці людського - читай героя Тома Круза. Проробляє це Лайман, як і личить хорошому оповідачеві так, щоб глядач думав про мораль в останню чергу.

Той, хто біжить по лезу: 2049

Фільм зумів проскочити в ті вузькі рамки, за якими знаходиться всенародна любов. І одна з умов тут, на добро чи лихо, це не додавати нічого в канон. Дені Вільньов розумно вирішив нічого не змінювати, а просто продемонструвати свій талант ремісника і стилізатора. У підсумку до його фільму не можна застосувати епітет "сміливий", але точно можна - "приголомшливий".

Мати!

Даррен Аронофскі - казково талановитий, поривчастий режисер, але жанр «авторського висловлювання про сенс життя» може був важкий для сприйняття. Так що це той самий випадок, коли краса в очах того, хто дивиться. Фільм Аронофскі отримав свою частку праведного гніву і від віруючих, і від феміністок, і просто від тих, хто йшов на хоррор з двома відомими акторами, а потрапив на притчу про світоустрій. Але коли пристрасті повністю вляжуться, Мама! займе своє місце в фільмографії режисера. Дивне і злегка відокремлене: між екранізацією біблійної притчі про Ноя і можливо якоюсь комедією.

Воно

Головне, що потрібно зробити фанатам письменника, - забути під час кіносеансу про книгу. Все таки фільм Мускетті - абсолютно окремий твір. Головне, що потрібно зробити всім іншим, - насолоджуватися переглядом одного з кращих фільмів жахів 2017 року. Час покаже, чи займе Воно своє місце серед кращих екранізацій письменника. Їх не так вже багато: Втеча з Шоушенка, Зелена миля, Туман, Мізері, Залишся зі мною, Керрі, 1408. Але є велика підозра, що все-таки займе. Все, що треба для цього, в ньому закладено.

На драйві

Райт продовжує винаходити жанри заново. Слідом за зомбі-апокаліпсисом, детективом і науковою фантастикою, режисер звернувся до такого ж нішевому жанру - гоночного трилера. І зумів зняти універсальне кіно для всіх, зберігши свій стиль і не поступившись принципами.

Аннабель: Створення

Аннабель: Створення - чесний фільм. Він дарує рівно стільки задоволення від страху, скільки обіцяє, не обтяжуючи глядачів непотрібним інтелектуальним багажем. Смиренно ховаючись в тіні системоутворюючих картин франшизи, фільм Сандберга успадковує їх естетично, додаючи в канон нові фокуси. Режисер зайвий раз нагадав, що в хоррорі має працювати все: основа у вигляді ідеї, технічна майстерність і винахідливість, щоб налякати і актори, щоб у фільмі з'явилася душа.

Дюнкерк

Війну давно не показували з такою боку: єдиний червоний колір тут - полуничний джем на сендвічах, замість патріотизму - бажання врятуватися, замість перемоги - фатальні результати поразки. Режисер зміг продемонструвати цінність життя і жахи війни, не вдаючись до стандартного голлівудського інструментарію. Це дорого коштує.

Слідкуйте за найцікавішими новинами розділу НВ STYLE в Facebook