Курячий бульйон для душі. 5 книг про кохання до Дня святого Валентина

14 лютого 2019, 13:00

Книжки цього огляду – чудова добірка до Дня всіх закоханих – про знайомства, романтику, кохання і шлюб.

У ній ви знайдете історії про все: від перших побачень і закоханості до освідчень та весілля, до «других шансів» і пізнього кохання, до постійної праці над собою протягом багатьох років.

автор

Джоджо Мойєс. Один плюс один. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2018

Все в цьому романі буде добре, можете не сумніватися, адже авторка - фахівець історій зі щасливим кінцем, які читаються на одному диханні. У даному випадку – це ідеальне чтиво до Дня всіх закоханих - про кохання, дружбу, сімейні цінності та мінливості долі. Втім, кохання буває різне, тож спочатку це розповідь про Попелюшку – Джессі, яка працює на декількох роботах. Вона утримує двох дітей - дочку і сина від першого шлюбу чоловіка, а вже потім - про всіх героїв роману.

Клуб Сімейного Дозвілля

Всі по черзі, крім пса, звичайно, розповідають про своє життя. Здається, найважче сину-підлітку, але його в романі підтримують.
«Містер Ніколс сидів хвилину, і Нікі раптом злякався, що він спробує розговорити його.
- Скажу тобі одну річ.
- Ось воно, подумав Нікі.
- Усі мої знайомі, кого варто було знати, дещо відрізнялися в школі. Тобі просто треба знайти своїх.
- Знайти своїх. Своє плем’я.
Нікі зробив гримасу.
- Знаєш, ти прожив усе життя, відчуваючи, що нікуди не вписуєшся. А потім якось входиш до кімнати чи в університеті, чи в офісі, чи в якомусь клубі і просто розумієш: «А, ось вони». І раптом почуваєшся як удома».

Коллін Гувер. Покинь, якщо кохаєш… - Х.: Віват, 2018

Віват

Цей роман не з простих, і психологічна напруга не відпускає ані героїню, ані читача до самісінького фіналу. Читача – тому що це першокласна проза про дівчину, яка виховувалася в складній родині, і роман про це не називається феміністським. Що ж до його героїні, то сама Лілі, в якій також втілилися риси авторки, навіть позбувшись батьківської опіки і збудувавши власну родину, не в змозі позбутися страху, нерішучості, гіркої любові, які, здавалося, вже позаду. Утім, спогади про агресію батька, який бив матір і знущався з дочки, не залишають героїню. Так, роман має передмову: «Моєму батькові, який що було сили намагався не бути поганим. І моїй матері, яка робила все можливе, аби ми не бачили його поганим», але героїні ці заклинання не допомогли. І проблеми переслідують її вже у зрілому віці, коли минуле відлунює в її власному житті, коханий чоловік стає схожий на батька, а сама вона… «Я сама в цьому винна. – бідкається дівчина після чергової сцени. - Я дозволила цьому статися. Я як моя мама». Але рятує ситуацію те, що поруч вірний друг, який, утім, не має права навіть захистити, оскільки героїня сама не хоче, вірячи, що її чоловік зміниться. Так само, як до останнього вірила її мати. Хто винний у цій соціальній драмі? Це питання переслідує дівчину, і стає в романі головною філософською проблемою. «Люди марнують забагато часу на роздуми про те, чому жінки не йдуть із сім’ї в таких ситуаціях. Де всі ті люди, які розмірковують над тим, чому чоловіки жорстокі? Може, провину треба покладати на них?»

Д. Кенфілд, М. В. Гансен, Е. Ньюмарк. Курячий бульйон для душі. 101 історія про кохання. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2018

Клуб Сімейного Дозвілля

Що сказати про цю правдиву «життєву» книжку? Приготуйтеся до незвичайного читання, адже «Курячий бульйон для душі» — це натхненна збірка розповідей про знайомства, романтику, кохання і шлюб. У ній ви знайдете історії про все: від перших побачень і закоханості до освідчень та весілля, до других шансів і пізнього кохання, до постійної праці над собою протягом багатьох років. Незалежно від того, чи шукаєте ви нове кохання, чи тішитеся своїми щирими стосунками, чи працюєте над тим, як їх трохи відшліфувати, на сторінках цієї книжки ви пізнаєте фундаментальну мудрість, якою діляться реальні люди, розповідаючи свої власні історії. Принаймні автори вельми тішаться з того, що отримали величезну насолоду, читаючи тисячі історій, які люди надсилали їм для цієї книжки. Зрештою, кому ж не сподобається історія справжнього кохання? «Уявіть собі: місто Омаха, штат Небраска, 21 березня 2008 рік. Молода дівчина їде додому після важкого робочого дня. Вона заїжджає на під’їзну доріжку та відчиняє гараж. Коли двері піднімаються, вона бачить перед собою підвішену блакитну сукню в чохлі. Здивована, вона виходить із машини, щоб оглянути її. На чохлі прикріплено записку. У ній ідеться про те, що вона має годину, аби одягтися в цю сукню й поїхати - а куди, вона дізнається потім. Здивована й схвильована, дівчина біжить до будинку...»

Дара Корній. Сузір’я Дів. – Х.: Віват, 2018

Віват

З одного боку, ця «жіноча» історія – трагічний родинний епос на тлі затишних пейзажних замальовок, місцевих легенд і дівочих таємниць, які юна Василина змалечку звіряє лише своєму щоденнику. Здається, життя випробує її на міцність, вірність та любов. Ще дівчиною побувала у психлікарні після смерті мами й батькової зради, тепер працює лікарем-педіатром. З іншого боку, маємо соціальну драму - трагічну історія про те, як Василина Коморовська була готова стати Василиною Базилевич, бо її Кирило був «той самий», і що з того вийшло. Як зауважив один з героїв, «не ситуація, а якась «Просто Марія» мексиканська», оскільки пристрасті розігруються в цьому романі, що нагадує трилер, навіть не шекспірівські. Адже українські роди так само не завжди родичаються, і нас чекає справжня драма - з приворотами на кохання, ворожінням на смерть та іншою карпатською демонологією. Загибелі, народження, зрада і спокута смертю – все, як у житті, але з детективною напругою і майстерним авторським стилем – ось що таке це «жіноче» чтиво нашого сьогодення.

Ольга Деркачова. Коли прокинешся. - Брустурів: Дискурсус, 2018

Дискурсус

Жанрова суть цього роману не у формальних ознаках, а в психологічному наповненні, натомість експеримент поставило над героїнею на ім’я Марта саме життя. Можливо, тому його варто цінувати? Оскільки вже далі героїня експериментує і з собою, і з оточуючими – витримають чи кинуть все і підуть, як вже зробили це під час її сну? Може, це була така перевірка на вошивість, міцність та непам’ять? «Уламки колишнього життя, колишніх людей, колишньої роботи. Все, що колись так лячно було втратити, валяється мотлохом-непотребом біля її ніг», - так описує своє існування героїня, яка щойно вийшла з коми, випавши з життя на шість років. А її чоловік, має нову дружину, сина, і всі живуть разом, бо чого соромитися… Хай там як, але після того, як все сталося, Марта народжується заново, потребуючи уваги, любові, зацікавлення у власній особі. Бо це справді страшно, коли дізнаєшся, що всі тебе поховали, одяг роздали, на роботі забули, а за стіною рідний чоловік кохається з іншою. Але все має змінитися, а також з’явитися той, хто, виявляється, був і причиною, і наслідком, і продовженням цієї драматичної історії про кохання.

Слідкуйте за найцікавішими новинами з розділу НВ STYLE в Facebook

Редактор: Юлія Найденко