Битва їх зв’язала. Рецензія на фільм Форсаж 9

13 червня 2021, 12:30

В український прокат виходить фільм Форсаж 9 — частина автопригод розгалуженої сім'ї Домініка Торетто, що лякає своїм номером (насправді, якщо враховувати спін-офф під назвою Хоббс і Шоу, то це десята картина серії).

Взагалі, якщо копнути глибше в минуле, то з’ясується, що перший фільм франшизи вийшов в далекому 2001 році. Тобто Дом, Летті, Міа і компанія з нами вже двадцять років.

І тут виникла парадоксальна ситуація: над фільмами серії багато хто не перший рік зневажливо сміється і, тим не менш, не перший рік вони збирають величезні гроші в прокаті (7 місце в списку найкасовіших франшиз в історії). Дев’ята картина навряд чи виправить ситуацію з першим і точно не поміняє з другим.

Наш час. Домінік і Летті з їхнім маленьким сином живуть на фермі. Дом лагодить трактор. Син подає викрутки. Летті скаржиться на зламаний бойлер. Видно, що ідилія їх обтяжує. Тому, коли несподівано приїздять Роман, Тадж, Рамзі й повідомляють, що світові знову загрожує небезпека, Летті радіє першою. Дом, в силу свого впертого характеру, бере вечір подумати — і теж починає збиратися на нову війну.

На ній він зустріне демонів минулого в особі свого молодшого брата Джейкоба — ображеного на весь світ супершпигуна, який задумав за допомогою вкраденої супертехнології поставити цей самий світ на коліна. А також стару знайому Сайфер — генія зла, яка намагається перехопити у Джейкоба ініціативу й замість нього поставити всіх на коліна.

Перешкодити їхнім планам Домініку допоможе, звісно, сім'я.

2. Сценарій, драматургія

Лаяти Форсаж найпростіше. Критика зазвичай стосується нереалістичності екшн-сцен, спрощеної драматургії та душевного пафосу. Закривши очі на той факт, що інші популярні серії (хоч той же Marvel, хоч Зоряні війни), навпаки, люблять приблизно за те ж саме, слідом за недавньою статтею Vice варто визнати, що підприємство, що дбайливо оберігається Віном Дізелем, — одна з кращих франшиз нашого часу.

У кожному фільмі серії автори викручують ручки абсурдного, такого, що викликає сміх і одночасно повагу (від сміливості рішень, від технологічності майстерності), екшна до межі. При цьому в кожному фільмі вони примудряються знаходити якісь нові прийоми, а точніше навіть приколи. Будь-то шедевральна частина Джемса Вана (сьома), в якій тачки спускалися з неба і перестрибували з хмарочоса на хмарочос. Або грубувата восьма (Фелікса Гері Грея), в якій були задіяні російський атомний підводний човен, Куба і Шарліз Терон.

Все це робиться з дуже серйозним виразом обличчя. Навіть жарти тут хоч часто і працюють, але все одно важковагові. Ця серйозність добре римується з закладеними в серце франшизи сімейними традиціями. Які подані безумовно не в ключі маніпуляцій з громадською свідомістю, що спираються на вигадане минуле, а в ключі вічності: відданості, прощення, цілодобової можливості спертися на плече близьких.

Складається враження (можливо, нав’язане маркетологами), що Форсаж — це продовження характеру його головного актора й одного з продюсерів Віна Дізеля. Його екранне втілення. Дивитися деякі фільми серії - все одно що їхати в спортивній машині, яка на великій швидкості збиває все на своєму шляху і спілкуватися при цьому з незворушним водієм — людиною щирою, шляхетною, по-своєму мудрою, але при цьому приземленою й такою, що не задирає носа.

У дев’ятій частині автори знову знайшли нові приколи (магніти! космос!), Розширили географію (Каспій, Тбілісі) і, хоч як це дивно, розкрили нову терапевтичну тему, що стосується сім'ї: відносини Домініка з Джейкобом. Вона про прийняття минулого і як наслідок примирення. І з її важливістю посперечатися важко.

Є тут і якісь спроби перезавантажити франшизу і дати зрозуміти, що бензину в двигунах ще багато. З першим вийшло не дуже: постмодерністський жарт про невразливість героїв стрічки не докручено (хоча за спробу спасибі). З другим все набагато краще. Нехай Джастіну Ліну (це його п’ятий візит у франшизу) не вистачає витонченості Джеймса Вана, але зіштовхує машини він із захватом.

Серце серцем, але важливі й інші м’язи, читай: погоні. Їх тут багато, вони вирішені на різних локаціях (від джунглів Латинської Америки до Единбурга), для кожної локації придумали свої особливості: від мінного поля до тих самих магнітів, з якими Дом і компанія гратимуться половину фільму. Загалом, Форсаж — це як і раніше атракціон, що добре працює, кіно, для якого й були придумані кінотеатри.

Відносно акторів все не так гладко. Зрозуміло, що Він Дізель однією своєю харизмою може витягнути блокбастер ціною в 200 з гаком мільйонів доларів. А Шарліз Терон навіть з’явившись на п’ятнадцять хвилин і сидячи в клітці без особливих зусиль транслює і небезпеку (як Ганнібал Лектер), і задоволення від гри в злодійку, яке легко зчитується.

Але місце Пола Вокера все ще пустує, і це відчувається. Дізелю потрібна противага, і ненав’язлива, але відчутна присутність в кадрі загиблого в 2013 році актора створювала потрібний полюс. Спроба замінити його, просунувши на перший план Дуейна Джонсона, обернулася для Дізеля напругою вже поза кадром: бізнесмен Джонсон, відчувши золоту жилу, спробував перетягнути ковдру на себе. І був засланий в безпечну зону: чудовий спін-офф Хоббс і Шоу.

На його місце в дев’ятому фільмі прийшов Джон Сіна — швидше боєць, ніж актор. Він добре себе почуває в комедійному жанрі, а тут ходить всю дорогу з одним виразом обличчя — скривдженим. Справедливості заради варто сказати, що іншого йому не написали, і для повноти картини потрібно дочекатися наступної серії.

А так повернення одного з ключових персонажів минулого не набуло такого ефекту як повернення Летті в шостому фільмі. Решта грають звичні для себе ролі, але виглядають розгубленими: персонажі другого плану, що прикривають тил, в умовах не до кінця заповненого першого.

Форсаж 9 — вердикт НВ

7/10

У фільмі Форсаж 9 є все те, за що франшизу полюбили одні, зненавиділи інші й за що перші ив другі ходять на неї в кінотеатри. Але є тут і лакуни, які треба б заповнити. Звідси і відчуття неповноти картини: Він Дізель і компанія стоять на порозі якихось нових відкриттів, або заходу. Хочеться, звичайно, щоб це були відкриття.

Форсаж 9

F9

2021 рік