Мінливий успіх. Рецензія на байопік про знаменитого вченого: Тесла

23 серпня 2020, 10:06

В український прокат вийшов фільм Тесла — дивним чином перша за останні 40 років повноцінна кіноспроба розповісти про «людину, яка винайшла XX століття».

Був югославський фільм 1980-го, примітний тим, що Джона П. Моргана там грав Орсон Веллс. У новому столітті Теслу згадував Джим Джармуш в Кава і сигарети і показував в багатостраждальній Війні струмів Альфонсо Гомес-Рехон. Перший випадок проходить по розряду приємної деталі, у другому обійшлося без глибини.

Найвідомішим же екранним втіленням Ніколи Тесли можна назвати роль Девіда Бові у фільмі Престиж Крістофера Нолана. Але то була епізодична роль у фільмі про зовсім інше: у Нолана Тесла виконував чисто функціональну роль, додаючи загадковості картині про загадки.

Навпаки, проникнути в особистість вченого вперше в новому столітті спробував американський режисер Майкл Алмерейда. Його фільм не вражає розмахом, але приємно дивує своєю амбітністю.

Вечір в будинку Томаса Едісона. За столом, крім винахідника, сидять його працівники, колеги. Серед них Нікола Тесла. Освітлений звичайними свічками Нью-Йорку XIX століття з електрикою були проблеми), Едісон розповідає історію про свого брата, який потонув на його очах. Майбутньому мільйонерові тоді було п’ять років, і він не знав як допомогти родичу. Тесла на це відповідає, що плавати він вміє.

Виклик кинуто. Зустріч з Джорджем Вестінгаузом не за горами. Війна струмів ось-ось почнеться.

Мимохідь нам покажуть спроби жінок зав’язати романтичні відносини з апологетом змінного струму, його знайомство з Сарою Бернар, знайомство і сварку з Джоном П. Морганом, трохи експериментів. В кінці Нікола Тесла заспіває Everybody Wants To Rule The World групи Tears For Fears. Вона, мабуть, покликана проілюструвати його складний, суперечливий життєвий шлях.

Своєю формою фільм Тесла нагадує колаж. Де рамкою, каркасом служать факти з життя вченого (були і робота у Едісона, і Війна струмів, і Вестінгауз, і Бернар з Морганом, і Всесвітня виставка 1893 року), а наповненням, тілом — нашаровуються один на одного і придумані режисером мізансцени, що стосуються різних областей його життя. Переважно романтичної та професійної.

Ось Тесла намагається продати інвесторам ідею свого асинхронного електродвигуна і тут же знайомиться з Енн Морган. Остання в наступній сцені дістає макбук і починає аналізувати популярність Едісона. Ось Тесла п'є лимонад з Вестінгаузом і через деякий час розриває свій же контракт на догоду магнату: головне, щоб були гроші на експерименти. Не обійшли стороною і дивацтва вченого: він постійно протирає столові прибори і в якийсь момент починає розмірковувати про сигнали з Марса. Сюжет і хронологія тут безумовно присутні, але не те щоб вони відігравали важливу роль. Завданням було показати все і одразу, і нібито прив’язати Теслу до сучасності, якою ми частково й зобов’язані вченому.

Зрозуміло, що вмістити життя і творчість такої людини в півторагодинний фільм в рамках стандартного голлівудського байопіку, де герой іде дорогою змін з точки А в точку Б, не вийшло б ніяк. Режисерові Майклу Алмерейді ж не звикати грати з формою. Ідеальним прикладом тут служить його прочитання Гамлета теж з Ітаном Гоуком в ролі головного персонажа. У тому фільмі, наприклад, привид батька з’являвся на записи з камер відеоспостереження.

У Теслі Алмерейді завдяки візуальній і структурній сміливості вдалося пройтися по головних пунктах біографії вченого, не втративши по дорозі суб'єкта свого дослідження. Тут іноді не встежити за назвами винаходів і деякими фактами (доводитися відкривати Вікіпедію), але Теслу як людину видно з будь-якого ракурсу.

Більш того, режисер не робить сильного акценту на масштаб особистості. Швидше на її складності. Плюс — Тесла постає вихідцем з народу (яким він і є) і борцем за справедливість. В одній зі сцен він прямо говорить, що його винахід звільнить людей. Навпаки, Едісон, Вестінгауз і Морган видаються такими капіталістичними могулами, з якими Теслі — власникові тонкої душевної організації — було важко боротися.

3. Актори і картинка

Косі погляди в бік капіталізму, ніяково обірвані романтичні лінії, захопленість наукою: невелику картину Алмерейди розриває від сюжетних ліній. Зберігає її цілісність Ітан Гоук, який трактує Теслу у всіх фазах його нелегкого життя однаково спокійно, без надриву.

Перед нами вимальовується портрет закритої, сором’язливої (часто за нього говорить асистент) людини хоч іноді і здатної на несподіваний вчинок (гарний епізод з Сарою Бернар), але більшу частину часу зосередженої на науці. Грубо кажучи, Теслу завжди треба було підштовхувати до чогось, і тільки в своїй лабораторії він виглядав значним і щасливим.

У фільмі, що нагадує сюрреалістичну театральну постановку, крім Гоука, приємно дивитися на Кайла Маклахлена, що грає Едісона (його герой стриманий, упертий і самозакоханий) і на Ів Г’юсон, що грає Енн Морган (її героїня спочатку без тями від Тесли, але після його інтрижки з Бернар вирішує охолонути до вченого). Власне, приємно дивитися і на всіх інших, але їхній екранний час в рази менше.

В іншому, фільм Тесла нагадує інші фільми режисера. Дія тут, дійсно нагадуючи театральну постановку, здебільшого відбувається всередині приміщень: бар, підвал, вітальня, сарай. Якщо потрібно зняти на натурі, то знімають теж у приміщенні тільки з намальованим задником. При цьому Алмерейда разом з оператором Шоном Прайсом Вільямсом (на секундочку Гарний час братів Сафді) продумали і мізансцени, і палітри кольорів так, щоб фільм не викликав відчуття замкнутості. А місцями навіть вражав красою (та сама пісня, демонстрація деяких досягнень Тесли, лимонад з Вестінгаузом).

Тесла — вердикт НВ

8/10

Зрозуміло, що перед нами фантазія на тему. Режисер про це чесно натякає, розповідаючи голосом Ів Хьюсон про обмежену кількість фотографій Тесли. І ось з них, з фактів упереміш з домислами, з власної голови Алмерейда малює портрет вченого. Малює в незвичному стилі, відсікаючи зайве (емоції, наприклад) і те, в чому зовсім не впевнений, але твердою рукою і по суті.

Тесла

Tesla

2020 рік