Нудна загроза. Рецензія на фільм-притчу з Джонні Деппом і Робертом Паттінсоном В очікуванні варварів

17 серпня 2020, 10:47

В український прокат вийшла картина В очікуванні варварів — нова робота колумбійського режисера Сіро Герри, відомого чорно-білим фільмом-подорожжю Обійми змія 2015 року випуску.

Прем'єра тієї картини пройшла на Каннському кінофестивалі, де її одразу ж підняли на щит преса і глядачі. Підняли і донесли до оскарівської номінації за Найкращий фільм іноземною мовою.

Після режисер зняв кримінальний епік Перелітні птахи (спільно зі своєю колумбійської колегою Крістіною Гальєго) і попрацював над міні-серіалом Зелений кордон (бразильський проект Netflix). Для свого наступного після Змія повнометражного сольного виходу Герра вирішив екранізувати однойменний роман Джона Кутзее. Більш того, нобелівський лауреат сам написав сценарій фільму.

Абстрактне місце (містечко на пустельному кордоні неназваної Імперії) та час (схоже на XIX століття). Управляє містечком Магістрат - інтелігентний чоловік, який цікавиться археологією і живе в оточенні книг і утопічних фантазій. Фантазії його пов'язані переважно з місцевими кочівниками або варварами - головними ворогами Імперії.

Справа в тому, що Магістрат не бачить у варварах особливої загрози і вважає, що населення його містечка може співіснувати з ними в мирі. Протилежної думки дотримується полковник Джолл, який приїхав з інспекцією - високопоставлений садист, який транслює волю Імперії. Він сплутує всі карти магістрату, тортурами і набігами руйнує хиткий мир з кочівниками і потихеньку формує список претензій до самого мера міста.

Не покращує ситуацію і підібрана Магістратом дівчина. Вона з варварів і Джолл, намагаючись домогтися інформації, зламав їй ноги і практично повністю осліпив. Слідуючи за своїм добрим серцем, Магістрат вирішує повернути нещасну до її одноплемінників. Рішення це не залишиться безкарним.

Фільм В очікуванні варварів - частково продукт традицій: кожен третій іноземний режисер, який засвітився на міжнародному ринку, а тим більше отримав номінацію на Оскар, чи то сам, чи то за допомогою продюсерів приходить до свого англомовного дебюту. Прихід цей не завжди вдалий. Причин багато, але основні - інше мовне середовище і культура, якою б талановитою не була людина, даються важко.

Але при тому, що В очікуванні варварів не можна назвати вдалим на сто відсотків кіно, випадок з цією картиною все одно особливий. Тут не вийде сказати, що Герра занурився в абсолютно чуже середовище, оскільки події фільму розвиваються в реальності без особливих прикмет. Щодо мови, питання теж спірне: за сценарій відповідав автор першоджерела Кутзее, який пише англійською.

Який явно переніс свій роман в інший формат так як хотів. І, до речі, зробив це за винятком фінальної трикрапки досить буквально. Головна проблема з фільмом В очікуванні варварів в іншому - в його сухуватому спокої та цілковитій відсутності подвійного дна. Раптове протистояння Магістрата, який стоїть на боці світла, з одного боку і Джолла, який уособлює владу і свою Імперію, з іншого - повчальне, але нудне.

Так, імперії бачать свій розвиток у поглинанні. Так, це поглинання в реальності проявляється у вигляді численних гноблених колоній. Так, зовнішній ворог немов гравітація надає форми імперії і не дає їй розвалитися. Якийсь час. Так, від цього страждають люди по обидва боки конфлікту, а наслідки колоніальної політики луною дзвенять у віках. Зрозуміло, що це все погано. Не зовсім зрозуміло, чи потрібно про це дивитися двогодинний, неживий як пустеля фільм.

3. Актори і картинка

Примиряє з результатом праць Герри, Кутзее, Райленса, Деппа, оператора Кріса Менгеса (два Оскари за Місію і Поля смерті Ролана Жофе) та інших любов, з якою хлопці підійшли до створення фільму. Нехай картині геть не вистачає різкості, але ніхто тут не працював абияк.

За поневіряннями героя Райленса, Магістрата, захоплююче спостерігати в книзі, тому що там ми чуємо його думки, внутрішній голос. У фільмі все це лягло на плечі актора, і він силами свого величезного таланту намагається передати страждання людини, яка не вписується в прийняті рамки, гіганта серед карликів. Вийшло добре.

Деппа тут не так багато, як може здатися з рекламної кампанії фільму (Паттінсона ще менше), але актор створив правдоподібний образ незворушного пса Імперії, трохи, вже як у нього водиться, ексцентричного, і в той же час дуже небезпечного. Його взаємодію з Магістратом можна уявити у вигляді хвилі, яка намагається розбити скелю. Де скеля - це Джолл, а хвиля - це герой Райленса.

Менгес, який рідко знімає, (останнім його фільмом значиться невдалий Моторошно голосно і неймовірно близько Стівена Долдрі) вирішив візуальну частину фільму Герри спокійно. Тут мало великих планів, зате багато зйомок при природному освітленні та деталей: начиння, книг, внутрішніх приміщеннь. Краса В очікуванні варварів, як і краса пустелі, що оточує містечко Магістрату, - стримана і природна.

В очікуванні варварів - вердикт НВ

6/10

Обійми змія теж був про колоніалізм. Щоправда, про його наслідки. У своєму новому фільмі Сіро Герра спробував подивитися на проблему зсередини: не до, не після, а під час. І чи то поквапився з першоджерелом, чи то не зміг знайти правильну інтонацію, то чи надто довірився сценарію Кутзее. У будь-якому випадку, очікувалося від фільму набагато більше, та й можуть ці люди набагато більше. Від цього і сумно.

В очікуванні варварів

Waiting for the Barbarians

2019 рік