Том Круз потривожив мертвих. Рецензія на пригодницький блокбастер Мумія

8 червня 2017, 13:37
В прокат виходить бойовик Алекса Куртцмана, ремейк однойменного фільму 1999 року – Мумія. Кінооглядач Валерій Мирний вже подивився картину і дав їй свою оцінку

Валерій Мирний,
кінооглядач НВ STYLE

Тому Крузу потрібен хіт. Його кар'єрна криза далека від тієї прірви, в яку впав Джонні Депп, але природа цієї кризи у двох акторів схожа: відсутність цікавих ролей і правильних режисерів. Раніше Круз знімався, наприклад, у Стівена Спілберга, Пола Томаса Андерсона і Стенлі Кубрика. Зараз же останнім помітним фільмом актора була фантастика Дага Лаймана На межі майбутнього в далекому 2014-му. На жаль, фільм Мумія нічого до цього списку не додасть. Швидше, навпаки – забере кілька балів з карми.

Прокладаючи нову гілку метро, в Лондоні натикаються на гробницю хрестоносців часів Другого хрестового походу. Приблизно в цей самий час на близькому сході два солдата-мародера провалюються в стародавню єгипетську гробницю. На перевірку гробниця виявляється в'язницею з заточеною принцесою, яка продала 5000 років тому душу Сету – богові смерті. Тому на її саркофазі ієрогліфи із застереженнями, а лежить він у калюжі з ртуттю – стародавньому засобі для захисту від злих духів. Недовго думаючи, американські військові вирішують переправити відьму до Лондона. Та дорогою збиває літак птахами, вбиває Тома Круза і тікає. Далі – безладдя з давніми ритуальними кинджалами, камінням, воскресіннями, прокльонами, помстою і Расселом Кроу.

© Universal Pictures

© Universal Pictures Фото:

Сценарій і драматургія

Головною претензією, що звучала після перегляду трейлерів Мумії, була відсутність у них жартів і самоіронії. На перевірку з першим все виявилося в нормі: тут нехай іноді і невпопад, але жартують і смішно. А ось із самоіронією не склалося: Мумія занадто сильно вірить у власний бестіарій і змушує повірити нас. Чого робити не варто було. Літній блокбастер на те й літній: глядач чекає, що його проведуть з точки А в точку Б без зайвої напруги, по дорозі жартуючи і розповідаючи про прописні істини, які він і так знає.

Тому відсутність самоіронії – всього лише наслідок основної проблеми: як і багато фільмів до нього, Мумія Алекса Куртцмана страждає під тягарем власної концепції. Тут веде оповідання не оповідач, а сценарне завдання. Треба зв'язати Англію з Давнім Єгиптом – хрестоносці, потрібна романтична лінія – буде абсолютно провалений любовний зв'язок між героєм Тома Круза і героїнею Аннабелль Уолліс (серйозно, гірших діалогів, ніж між цими двома акторами, знайти важко), потрібно покласти початок Темного Всесвіту від Universal Pictures – будуть незграбні, прокладені немов на швидку руку, смислові стежки до наступних фільмів про Людину-невидимку або Франкенштейна. Разом все це не працює.

© Universal Pictures

© Universal Pictures Фото:

Картинка і постановка

За Куртцмана, Круза, сценаристів Крістофера Маккуоррі і Девіда Кеппа, і за студію стає ще більш прикро, тому що у їх Мумії є за що зачепитися оком. Коли фільм згадує, звідки він родом і вішає на небо бутафорський місяць, немов із старих картин 30-40 років, на тлі якоїсь древньої церкви під Лондоном – стає якщо не страшно, то точно красиво і атмосферно. Коли Том Круз намагається показати Брендона Фрейзера з Мумії 1999 року – стає по-справжньому смішно. На останній фільм є навіть невелика, але цілком конкретна алюзія.

Тобто картина хороша тільки там, де треба щось зімітувати, але все це рідкісне і швидкоплинне щастя тоне в невмінні режисера Куртцмана розповідати історії. У всіх своїх попередніх проектах він був співавтором сценарію (Стартрек, Місія нездійсненна 3), іноді продюсером (Ілюзія обману). Вибрати його на посаду постановника було великою помилкою. Тут можна повернутися до проблеми режисерів в пізній кар'єрі Тома Круза, озвученій на самому початку.

© Universal Pictures

© Universal Pictures Фото:

Вердикт

В ідеальному світі про нову Мумію можна було б написати, що це кумедний танець смерті зі своєрідним любовним трикутником всередині. Не дарма у героя Тома Круза прізвище Мортон, а види на нього має не тільки героїня Аннабелль Уолліс, але і, власне, Мумія – стародавня єгипетська красуня у виконанні сучасної красуні Софії Бутелли. Але ілюзії краще залишити: Мумія – перепродюсований проект, хороший рідкісними моментами і жахливий в цілому.

Першим фільмом з Темного Всесвіту – прагматичного переосмислення спадщини Universal Pictures – повинен був стати Дракула 2014 року з Люком Евансом у головній ролі. Ту картину одразу постаралися забути. Мумію, швидше за все, спіткає та ж доля. Немов стародавнє єгипетське прокляття нависло не над героєм Тома Круза, а над усім проектом Universal Pictures. Іноді мертвих краще не турбувати.

Мумія

The Mummy

2017 рік