Нагадування про доброту. Рецензія на номіновану на Оскар комедію про нацистів Кролик Джоджо

26 січня 2020, 11:18

В український прокат вийшов фільм Кролик Джоджо — нова комедія новозеландського режисера і сценариста Тайки Вайтіті.

Він знайомий сучасному глядачеві своїми малобюджетними проектами (Що ми робимо в темряві, Полювання на дикунів) і масштабними теж (Тор: Рагнарек).

Фільм Кролик Джоджо — з одного боку, повернення режисера до малої форми, про що говорить, наприклад, бюджет. З іншого — перед нами стрічка, в якій Вайтіті вперше вирішив відверто поговорити на серйозну тему і частково за це у Кролика Джоджо намалювалось шість номінацій на премію Оскар.

І хоч комедія торкнулася серця багатьох, до рівня старих робіт режисера вона не дотягує.

Невелике містечко десь на території Третього Рейху. У містечку живе хлопчик на ім'я Йоханнес Бетцлер і на прізвисько Джоджо. Його батько воює на італійському фронті. Його мама намагається звести кінці з кінцями вдома. Його уявний друг — комічна версія Адольфа Гітлера.

Справа в тому, що Йоханнес з пристрастю десятирічної дитини захопився нацизмом. Він обвісив свою кімнату відповідними постерами і намагається стати першим в місцевому відділенні Юнгфольк (це гітлерюгенд для найменших).

Погляди Джоджо на світоустрій зазнають серйозного випробування, коли він знаходить в своєму будинку дівчину, єврейку. Її сховала мама маленького нациста. Почавши спілкування з ненависті, він потихеньку переймається симпатією до втікачки. Уявний Гітлер починає нервувати.

Тайка Вайтіті - дуже добрий режисер. Це видно за його фільмами. Предметом дотепної, але безпечної сатири Вайтіті зазвичай ставало сучасне суспільство у всіх його проявах і відносини між людьми, які, здавалося б, абсолютно не підходять один одному. Досить згадати двох головних героїв фільму Полювання на дикунів: огрядного хуліганистого хлопчика і сварливого старого відлюдника.

Або Халка, що втратив зв’язок з реальністю, з Тором, або групу древніх вампірів і жителів мегаполісу. Проте, віра в емпатію завжди приводила режисера до єдиного висновку: якимось чином подружитися можуть всі. У випадку з фільмом Кролик Джоджо Вайтіті перестарався.

Тут він вирішив знайти стежку для взаєморозуміння між 10-річним нацистом і єврейською дівчинкою-підлітком. Добра справа. Адже за фасадом трохи більше ніж півторагодинної сатири про ненависть ховаються прості думки про шанс на виправлення, який є у всіх (навіть нацистів), про дружбу і любов, які можуть прийти після. Це викручене до межі гучності добро, але в окремих випадках так дійсно може бути. І, бачить Бог, світові зараз не вистачає саме таких думок.

Проблема тут в іншому. Вайтіті помістив сюжетний каркас в надто сприятливі обставини. Події тут розвиваються під кінець Другої світової. Тобто війська союзників скоро захоплять всю Німеччину. Мама Джоджо практично у відкриту виступає проти нацистів і розплачується за це у зручний час: середина фільму сильно провисає, і її жертва стає драматичним паливом для сюжету.

Додати сюди зовнішні дані втікачки, хуліганів, що знущаються з Джоджо на заняттях в Юнгфольк, картинку, підглянуту у Веса Андерсона (список можна продовжувати) і отримаємо дуже зручне, солодке кіно. Воно все ще вписується в рамки «хорошого фільму», але ось це завзяття і обережність на поворотах підривають його ж авторитет. І віддаляють від інших рамок — «доброго смаку».

3. Актори і картинка

Бюджет фільму хоч і невеликий, але Вайтіті міцно влаштувався в Голлівуді й кастинг рясніє знайомими і улюбленими іменами. Скарлетт Йоханссон самовіддано зіграла маму маленького гітлерівця, за що отримала другорядну номінацію на Оскар. У актриси в портфоліо безліч цікавіших ролей, але мабуть в цьому році Академія вперше вирішила помітити її зусилля Йоханссон ще одна номінація за роль в Шлюбній історії).

Сем Роквелл — майстер ролей другого плану і за годину сорок п’ять хвилин екранного часу його героя встигаєш зненавидіти, пошкодувати і полюбити. Але знову-таки сюжетна арка керівника табору для дітей-нацистів нехай зворушлива, зате передбачувана, стандартна в таких випадках. Так і весь фільм нагадує екранізацію знайомої театральної п'єси. З тих, що викладають на уроках зарубіжної літератури в молодших класах.

Залишаються дванадцятирічний Роман Гріффін Девіс, який зіграв десятирічного Джоджо і Томасіна Маккензі, яка зіграла втікачку на ім'я Ельза. Перший, ясна річ, в більш вигідному становищі: його герой існує сам по собі, тоді як героїня Маккензі набуває сенсу тільки в дуеті зі своїм ненависником, а потім рятівником. Її роль, як і ролі багатьох тут — сформувати в голові Джоджо інші нейронні зв’язки. Відмінні від нав’язаних полум’яним ораторством Гітлера.

Останнього грає сам Тайка Вайтіті. Його виконання, натхнене Чарльзом Чапліним, не те щоб сильно смішить, не особливо лякає, але ідеально вписується в картину.

Кролик Джоджо — вердикт НВ

7/10

Фільм Кролик Джоджо починається німецькою версією I Want to Hold Your Hand The Beatles — простою, дієвою та неймовірно романтичною піснею і закінчується красивою і ліричною цитатою з Рільке. Між красою і романтикою розмістилася безпечна історія про виправлення, здавалося б, безнадійних. Цілком можливо, це те, чого вимагає момент.

Але цікава історія з тією самою піснею The Beatles. Коли Боб Ділан вперше її почув, подумав, що вона про куріння марихуани. Великий співак неправильно почув текст: пізніше хлопці йому все пояснили, і магія прихованого сенсу розвіялася. Точно так і фільмові Кролик Джоджо, при всіх його заслугах перед людством, не вистачає подвійного дна і трохи гостроти. Небезпеку, що виходить з ненависті, необхідно відчувати.

Кролик Джоджо

Jojo Rabbit

2019 рік