Від Останньої дуелі до Титана. Найкращі фільми 2021 року

28 грудня 2021, 10:15

Кінооглядач НВ Валерій Мирний підбиває кінопідсумки та називає десять найкращих фільмів 2021 року (насправді дев’ять фільмів і один серіал, який став успішнішим за багато повнометражних релізів).

кінооглядач НВ

Остання дуель. Рідлі Скотт.

Цього року сер Рідлі Скотт випустив два фільми. Обрати кращий нелегко, але при всіх симпатіях до Дому Гуччі історична драма Остання дуель бачиться більш зосередженим, сфокусованим і майстернішим кіно. У заснованому на книзі Еріка Джагера Остання дуель: правдива історія випробування битвою у середньовічній Франції та написаним Ніколь Холофсенер, Беном Аффлеком та Меттом Деймоном сценарії розповідається про реальний випадок із середньовічного діловодства, коли окремо взята жінка вирішила звинуватити ґвалтівника у зґвалтуванні.

Фільм поділений на три частини, на три погляди: чоловіка, агресора та жертви. Режисер уважно вдивляється в нюанси поведінки кожного персонажа, при цьому не дозволяючи своїй картині розпастись на три окремі історії. Навпаки, під його керівництвом вони, діючи єдиним фронтом, несуть невтішне послання: мізогінія як системне явище з'явилася не вчора і не позавчора. Вона невід'ємно пов'язана з владою, а отже, була тут завжди. Але, як філігранно показує Скотт, розуміння процесів та сміливість у відстоюванні своєї позиції допоможуть розвіяти пітьму.

Паралельні матері. Педро Альмодовар.

Розвіяти історичну темряву взявся ще один класик, тепер уже іспанський, у своєму, можливо, найбільш політичному фільмі. Сюжет тут, як це часто буває у Альмодовара, досить заплутаний. Жінка на ім'я Джаніс заводить інтрижку з одруженим чоловіком та народжує від нього дитину. У пологовому будинку вона зустрічає молодшу й набагато більш розгубленішу Тересу. Долі обох переплітаються дивним чином, але вони досі про це не знають.

Плюс Джаніс намагається організувати ексгумацію останків свого прадіда, який загинув під час Громадянської війни.

У фільмі Паралельні матері Педро Альмодовар пов'язує несхожих, збентежених людей, що намагаються знайти своє місце у світі, в один вузол, в одну сім'ю, щоб відобразити в ній не стільки історію, скільки заснований на ній сучасний стан своєї країни. Тут досить звичної для іспанця мелодрами про гіркоту миттєвих стосунків між людьми, але вона лише підсвічує взаємозв'язки набагато глибші. І під кінець зовсім відходить на другий план перед відносинами вже не миттєвими, але постійними: між історичною травмою і народом, що її переживає.

Лебедина пісня. Тодд Стефенс.

Від загального до часткового. Фільм Лебедина пісня режисера не найбільших талантів Тодда Стефенса — найзворушливіша і найчарівніша історія року. Насамперед завдяки центральному персонажу. Легендарний актор Удо Кір грає рідкісну для себе головну роль — колись дуже відомого у своєму невеликому американському містечку десь в Огайо перукаря Патріка Фітценбаргера на прізвисько Пет.

Колись у Пета було все: власний салон, чоловік, світське життя. Тепер він проводить дні за складання серветок у будинку для людей похилого віку. З розваг — заховані по кутах сигарети і таємні перекури з старенькою, що знаходиться на останній стадії деменції. Несподіваним привітом з минулого є смерть головної клієнтки Пета, місцевої знаменитості, багатійки та республіканки Рити Паркер Слоан. У своєму заповіті вона попросила друга зробити їй зачіску та макіяж перед церемонією прощання. Той спершу відмовляється, а потім погоджується.

І вирушає у короткий, але насичений вояж своїм минулим. Прогулюючись разом із кокетливим та артистичним Петом, ми потихеньку відновлюємо події з його життя. Втягуємось у них. Бачимо, як він колись красою зв'язав усе місто. Згадуємо образи та радості. Удо Кір — актор жесту, погляду, власної грації, і він буквально стає Петом. Занурюється в персонажа і не відпускає його, доки не догорить остання цигарка More і з останньої могили не долине останнє пробач.

Непоганий спосіб сказати життю бувай.

Агнець. Валдімар Йоханнссон.

Ісландська глибинка. У мальовничій долині між невисокими горами стоїть ферма Марії та Інгмара. Вони живуть бездітно, усамітнено, охайно та тихо. Розводять овець. День змінює ніч, на стіні висить розп'яття, по телевізору показують світ, за вікном вечорами бродить хтось не прошений.

Одного разу в однієї з овець Марії та Інґмара народжується дивна істота: гібрид людини та ягняти. Вони вирішують, що істоті не місце у стійлі й, немов власну дитину, забирають її до будинку.

У своєму сильному, мало на що схожому дебюті Валдімар Йоханнссон стикає міф і реальність. З цього зіткнення виникає не брязкіт і вітер, а тиха, розмірена, містична історія чи то про те, що в усього на світі є своя ціна, чи про взаємини людини і природи, чи про сторожову заставу християн у країні язичників. Символів тут безліч, але режисер не зупиняється на чомусь конкретному. Його цікавлять насамперед люди, їхні мотиви та їхня самотня трагедія.

Спокуса. Пол Верховен.

У 83-річного атеїста Пола Верховена свої стосунки з християнством та Христом. Зрозуміти, наскільки вони химерні, можна з фільму Спокуса — екранізації реальної історії про італійську черницю Бенедетту Карліні, яку батько після народження дівчинки поклявся віддати до абатства. І віддав. Йшло XVII сторіччя. Після досягнення зрілості Бенедетта завела стосунки з молодою послушницею, почала бачити видіння, назвала себе дружиною Ісуса, у неї з'явилися стигмати: жінка кілька років стабільно влаштовувала серйозний переполох і в абатстві, і в містечку при ньому.

Верховен не вірить у диво. Але вірить в інтелект і бачить Бенедетту як дуже розумну жінку, яка маніфестувала себе єдиним доступним їй тоді способом: гучною містифікацією. При цьому режисер не трактує її як шарлатанку. Тут достатньо місця для розуміння та співчуття. І для інтриги. Видіння Бенедетти, де її рятує супергерой-Ісус свідчать або про божевілля, або про яскраву уяву.

На несподіваних зіставленнях режисер і балансує всю дорогу: у вірі він знайшов пристрасть на межі з пожадливістю, у церкві — не істину, а брехню, у Бенедетті — геніальну божевільну і водночас феміністку, здатну об'єднувати жінок.

Інтелектуальна провокація року.

Аннетт. Леос Каракс.

Француз Леос Каракс, який знімає рідко, своїм представленим на Каннському кінофестивалі англомовним дебютом довів, що він все ще один із головних режисерів-авторів у Європі. Аннетт - це антимюзикл про двох артистів: ніжну оперну діву та непередбачуваного стендап коміка, у яких замість дитини народжується жива дерев'яна лялька.

У переповненому абсурдними елементами сюжеті, що підсвічується емоційно піднесеною музикою гурту Sparks южет заснований на їхній історії) Каракс говорить про те, що зрозуміло всім: про експлуатацію творцем твору, про егоїстичність, про закулісне життя зірок, про втрату і про одиночну камеру, зіткану з почуття провини. При цьому видно, що вся ця історія відгукується у режисера в серці на іншому, більш персональному рівні. Невловимо перетинається з його біографією.

Аннетт - найемоційніший і особистий фільм року.

Холодний розрахунок. Пол Шредер.

Своєю показаною на Венеціанському кінофестивалі кримінальною драмою Холодний розрахунок Пол Шредер показав, що він - один з головних авторів в американському кіно не просто зараз, а й взагалі за весь час існування американського кіно. Сюжет про картяра з дуже темним минулим, який намагається зрозуміти, як йому жити далі — це знову, як і у випадку з попередньою картиною режисера Перша реформаторська церква, історія чоловіка, який зіткнувся з проблемою моральної відповідальності.

Одним із виконавчих продюсерів картини став давній соратник Шредера Мартін Скорсезе, але впливу відомого колеги тут не видно. Скоріше видно, як Скорсезе, що мислить у більш комерційному ключі, завжди згладжував шпильку, прямолінійність, відчайдушність, радіоактивність історій, написаних Шредером.

Коли останній сідає у режисерське крісло сам, його фільми стають сміливими дослідженнями простору мертвих доріг американського колективного несвідомого.

Зола. Яніча Браво.

Прем'єра фільму американки Янічі Браво відбулася на кінофестивалі Sundance у січні 2020-го, але завдяки пандемії вийшов він у підзвітному 2021-му. Цікава стрічка всім, але точкою входу все-таки є історія її створення: у 2015-му в знаменитому журналі Rolling Stone вийшла стаття Зола розповідає все: справжня історія найбільшої саги про стриптизерку, коли-небудь опублікована в Твіттері.

Стаття ґрунтувалася на гілці у Твіттері дівчини на ім'я Зола — стриптизерки, яка познайомилася з іншою стриптизеркою і, піддавшись її вмовлянням, вирушила разом із нею та ще двома каламутними персонажами до Флориди, заробляти гроші у стрип-клубах. Поїздка ця, що на початку здавалася пригодою з вигодою, обернулася травматичною, тривожною, небезпечною подорожжю на саме дно.

При цьому сказати, що перед нами чорнуха чи важка драма не можна. Насамперед завдяки Золі, яка кожну ситуацію приймала хоч і приречено, але намагалася встановити хоч якісь рамки для своєї залученості, а по-друге — завдяки візуальній подачі: фільм виглядає як серія гарних сторіс в Інстаграмі.

Тим не менш, Зола — нехай і барвистий, але екскурс в ту саму підсвідомість Америки з її зацикленістю на владі та насильстві. Нагадування про те, що реальність кусається і без ковіду.

Титан. Жюлі Дюкурно.

Один із найнесподіваніших лауреатів Золотої пальмової гілки Канського кінофестивалю останніх років — формально боді-хорор француженки Жюлії Дюкорно за фактом обертається зворушливою, хоч і екстремальною, історією про пошук постаті батька та подолання травми від втрати сина.

Дюкурно вже у своєму дебюті — теж через брак кращого слова хоррорі Сире — позначила теми, які її цікавлять: пошук себе через тілесний досвід; і методи: стильна картинка, яскравий саундтрек, небажання відводити погляд, коли стає дуже гидко.

У більш зібраному та одночасно розв'язному Титані шокуючі (хоча, що називати шокуючим станом на 2021 рік? Питання відкрите) елементи врівноважуються простотою історії і, працюючи разом, залишають глядача у великому подиві: коли і серце зворушене, і мозок кричить від побаченого.

Опівнічна меса. Майк Фленаган.

Серіали станом на 2021 рік для глядача та читача частково замінили собою і кіно, і літературу. І це повною мірою стосується проектів Майка Фленаґана, створюваних ним для Netflix. Серіал Опівнічна меса — третій з них, і він страшенно кінематографічний і неприховано літературний.

Режисер придумав історію, яка нагадує твори Стівена Кінга, про невелику спільноту, що живе на невеликому острові, яка зустрічає нового пастора. Зустрічає спочатку насторожено, але потім, причастившись кров'ю, з вдячністю та благоговінням, не підозрюючи, що пастор - не той, ким здається. І що він зробив катастрофічну помилку, переплутавши Диявола з Богом.

Містичний сюжет, що приголомшує, засновану на вампіризмі (хоч слово вампір тут не вимовляється жодного разу) концепцію Фленаган використовує, щоб поговорити на фундаментальні теми: пошук сенсу життя, страх смерті іалог Райлі та Ерін про те, що відбувається після смерті - один з найсильніших з тих, що були написані й зіграні цього року), природу релігії; а також на особисті – жадоба крові римується тут із алкоголізмом, на який страждав режисер під час написання сценарію.

При цьому страхи, якими переповнена Опівнічна меса, тут же знаходять нехай непрості, але рішення. Режисер показує, що, навіть мучившись нестерпним почуттям провини і перебуваючи багато років у пітьмі, можна знайти вихід до світла. І заспокоїтись.