Повернення до мертвих. Рецензія на фільм Розкрадачка гробниць: Лара Крофт

15 березня 2018, 11:04

В український прокат виходить фільм "Розкрадачка гробниць: Лара Крофт" - спроба перезавантаження історії про знамениту героїню однойменної комп'ютерної гри.

Останній фільм про Лару Крофт з Анджеліною Джолі вийшов у далекому 2001 році. Термін більш ніж достатній для голлівудських продюсерів, щоб задуматися про ремейк.

Грошові мотиви зрозумілі, і тут питань немає. Питання виникають на рівні реалізації. На жаль, новий фільм страждає на усі недуги екранізацій комп'ютерних ігор. Але нема лиха без добра: незважаючи ні на що, ця частина краща за фільми з Джолі.

Лондон. 2011 рік. Лорд Річард Крофт - батько поки ще маленької Лари і мільярдер з нахилами Індіани Джонса вирушає в чергову подорож. Кудись у води моря Диявола, що недалеко від Японії. Саме там за легендою похована імператриця Хіміко. За цієї ж легендою вона була могутньою темною чарівницею, яка одним помахом руки могла умертвляти своїх ворогів. Зі своєї подорожі Річард не повертається.

Лондон. 2018 рік. Доросла Лара Крофт програє в спарингу зі спритнішою і сильнішою противницею. Після чого вона повертається на роботу розносниці китайської їжі. Дивна ситуація, враховуючи, що Лара - спадкоємиця статків свого батька. Відповідь на це запитання ми дізнаємося досить швидко: донька не хоче визнавати свого батька мертвим, підписувати відповідні папери і вступати в права спадку.

Однак, піддавшись на вмовляння заступника і близької подруги Річарда Софі, Лара приходить до головного офісу імперії Крофт. Папери вона все одно не підпише, але отримає першу головоломку, передану їй 7 років тому батьком. Пройшовши ланцюжком загадок і відгадок, Лара опиняється на тому самому таємничому острові посеред моря Диявола. Тут же розгорнеться боротьба за спадщину імператриці Хіміко і майбутнє нашої планети.

Сценарій і драматургія

Найголовніше, що потрібно сказати щодо фільму Розкрадачка гробниць: Лара Крофт, це те, що він чесний перед глядачем. Тут рівно стільки дурощів, екшна і гробниць, скільки потрібно. Точніше, скільки очікуєш від екранізації комп'ютерної гри під назвою Tomb Raider.

Тому що з одного боку фільм, звичайно, безглуздий, але з іншого - в основі сюжету гра для PlayStation. Що тут вимагати? Так що логічніше було б назвати сценарій картини гранично простим і функціональним. Лара Крофт проходить певну кількість завдань і поступово підходить до фінальної битви зі злом. Шлях цей прикрашений простим і дієвим гумором. На ньому зустрічаються кумедні персонажі, зіграні відмінними акторами.

Але що найцікавіше у випадку з новою Ларою Крофт - це інший підхід до образу головної героїні. Крофт тепер не гіперсексуальна, забезпечена всім необхідним інвентарем жіноча версія Індіани Джонса, а проста дівчина. Любить тайський бокс, але програє більш сильним суперникам, потенційна спадкоємиця гігантського статку, та при цьому працює вело-кур'єром. Щоб вирушити на пошуки батька і нашкребти грошей на поїздку в Гонконг, вона продає останній подарунок Річарда - древній амулет, сімейну реліквію.

Слідом за Ларою Крофт трохи більш реалістичним стає і сам фільм. Зрозуміло, що при цьому він все ще сповнений ідіотських припущень, але тут знову варто згадати, що перед нами комп'ютерна гра, перенесена на екрани кінотеатрів.

Картинка та актори

Режисером фільму став норвежець Роар Утхауг, відомий за локальним хітом про цунамі і фіорди Хвиля. Успіх цього фільму, мабуть, і послужив для Роара щасливим квитком до Голлівуду. Проте, якогось особливого, характерного підходу тут не видно.

Більше того, заміни продюсериа Утхауга якимось Мігелем Сапочником або Девідом Туї, результат був би набагато цікавішим. А так в позбавленій індивідуальності картинці вдається зачепитися лише за акторів.

В першу чергу це Алісія Вікандер. Актриса в силу свого таланту і непомітної зовнішності відмінно передала зміну парадигми, від нереалістичного персонажа до більш природного. Поки невідомо, чи будуть у фільма продовження (натяки є, але все залежить від зборів), але якщо Вікандер буде грати Лару Крофт і далі, то у всій цій затії з'явиться хоч якийсь сенс.

У другу чергу радує Волтон Гоггінс в ролі головного лиходія Фогеля. Частково психопат, частково батько, який сумує за своєю сім'єю, Фогель одночасно нескладний, небезпечний і страшний. Плюс - око тішить Нік Фрост із Зомбі на ім'я Шон і Типу крутих лягавих в ролі безглуздого продавця в ломбарді.

Розкрадачка гробниць: Лара Крофт - вердикт НВ

5/10

Приймаючи рішення щодо того, йти на цей фільм чи ні, глядач повинен виходити зі свого настрою і розуміння, що на нього чекає. Фільм Розкрадачка гробниць: Лара Крофт ні в якому разі не стане одкровенням. Це гранично проста, недалека історія з вукрай вдалим кастингом актриси на головну роль. Плюс - в першій половині фільму кумедно жартують, а в другій відбувається несподіваний, і в цілому теж вдалий, сюжетний поворот.

Розкрадачка гробниць: Лара Крофт

Tomb Raider

Пригоди, бойовик