Народжені в муках. Рецензія на драму Клондайк

9 листопада 2022, 00:25
Кадр з фільму Клондайк (Фото:@Артхаус Траффік)

В український прокат вийшов фільм Клондайк— сімейна драма, в якій відобразився самий початок російсько-української війни — період, який не повинен стертися з колективної пам’яті.

Болюча, багатовекторна, мудра картина Марини Ер Горбач вправно нагадує про цей період, використовуючи історію жителів села Грабове Донецької області, українців, в яких сепаратисти, а потім і регулярні війська РФ поступово забрали все.

Фільм було подано на Оскар 2023 року, а отже в нього є шанси отримати номінацію в категорії Найкращий міжнародний повнометражний фільм.

Середина липня 2014 року, село Грабове. Іра, жінка середніх років, порається по господарству, бурчить з приводу сепарських настроїв деяких жителів громади і чекає на народження дитини. Її чоловік, Толік, роботящий, але безвольний: він, наприклад, ніяк не може повернути свою машину, яку без дозволу забрав його друг по дитбудинку проросійських поглядів мужичок Саня, який мріє жити як дворянин.

На машині Толік хоче вивезти подалі від війни Іру, але остання пручається. Не слухається вона і свого молодшого брата — по-войовничому проукраїнського Юріка. Коли біля їхнього будинку падає, збитий росіянами сумнозвісний Boeing 777, стає вже запізно. Крива фронту остаточно поглинула село Грабове, українська літня лінива млість змінилася в ньому на тупий і жорстокий російський каблук.

@Артхаус Траффік

2. Виконання

«Коли це все закінчиться, поставимо вікно на всю дірку», — говорить Іра своєму чоловіку Толіку на самому початку фільму. Подружжя робить ремонт. Через декілька хвилин стіну в їхньому будинку зносить снарядом, і питання про вікно і вже нову незаплановану дірку стає не мрією, а суворою реальністю.

Власне одним із лейтмотивів фільму Горбач і є ось це руйнування особистих, тендітних, затишних мрій, які притаманні всім нормальним життям. А Іра з Толіком і жили нормальним життям. Не заможним, але все, що треба в них було: будинок, город, корова, тропічні фотошпалери, машина, плазма і дитина на підході — читай майбутнє. Той самий клондайк з назви. І «рускій мір» це все крок за кроком забрав. Спотворив особистий рай своїм дегуманізованим, ідеологічним пеклом, в якому всі варяться в одному котлі.

@Артхаус Траффік

Іншим, не менш цікавим лейтмотивом фільму є роздуми про причини цих руйнувань. Чиїми руками все це зроблено?

У цьому розрізі показовими є не безіменні солдати супротивника і не сірий фсбшник, а той самий Саня — абсолютно мерзенний мужичок, яких багато на пострадянському просторі і які, хочеться сподіватися, в більшості своїй не переживуть цю війну. Саня мріє про дворянство, про те саме «заживьом», але, здається, його безпритульна душа просто прагне долучитися до чогось, на його погляд, великого. Чогось, що створить у його житті якийсь двіж. Що ж, він домігся, чого хотів.

Більш складним, викликаючим то страшенне роздратування, то співчуття, є Толік у сповненому нюансів виконанні Сергія Шадріна. Подробиці про Толіка ми дізнаємося поступово. Спочатку він постає таким собі боязливим, розгубленим персонажем, який понабирався ідеології у своїх друзів-сепаратистів, і, нібито, підтримує їх, але і жінку свою проукраїнську слухає. Потім ми дізнаємось, що взагалі-то Толік роботящий мужик і для сім'ї він зробив багато, незважаючи на погляди та наслідки.

@Артхаус Траффік

Толікам цього світу не вистачає волі зрозуміти, хто вони є. Без волі, яка б душа в тебе не була (а в нашого Толіка вона, здається, непогана), ти приречений бути заручником інших. Читай рабом.

Саме про це говорить Юрік — приречений, але в цьому випадку вже за свої погляди, молодий хлопець, який транслює енергію принциповості та незламності у буквально декількох відведених йому сценах.

Разом з тим не можна сказати, що фільм Горбач виключно темний. Зовсім ні. Історія тут звичайно сумна, але разом із сумом є у картині і злість, і відчуття власної гідності та правоти, незважаючи на безсилля. Це транслюється через героїню неймовірної Оксани Черкашиної Іру, у якої протягом всього фільму періодично скрегочуть зуби від того, що відбувається.

Вона чудово все розуміє — і війну, і своє безсилля, можливо, саме через це Іра вперто не хоче їхати. Це врешті-решт її земля, і разом з безсиллям вона відчуває на ній силу, наснагу. А, можливо, бути впертою — це єдина зброя, що залишилась в її арсеналі. Іра хоче зберегти притомність свого старого життя: дивитися матч Шахтар-Динамо у розбомбленій хаті, варити українські помідори на російському газі і крутити консервацію у темній кухні. І народити у своєму домі.

@Артхаус Траффік

Фільм Клондайк — це по суті п'єса, де кожен персонаж є уособленням особистого не стільки погляду, скільки вибору. Коли кажуть, що його немає — то найбільша неправда. Його тут зробили Толік, Юрік, Іра і Саня. Кожен залишився зі своїми наслідками.

Дитина ж у цій живій і одночасно метафоричній історій — це як і будь-яке дитя — промінь надії, а обставини її народження, які є кульмінацією вчинків головних героїв — то є трагедія, у якій ми всі зараз живемо.

Клондайк — вердикт НВ

9/10

Фільм Клондайк за своєю суттю, подачею нагадує стейтмент людини, якій наболіло. Якій треба було виговоритися. І насправді, зважаючи на те, що про початок війни, про 2014 рік художніх фільмів не те, щоб багато, пережити цей діалог (а перегляд глядачем фільму — це саме діалог) потрібно кожному українцю.

Ми давно у цій війні та перші вісім років вона йшла для багатьох тихо. Ось надійний спосіб зазирнути за лаштунки цієї тиші і побачити як, де і ким все починалось.

Клондайк

2022 рік