Каннський кінофестиваль-2017: життя до “Стоп! Знято!". Погляд зсередини

29 травня 2017, 14:10
Подивившись у Каннах всі фільми, Генеральний продюсер Міжнародного Одеського кінофестивалю Юлія Синькевич вибрала для НВ STYLE п'ять картин, які обов'язкові до перегляду

circle_02
circle_02 Фото:

У кожного фільму є свій настрій. Яскравіше усього він виявляється відразу ж після фінальних титрів: коли спалахує світло і публіка зустрічає закінчення історії бурхливими оплесками, або розчарованими зітханнями, а, бути може, і зовсім мовчки покидає зал. На каннському кінофестивалі публіка професійна, а тому її реакція завжди дуже яскрава і ніхто не соромиться освистати фільм, або ж стоячи аплодувати по 15 хвилин і зробити дебютанта зіркою світу кіно. Реакція глядача змушує аналізувати - який стан режисер хотів занурити публіку, спонукає задуматися - панувала на знімальному майданчику атмосфера, ідентична тій, яку представили нам творці на екрані? Під час Каннського кінофестивалю мені не давало спокою ще одне питання "Що привело авторів відомих фільмів до того місця на кінематографічному шляху, в якому вони знаходяться зараз?" Щоб відповісти на питання, я зупинилася на 5 фільмах з різних програм 70-го Каннського кінофестивалю.

"Обличчя, села" Аньєс Варда, ДжейАр (позаконкурсна програма)

visagesvillages_photo
visagesvillages_photo Фото:

Документальна картина "Обличчя, села" - це результат роботи режисера Аньєса Варди і фотографа ДжейАра. Незважаючи на те, що їх співпраця триває всього 2 роки, творчий тандем досить плідний: участь у позаконкурсній програмі 70-го Каннського кінофестивалю тому підтвердження. Документальний фільм «Обличчя, села» - це уявна подорож Аньєс Варди і ДжейАра по французькій глибинці, яка розповідає про просту красу навколишнього світу, радує і дивує випадковими і несподіваними зустрічами.

Вперше Варда брала участь у конкурсній програмі Канського кінофестивалю в 1958-му з короткометражкою "O saisons o chateaux". Пізніше були перемоги в Берліні та Венеції, участь у безлічі інших престижних фестивалях. Аньєс Варда є єдиною представницею "французької нової хвилі" 50-60-х рр. серед жінок-режисерів. Варда має грецькі корені - так само, як і учасник конкурсної програми 70-го Каннського кінофестивалю Йоргос Лантимос.

"Вбивство священного оленя" Йоргос Лантимос (основний конкурс)

1492629664_7
1492629664_7 Фото:

Представник "нової грецької хвилі", чий фільм в цьому році бере участь в основному конкурсі Канн, раніше встиг зацікавити і шокувати світ картинами "Ікло" (2009) та "Лобстер" (2015). Сам режисер зізнається, що у всьому бачить елементи абсурду. Навіть новина про те, що "Ікло" отримав номінацію на "Оскар" як кращий фільм на іноземній мові, породила цілком абсурдну ситуацію - режисер дізнався про подію з смс-повідомлення, вимкнув мобільний і дочекався кінця репетиції, щоб оповістити колег. В арсеналі Лантімоса всього 6 фільмів, а вже другу картину поспіль режисерові вдається залучати до зйомок найтитулованіших зірок, у деяких - не раз: Колін Фаррел зіграв головну роль і в "Лобстері", і у "Вбивстві священного оленя". Останній фільм Лантімоса, до речі, став одним з найбільш обговорюваних на кінофестивалі в чому завдяки участі в ньому Ніколь Кідман - актриси, яка знялася в рекордних 4 проектах, представлених на кіноогляді в нинішньому році.

Сергій Лозниця "Лагідна" (основний конкурс)

58f7974606a5e691198497

58f7974606a5e691198497 Фото:

Один з найбільш суперечливих фільмів 70-го Каннського кінофестивалю зібрав найбільш полярні думки критиків. Деякі назвали його стрічкою, що фіксує "кафкіанську реальність", деякі охрестили "Лагідну" найневдалішим фільмом фестивалю. Одним слово, картина, знята в копродукції з Україною, байдужим не залишила нікого. До "Лагідної" Лозниця привозив в Канни фільми чотири рази: в основному конкурсі брали участь "Щастя моє" (2010) і "В тумані" (2012), перший приз програми "Cinéfondation" отримала картина "Портрет" (2001), а поза конкурсом у 2014 році був показаний "Майдан".

У своїх фільмах режисер завжди піднімає найбільш болючі теми: історичної пам'яті в "Аустерліці", жіночої долі - "Лагідної", відчуженості і насильства - "Щастя моє", переворот суспільної свідомості - в "Майдані". Лозниця не боїться переосмислювати класиків (“Лагідна» знята за мотивами однойменної повісті Достоєвського), тим самим демонструючи те, що рани, якщо не намагатися зупинити кров, не затягуються під впливом часу.

Цікавий освітній бекграунд Лозниці: до того, як прийти в режисуру, Сергій отримав диплом інженера-математика, працював спеціалістом по штучному інтелекту і перекладав з японської мови.

Міхаель Ханеке "Хеппі-енд" (основний конкурс)

uxfd5jor3fpzxywfynit_g

uxfd5jor3fpzxywfynit_g Фото:

У разі перемоги на 70-му фестивалі, Міхаель Ханеке може стати першим режисером за історію фестивалю, що тричі переміг в основному конкурсі Канн.

Австрійський кіноексперт заявив про себе у великому кіно досить пізно - повнометражний дебют Ханеке, картина "Сьомий континет", вийшла на екрани, коли режисерові виповнилося 47. Свій перший і поки єдиний "Оскар" (номінація "Кращий фільм іноземною мовою") за стрічку "Любов" австрієць отримав у віці 70 років.

Ханеке - режисер, якому вдалося повернути в кіно Жана-Луї Трентіньяна. За останні 14 років французький актор з'являвся на великому екрані лише двічі, і обидва рази у Ханеке "Любов" у 2012, "Хеппі-енд" в 2017). Він - не єдиний актор, якого любить знімати у своїх роботах режисер. В "Хеппі-енд" одну з ролей виконала Ізабель Юппер, яка зіграла головну роль в "Піаністці" (2001) австрійця. Юппер свого роду рекордсменка Канн - за всю акторську кар'єру вона знялася в самій великій кількості картин, представлених в офіційній програмі фестивалю - 16.

Наомі Кавасэ "Сяйво"

6b3d0c8b4df2fc25440183a85f1f2f88
6b3d0c8b4df2fc25440183a85f1f2f88 Фото:

"Сяйво" - це сьома картина японського режисера, бере участь у фестивалі. Наомі Кавасэ, так само, як і Лантимос, звикла шокувати глядачів. Але якщо грецькому режисерові це вдається за допомогою метафори і грецької трагедії, то в творчості Кавасэ переважають достовірність і натуралізм, інтимність переживань і сентиментальність. Так, в її картинах з'являлися кадри смерті власної бабусі, а також пологи Кавасэ.

Одна з центральних тем у роботах японки - відсутність. Кавасэ росла без батьків, і, за словами режисера, із зникненням одного з поколінь вона втратила якусь частину себе.

Свого роду відправною точкою у творчості Наомі Кавасэ став фільм "Судзаку" (1997), що приніс режисерові премію Каннського кінофестивалю за найкращий повнометражний дебют, премію ФІПРЕССІ Роттердамського кінофестивалю і номінацію на "Золотого тигра" МКФ у Роттердамі.